ZC Z2 CW 30.09, Vitalia - Dieta IGpro, Dieta Smacznie Dopasowana - Diety - odchudzanie - żywienie człowieka - zdrowe odżywianie, Żywienie człowieka

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

ZC C(?) Z1 30.09

ZYWIENIE CZLOWIEKA

 

GRYPY PRODUKTOW SPOZYWCZYCH I ICH SKLAD NA PODSTAWIE PODOBIENSTWA ZAWARTOSCI SKLADNIKOW POKARMOWYCH

 

Wartosc odzywcza- przydatnosc produktow zywnosciowych i zlozonych z nich racji pokarmowych do pokrycia potrzeb metabolicznych organizmu czlowieka

- jest funkcja ilosci, zbilansowania, i biodostepnosci skladnikow odzywczych zawartych w produktach zywnosciowych

- okreslana jest najczesciej dla 100g czesci jadalnych lub produktu handlowego i podawana w tabelach skladu i wartosci odzywczej produktow spozywczych lub komputerowych bazach danych.

- rzeczywista wartosc odzywcza produktow spozywczych w glownej mierze zalezy od sposobu i warunkow jej przechowywania, sposobu i rodzaju zastosowanej obrobki kulinarnej.

 

PODZIAL SKLADNIKOW POKARMOWYCH ZE WZGLEDU NA FUNKCJE JAKA PELNIA DLA ORGANIZMU

 

- budulcowe: bialka, wybrane skladniki mineralne (wapn, fosfor, magnez, fluor, siarka)

- energetyczne: tluszcze, weglowodany, bialka(ktore nie zostaly uzyte do celow budulcowych)

- regulujace: witaminy, skladniki mineralne

 

W tabelach podawane sa wartosci energetyczne i zawartosci skladnikow odzywczych w przeliczeniu na 100g czesci jadalnych produktu

Produkt zakupiony na rynku, noszacy nazwe produktu rynkowego, zawiera w 100g produktu:

- czesci jadalne

- czesci niejadalne - odpadki

 

W przeliczeniu na produkt rynkowy wymaga posluzenia sie wartoscia umieszczona w rubryce `odpadkow` w tabelach skladu chemicznego i wartosci odzywczej produktow spozywczych.

 

PODZIAL PRODUKTOW SPOZYWCZYCH NA 12 GRUP

1 grupa - produkty zbozowe

- gl zrodlo weglowodanow

- mala zaw tluszczow

- duza wartosc energetyczna, ok 250- 350kcal/100g

- bialko roslinne o niepelnej wartosci odzywczej

- dobre zrodlo skladnikow mineralnych (fe, zn, cu, mg)

- dobre zrodlo witaminy z grupy B

- dobre zrodlo blonnika pokarmowego

2 grupa - produkty mleczne i mleko

- zawieraja duzo witaminy A, D

- zrodlo bialka o wysokiej wartosci biologicznej

- duza zawartosc latwo przyswajalnego bialka

- duza zaw mikroelementow (P i K)

- dobre zrodlo wit z gr B (gl ryboflawiny - B2)

- tluszcz mleczny, ktorego najwiecej zawieraja sery (20-30%) jest nosnikiem wit A i D

- jedyny eglowodan - laktoza

- mala zaw tluszczu

- mleko slodkie - jedyny produkt zwierzecy dzialajacy alkalizujaco

3 grupa - mieso i ryby

- podstawowe zrodlo bialka o wysokiej wartosci odzywczej

- lipidy w miesie to nasycone kwasy tluszczowe oraz cholesterol, a w rybach wielonasycone kwasy tluszczowe

- podzial produktow miesnych ze wzgledu na wartosc tluszczow:

A) wysokotluszczowe, np boczek, parowki

B) tluste np wieprzowina, baranina, ges, kaczka, kinserwy, pasztety, wedzonki

C) niskotluszczowe np cielecina, wolowina, kurczak, indyk

D) chude, np poledwica

 

Najzdrowsze mieso: konina, poniewaz zywi sie owsem, ryby, ze wzgledu na zwartosc tluszczy dzielimy na chude i tluste

 

- ryby chude - zaw tluszczu do 8g/100g produktu np fladra swieza, dorsz, halibut bialy, karp, mintaj, morszczuk, pstrag strumieniowy, sandacz.

 

- ryby tluste - zawartosc tluszczu 9-30g/100g, np wegorz, losos, sledz, sledz solny, lakrela, tunczyk, pstrag teczowy, sardynka

 

- ryby morskie sa naturalnym zrodlem jodu w pozywieniu, dostarczaja rowniez woecej sodu e porownaniu z rybami slodkowodnymi

- mieso, a szczegolnie podroby dostarczaja wielu skladnikow mineralnych (fe, zn, cu)

- mieso i ryby zawieraja witaminy z gr B oraz wit rozpusczalne w tluszczach A,D,E,K

4 grupa- jaja

W jajach nie ma witaminy C

- dostarczaja bialka o najwyzszej wartosci oszywczej

- zrodlo tluszczy o wysokim stopniu strawnosci i bardzo duza zawartoscia cholesterolu

- dobre zrodlo witamin rozp w tluszczach oraz wit z gr B i D

- wysoka zawartosc dkladnikow mineralnych (Fe, P, S)

8,9,10 grupa- warzywa i owoce

- wysoka zawartosc skladnikow mineralnych i witamin

- wysokazawartosc blonnika pokarmowego (0,5-6%) najlepsze zrodlo: groszek zielony, bob, slodka kukurydza, bruksela

- warzywa lisciaste np szpinak, seler wiciowy, bruksela, kapusta wloska, rowniez brokuly charakteryzuja sie stosunkowo duza zawartoscia zelaza

- gl zrodlo wit antyoksydacyjnych

11 grupa- suche nasiona straczkowe

- zrodlo bialka, ktorego wartosc odzywcza jest wieksza niz bialka zboz

- dominujacy skladnik- weglowodany

- bardzo dobre zrodlo blonnika pokarmowego

- zawieraja duzo NNKT(niezbedne nienasycone kwasy tluszczowe) i lecytyne

- dobre zrodlo skladnikow mineralnych i witaminy z grupy B

- wysoka wartosc energetyczna wynosi ok 350kcal/100g dla soi 440kcal/100g

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl