E fosforu, wzskoa roypusycyalnođc w Wodyni.Wybrane technologie przetworów miesnych.
Mieso (def.) – miensie szki=letowe gatunków ssaków i ptaków uznane za odpowiednie do spożycia przez ludzi o naturalnie zwartej i przynależnej taknce gdzie całkowita zawartośc tłuszczu i tkanki łącznej nie przekracza wartości wskazanych poniżej oraz w przypadku gdy mieso stanowi skąłdnik innego srodka spożywczego.
Maksymalna zawartośc tłuszczu i taknki łacznej dla skalników nazywanych terminem meso
Gatunki
Tłuszcz %
Tkanka łaćzna %
Ssaki (inne niż króliki i śiwnie)
25
25
Świnie
30
25
Ptaki i króliki
15
10
W przypadku przekroczenia tych limitów ale przy spełnaniu pozostałych kryterów definicji „miesa” zawartośc miesa musi być odpowiednio obniżona. W wykorzystanie składników powinno być wymieniona dodatkowo zawartośc tłuszczu i/lub tkanki łacznej
Białka skarkolemy to kolgen, retikula
Tłuscze – mieso nawet najbardziej chude zawiera pewne ilości tłuszczu. Wa zależności od miejsca wustepiwania można wyróznuc tłuszcz pozawłunkienkowy i tłuszcz sródwłukienkowy. Tłuszcz pozaw włókienkowy zlokalizowany ejst w elementach komrkowych taknki łacznej przez (..)
Tłuszcz sródwłukienkowy wystepuje wewnątrz włókien mięśniowych, podo postacią rozporszonyc w srakolemie w
Zawartość cholesterolu w mg/100g produktu
Cielęcina
90
Wieprzowina średniotłusta
70-105
Wieprzowina schab
61
Wołowina średniotłusta
75
Mózg cielęcy i wołowy
2235
Nóżki cielęce i wolowe średnio
375
Ozór wolowy
108
Płuca wolowe
350
Serca wolowe
150
Wątroba cielęca
360
Wątroba wieprzowa
430
Wątroba wolowa
320
Masło
336
Słonina świeżą
105
Smalec
95
Jaja 2 szt
535
Zoltka jaj szt
1480
Rodzaj mięsa
woda
białko
tłuszcz
Węglowodany
Mięso wieprzowe
chude
72,3
20,1
6,3
0,4
tluste
48
15,1
35
0,3
Bardzo tluste
...