Z zeszytu, Kosmetologia

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

Z zeszytu:

Białka:

1)     należą do najważniejszych składników budulcowych, pokarmowych,

2)     Zbudowane są z: azotu, węgla, wodoru, tlenu,

3)     Pierwiastki te łączą się w aminokwasy, które są podstawowymi cegiełkami potrzebnymi do budowy białek,

4)     Budowa jest bardzo skomplikowana

5)     W skład aminokwasu wchodzi: grupa kwasowaà [COOH], grupa aminowa [NH2],

6)     Aminokwasy mają zdolność łączenia się między sobą za pomocą specjalnego wiązania peptydowego,

7)     W skład niektórych białek wchodzą takie pierwiastki jak: siarka, fosfor, wapń, żelazo, miedź, jod, cynk, magnez,

8)     Wspólną cechą białek jest tworzenie roztworów koloidalnych,

9)     W organizmie człowieka występuje ok. 1600 rodzajów różnych białek.

10) Jeśli ogrzejemy białka do temp. Powyżej 50C spowoduje to nie odwracalne zmiany- koagulację.

 

 

 

Białka są to wielocząsteczkowe biopolimery zbudowane z reszt aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi –CONH-.

Główne pierwiastki pochodzące w skład białek: C,O,H,N,S, a także P oraz niekiedy kationy metali Mn, Zn, Mg, Fe, Cu.

 

Właściwości chemiczne białek:

- skład elementarny: węgiel (50-55%), wodór (6-7%), tlen (20-23%), azot (12-19%), siarka (0,2-3%), fosfor (0-6%).

 

Budowa:

Łańcuch białkowy przypomina unoszącą się swobodnie „:nitkę”.

Ze względu na przestrzenną strukturę białka dzielimy na:

- strukturę I rzędową: struktura pierwotna określona przez sekwencję aminokwasów w łańcuchu białkowych,

- strukturę II rzędową: struktury powstające w wyniku tworzenia wiązań wodorowych pomiędzy tlenem gr C=O a wodorem gr NH; do tych struktur zalicza się: Helisę, str. Beta- fałdowa, pętla omega (beta zakręt),

- strukturę III rzędową: białko str II rzędowej stabilizowane resztami aminokwasowymi. Tworzy mostki dwusiarczkowi –S-S- (pomiędzy resztami cysterny lub metioniny),

- strukturę IV rzędową: przestrzenna budowa białka zbudowanego z kilku łańcuchów polipeptydowych oraz zawierających:

à glikoproteiny: zawierają cukier,

à lipopropeidy: zawierają lipidy,

à nukleoproteidy: zawierają kwas nukleinowy,

à chromoproteidy: zawierają barwnik; np. hemoglobina może przybierać czwartorzędową budowę białka, gdyż poza kilkoma łańcuchami polipeptydowymi posiada jeszcze barwnik- hem,

à fosfoproteidy: zawierają resztę kwasu  fosforowego.

 

Reasumując:

- struktura pierwszorzędowa (podaje sekwencję aminokwasów),

- struktura drugorzędowa określa jak łańcuchy ułożone są w przestrzeni ( spirale, arkusze),

- struktura trzeciorzędowa określa najbardziej korzystne uporządkowanie przestrzenne poszczególnych części białka,

- struktura czwartorzędowa określa przestrzenne powiązania kilku cząsteczek w jedną cząsteczkę białka.

 

Podział białek:

1.      Ze względu na funkcje biologiczne:

- transportowe: hemoglobina, transfetyna, albumina osocza, lipoproteiny,

- strukturalne: budulcowe: kolagen, elastyna, keratyna, glikoproteiny,

- odpornościowe i ochraniające: g-globulina, fibrynogen, immunoglobiny,

- regulacyjno- hormonalne: insulina, glukagon, ATHC, ADH,

- toksyny: jad węża,

- kataliza enzymatyczna,

- magazynowania: ferrytyna,

- skurcz, ruch mięśni: aktyna, miozyna.

2. Ze względu na rozpuszczalność kształt cząsteczki:

- fibrylarne: nierozpuszczalne w wodzie; o strukturach włóknistych; odporne na działanie kwasów, zasad i proteaz;

- globularne- rozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach, np. roztworze soli.

 

 

Białka ulegają denaturacji pod wpływem:

Wysokiej temperatury, mocznika, stężonych kwasów, soli metali ciężkich, stężonych alkoholi i detergentów.

