· 25 dag
· kakao 2 łyżeczki
· 1 szkl
· 125 ml
· 2 szkl
· jajka 5 szt
· proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Masa· śmietana kremówka 1 l
· cukier puder 0,5 szkl
· śmietana fix 2 szt
Sposób przyrządzeniaMargarynę, kakao, cukier, wodę zagotować i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wyrównać. Piec około 50 min. Piekarnik o temp. 180º C. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na połowę.
Ubijamy 1 litr śmietany 36% w kartonikach, pod koniec ubijania dodajemy cukier i śmietanę fix, ubijamy, aż będzie bardzo gęsta. Część ubitej śmietany wykładamy na placek, przykrywamy 2 płatem ciasta, na który znowu wykładamy śmietanę. Wierzch dekorujemy wg uznania.
...