Węglowodany – makromolekuły życia obok białek, kwasów nukleinowych i lipidów
Węglowodany żywności są źródłem energii.
Np. skrobia żywności pochodzenia roślinnego
po hydrolizie daje cząsteczkę glukozy,
bezpośrednie źródło ATP
a również materiału budulcowego.
Węglowodany
Węglowodany to aldehydy lub ketony z wieloma grupami hydroksylowymi
Funkcje:
1.
Magazyn energii i źródło metabolicznych związków przejściowych
2.
Elementy strukturalne DNA i RNA
3.
Elementy struktury ściany komórkowej bakterii i roślin (celluloza)
4.
Wiążą się do wielu białek i lipidów pełniąc tam kluczową rolę jako mediatory
oddziaływań międzykomórkowych i z otoczeniem.
Rola w strukturze białek nie do końca poznana (wyzwanie dla proteomiki)
Węglowodany
Węglowodan – (C-H
2
O)
n
Najprostszy węglowodan:
n=3, trioza, ketoza i aldozy
Projekcja Fiszera cukrów
ALDOZY
tetrozy
pentozy
heksozy
Węglowodany
Istnieją jako
diastereoizomery
lub
enancjomery
Symbol
D,L
dotyczy absolutnej konfiguracji atomu węgla asymetrycznego
najdalszego od grupy keto- lub aldehydowej
Epimery
różnią się konfiguracją tylko na jednym atomie węgla
Ketozy
mają jedno mniej centrum asymetrii
tetrozy