 

BIAŁKA PROSTE:

Białka proste zbudowane są wyłącznie z aminokwasów. Dzielimy je na następujące grupy:

- PROTAMINY: są silnie zasadowe, charakteryzują się dużą zawartością argininy oraz brakiem aminokwasów zawierających siarkę. Są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Najbardziej znanymi protaminami są: klupeina, salamina, cyprynina, eozyna, gallina,

- HISTONY: podobnie jak protaminy są silnie zasadowe i dobrze rozpuszczają się w wodzie; składniki jąder komórkowych ( komórkowych połączeniu z RNA) , czyli są obecne także w erytrocytach. W ich skład wchodzi duża ilość takich aminokwasów jak lizyna i arginina,

- ALBUMINY: białka obojętne, spełniające szereg ważnych funkcji biologicznych: są enzymami, hormonami i innymi biologicznie czynnymi związkami. Dobrze rozpuszczają się w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli, łatwo ulegają koagulacji. Znajdują się w tkance mięśniowej (mioglobina), osoczu krwi( albumina surowicza krwi) i mleku (laktolubina). Są produkowane w wątrobie. Pełni funkcje transportową w organizmie.

- GLOBULINY: w ich skład wchodzą wszystkie aminokwasy białkowe, z tym, że kwas asparaginowy i kwas glutaminowy w większych ilościach; ilościach odróżnieniu od albumin są źle rozpuszczalne w wodzie, natomiast dobrze rozcieńczonych roztworach soli; posiadają podobne właściwości do nich. Występują w dużych ilościach w płynach ustrojowych i tkance mięśniowej. Ulegają denaturacji. Wchodzą w skład hemoglobiny. Występują w grochu, ryżu, owsie.

- PROLAMINY: są to typowe białka roślinne, występują w nasionach. Charakterystyczną właściwością jest zdolność rozpuszczania się w 70% etanolu. Z glutenami tworzą gluten- masa białkowa.

- GLUTELINY: podobnie do prolaminy- to typowe białka roślinna; posiadają zdolność rozpuszczania się rozcieńczonych kwasach i zasadach. Występują w dużych ilościach w zbożach.

- SKLEROPROTEINY: białka charakteryzujące się dużą zawartością cysterny i aminokwasów zasadowych oraz kolagenu i elastyny, a także praliny i hydroksyproliny, nierozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli. Są to typowe białka o budowie włóknistej, dzięki czemu pełnią funkcje podporowe. Do grupy tych białek należy keratyna.

 

BIAŁKA ZŁOŻONE:

* są połączeniem białka z częścią niebiałkowąà zwaną grupą prostetyczną,

* grupami prostetycznymi mogą być kwasy nukleinowe, barwniki, tłuszcze, metale, cukrowce.

- CHROMOPROTEINY: złożone z białek prostych i grupy prostetycznej- barwnika. Należą tu hemoproteidy (hemoglobina, moiglobina, cytochromy).

- FOSFOPROTEINY: zawierają około 1% fosforu w postaci reszt kwasu fosforowego. Do tych białek należą: kazeina mleka, wizelina żółtka jaj, ichtulina ikry ryb. Są nie rozpuszczalne w wodzie, ale dobrze rozpuszczalne w zasadach.

- NUKLEOPROTEINY: składają się z białek zasadowych i kwasów nukleinowych( kwasy fosforowe, zasady purynowe, cukrowce). Rybonukleoproteiny są zlokalizowane przede wszystkim w cytoplazmie: cytoplazmie rybosomach, mikrosomach i mitochondriach, w niewielkiej ilościach także w jądrach komórkowych, komórkowych poza jądrem tylko w mitochondriach. Wirusy są zbudowane prawie wyłącznie z nukleoproteidów. Nie rozpuszczalne w wodzie, ale rozpuszczają się w roztworach soli

- LIPODROPROTEINY: połączenia białek z tłuszczami prostymi lub złożonymi, np. sterydami, kwasami tłuszczowymi. Lipopropeidy są nośnikami cholesterolu (LDL, HDL, VLDL). Wchodzą na przykład w skład błony komórkowej,

- GLIKOPROTEINY: ich grupę prostetyczną stanowią cukry, należą tu m.in. mukopolisacharydy (ślina). Glikoproteiny występują też substancji ocznej i płynie torebek stawowych. Nierozpuszczalne w wodzie, ale rozpuszczalne w roztworach alkaicznych.

- METALOPROTEINY: zawierają grupę prostetyczną atomy metalu (miedź, cynk, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt). Atomy metalu stanowią grupę czynną wielu enzymów.

 

ŹRÓDŁA BIAŁKA:

- do dobrych źródeł białka należą: jaja, mleko i jego przetwory: sery twarogowe i żółte; mięso zwierząt hodowlanych, drobiu i ryb.

 

AMINOKWASY EGZOGENNE:

-walina, leucyna, izoleucyna, treonina, metionina, fenyloalanina, tryptofan, lizyna, cysterna, tyrozyna.

AMINOKWASY ENDOGENNE:

- alanina, arginina, glicyna, histydyna, kwas asparganinowy, kwas glutaminowy, pralina, seryna.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl