Wybrane technologie przetwarzania żywności - wd2 13.10.2009, Semestr V, Wybrane technologie przetwarzania żywności

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

E fosforu, wzskoa roypusycyalnođc w Wodyni.Wybrane technologie przetworów miesnych.

Mieso (def.) – miensie szki=letowe gatunków ssaków i ptaków uznane za odpowiednie do spożycia przez ludzi o naturalnie zwartej i przynależnej taknce gdzie całkowita zawartośc tłuszczu i tkanki łącznej nie przekracza wartości wskazanych poniżej oraz w przypadku gdy mieso stanowi skąłdnik innego srodka spożywczego.

 

Maksymalna zawartośc tłuszczu i taknki łacznej dla skalników nazywanych terminem meso

Gatunki

Tłuszcz %

Tkanka łaćzna %

Ssaki (inne niż króliki i śiwnie)

25

25

Świnie

30

25

Ptaki i króliki

15

10

 

 

W przypadku przekroczenia tych limitów ale przy spełnaniu pozostałych kryterów definicji „miesa” zawartośc miesa musi być odpowiednio obniżona. W wykorzystanie składników powinno być wymieniona dodatkowo zawartośc tłuszczu i/lub tkanki łacznej

Białka skarkolemy  to kolgen, retikula

Tłuscze – mieso nawet najbardziej chude zawiera pewne ilości tłuszczu. Wa zależności od miejsca wustepiwania można wyróznuc tłuszcz pozawłunkienkowy i tłuszcz sródwłukienkowy. Tłuszcz pozaw włókienkowy zlokalizowany ejst w elementach komrkowych taknki łacznej przez (..)

Tłuszcz sródwłukienkowy wystepuje wewnątrz włókien mięśniowych, podo postacią rozporszonyc  w srakolemie w

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zawartość cholesterolu  w mg/100g produktu

Cielęcina

90

Wieprzowina średniotłusta

70-105

Wieprzowina schab

61

Wołowina średniotłusta

75

Mózg cielęcy i wołowy

2235

Nóżki cielęce i wolowe średnio

375

Ozór wolowy

108

Płuca wolowe

350

Serca wolowe

150

Wątroba cielęca

360

Wątroba wieprzowa

430

Wątroba wolowa

320

Masło

336

Słonina świeżą

105

Smalec

95

Jaja 2 szt

535

Zoltka jaj szt

1480

 

 

 

 

 

 

 

Rodzaj mięsa

woda

białko

tłuszcz

Węglowodany

 

 

 

 

Mięso wieprzowe

chude

72,3

20,1

6,3

0,4

tluste

48

15,1

35

0,3

Bardzo tluste

...
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl