ZDROWIE W MAKROBIOTYCE
Odżywianie makrobiotyczne to przede wszystkim świadomy sposób życia, myślenia i wreszcie samego sposobu spożywania posiłków. Ta wschodnia filozofia odżywiania każde patrzeć szeroko na swoje życie i zdrowie.
Nawet jeśli czasem poczujemy się źle, nie komfortowo powinniśmy wiedzieć, że te zmiany powstały po prostu z naszych błędów. To właśnie jest intuicja: słuchać swojego ciała. Sukcesem jest jeśli potrafimy błąd naprawić. Zmiana w makrobiotyce ma przynieść zdrowie. Rozwój, poznawanie siebie przyczynia się do rozpoznawania choroby, a tym samym pozwalają ją nie tylko uleczyć, ale wyciągnąć wnioski, zmienić postępowanie.
Dziś m. in. o tym: czym jest zdrowie w makrobiotyce? Jakie cechy ma zdrowy człowiek? Co składa się na definicję zdrowia?
Siedem oznak zdrowia:
1. Brak zmęczenia.
2. Dobry apetyt.
3. Dobry sen.
4. Dobra pamięć.
5. Dobry humor.
6. Szybka decyzja i działanie.
7. Sprawiedliwość i szacunek dla siebie i innych.
To poczucie dużej ilości energii przez cały dzień, aktywność. Oczywiście trzeba pamiętać że zmęczenie po jakimś wysiłku fizycznym lub umysłowym to stan całkiem normalny: ciało mówi "więcej nie dam rady, musisz odpocząć". Tak samo jest po ciężkim dniu, zmęczenie wieczorem sygnalizuje nam, że potrzeba nam snu, regeneracji i odpoczynku.
Jeśli po krótkim odpoczynku energia znów powróci - jest to sygnałem, że dalszy wysiłek mieści się w granicach fizjologii naszego organizmu.
Sytuacja, gdy mamy ciężkie dni codziennie, kilka razy w tygodniu mogą być alarmem. Przewlekłe zmęczenie nie jest stanem naturalnym, ale informacją, że coś jest nie tak z naszym ciałem. Słuchanie ciała, intuicyjne działanie polega właśnie na "odczytaniu" tych sygnałów. Makrobiotyka mówi, że zdrowie jest stanem motywującym, gdy dajemy sobie radę z każdą czynnością, włączając w to sytuacje trudne.
Równowaga między pracą i odpoczynkiem musi być zachowana, tak samo jak yin i yang. Jeśli zachowamy stan równowagi prowadzi to do zdrowia.
Według Oshawy - twórcy makrobiotyki - Jeśli kromka chleba wydaje się nam smakowita, to znaczy, że mamy dobry apetyt i żołądek. Generalnie ciężko przełożyć mi to stwierdzenie dla osób odżywiających się witariańsko. Ale warto do takiego testu wykorzystać chleb z mąki pełnoziarnistej, prawdziwie razowej, na zakwasie i pieczony w prawdziwym piecu - taki chleb na pewno będzie smaczny dla każdego.
Dobry apetyt w makrobiotyce to również apetyt na życie. Życie powinno być lekkie, budzić w nas zainteresowanie i ciekawość, nic nie powinno być dla nas trudne. Ogółem: jesteśmy aktywni i zdolni do działania.
Sen powinien być krótki, ale głęboki. Zasada jest prosta: po zdrowym dniu będziemy mieć zdrowy sen. Jeżeli człowiek jest zdrowy nie ma marzeń sennych, śpi 4-6 godzin, nie ma problemu z zaśnięciem czy bezsennością, a budzi się o właściwej porze.
Kolejny składnik dobrego zdrowia zapewnia nam skutecznie działanie. Idealna umiejętność zapamiętywania powinna być co najmniej taka jak w dzieciństwie, ale pojemność wzrastać wraz z wiekiem. Jeśli zapominamy - bez względu na wiek - nasze ciało jest chore.
Znów pojawia się równowaga: między naszym wnętrzem, duchowością, psychiką, a wszystkim co nas otacza na zewnątrz. Otaczające na środowisko powinno być dopełnieniem naszej akceptacji siebie. Wszystko razem powinno dać spokój, radość, cierpliwość, wyrozumiałość i łagodność - te składniki dają gwarancję, że gniew i złość na wszystko co nas otacza nie zaistnieje. Taka równowaga to objaw dobrego humoru.
Działanie będzie efektywne jeśli złożą się na nie: szybkość i precyzja. Jeśli potrafimy tak działaś jest to oznaka zdrowia.
Człowiek zdrowy jest sprawiedliwy w stosunku do siebie i do otoczenia. Czyli: nie okłamuje siebie, obiektywnie ocenia otoczenie, eliminuje krytykę i przyjmuje postawę obiektywną. Do tego zdrowy człowiek posiada też takie cechy jak: sumienność, punktualność, dokładność itp.
Oczywiście wdzięczność za wszystko co otrzymujemy szacunek dla wszystkiego co nas otacza są również ważne. Całość daje wewnętrzny ład, spokój, a pozytywne nastawienie do życia emanuje na innych ludzi z naszego otoczenia.
Jeśli nie spełniamy tych warunków - zmierzamy w kierunku choroby.
............................
Źródła:
1. "Makrobiotyka w polskiej kuchni." S. Olko
2. http://www.wegetarianie.pl/mod-CMpro-viewpage-pageid-40.html
PRZEPISY MAKROBIOTYCZNE
MIĘTOWE PIERNICZKI
· 2 szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka mąki gryczanej*
· ½ szklanki syropu z agave
· ½ łyżeczki sosy oczyszczonej
· 3 łyżeczki suszonej, roztartej na proszek mięty
· ¾ szklanki wody
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, owinąć w ściereczkę i zostawić na około pół godziny. Wałkować dość cienko u wycinać koniecznie małe pierniczki. Piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem kokosowym lub oliwą, około 20 minut.
* Mąkę gryczaną można zrobić poprzez mielenie kaszy gryczanej w młynku do kawy.
SEJTAN Z ŻURAWINĄ
Sejtan jest daniem typowo makrobiotycznym, bardzo bogatym w białko. W tym roku wersja z żurawiną.
Ciasto
1 kg mąki pszennej
Dodatki
· żurawina
· 2 liście laurowe
· ziele angielskie
· owoce jałowca
· sól
· pieprz
· 2-3 łyżki sosu sojowego
· curry wymieszane ze słodką papryką
· czosnek
· cebulka
Z mąki i letniej, lekko osolonej wody zagnieść ciasto, pozostawić na 2-3 godziny. Następnie płukać porcje ciasta po bieżącą wodą aż spływająca woda będzie czysta. Ciasto zagnieść, następnie rozwałkować, nałożyć żurawinę, zlepić i wrzucić na gorącą, gotującą się wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, owocami jałowca, solą i pieprzem. Gotować 10 minut, dodać sos sojowy i gotować kolejne 20 minut.
Sejtan odsączyć, oprószyć curry i słodką papryką - obsmażyć na patelni na złoto. Wygotowaną wodę z pierwszego gotowania uzupełnić, dodać czosnek i podsmażoną cebulkę i gotować ponownie przez 30 minut. Sejtan pozostawić w wodzie przez pół godziny, następnie odsączyć i przechowywać w lodówce.
GOMASIO
Makrobiotyka zaleca spożywanie czarnego sezamu dość często ponieważ reguluje on pracę przewodu pokarmowego. Stosuje się go w ramach kuracji wzmacniającej, lub profilaktycznie w ramach odkwaszania organizmu. Czarny sezam od białego różni się tym samym co biała i razowa mąka, lub biały ryż od brązowego - biały sezam, czytaj: tradycyjnie dostępny jest rafinowany. Nie posiada tak wielu dobrych właściwości co czarny. W smaku jest słodkawy i nieco mocniejszy i bardziej wyrazisty niż biały. Przed podaniem najlepiej zmielić go w młynku by wartościowe składniki odżywcze były bardziej przyswajalne.
· sól gruboziarnista (najlepiej morska lub himalajska)
· sezam (najlepiej czarny)
Proporcje:
Sezam i sól gruboziarnista w stosunku od 8:1 do 16:1. Na zimę polecana jest ta pierwsza proporcja.
Sezam należy uprażyć - na suchej patelni, średnim ogniu i przykrytej patelni, ponieważ ziarenka lubią strzelać. Po ostudzeniu sezam należy utrzeć w moździerzu, ewentualnie w młynku, dodać sól i ponownie utrzeć/zmielić. Przechowywać należy w zakręconym słoiku w lodówce, do około miesiąca (najlepiej zrobić mniejszą porcję na początek, żeby gomasio się nie zepsuło). Dodawać do wszystkiego co jemy.
SMALEC SEZAMOWY
Sezam należy uprażyć - na suchej patelni, średnim ogniu i przykrytej patelni, ponieważ ziarenka lubią strzelać. Po ostudzeniu sezam należy utrzeć w moździerzu, ewentualnie w młynku, dodać sól do smaku i ponownie utrzeć/zmielić na gładką masę.
Dodać: siemię lniane, ostropest plamisty, orzechy, cebulkę, czosnek, zielone przyprawy.
RYŻ Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
Typowe danie makrobiotyczne, na bazie ryżu.
Składniki
· ugotowany ryż (najlepszy jest basmati lub jaśminowy)
· wiórki kokosowe
· namoczone i pokrojone suszone bakalie (rodzynki, daktyle, morele, żurawina itd.)
· namoczone, obrane ze skórek i posiekane orzechy
Te słodkości można czasem polewać sokiem ze słodkiej pomarańczy, sokiem malinowym lub syropem z agawy, zapakować w słoik i mamy pożywne danie np. do pracy.
PASZTET Z KALAFIORA
Składniki
· gotowany kalafior
· moczone orzechy nerkowca
· sól
· oliwa
· czosnek
· przyprawa*
Wszystko zblendować. Najlepiej smakuje na pieczywie i z ogórkiem kiszonym oczywiście.
* przyprawa zakupiona w ramach „raz na rus.. rok” , ponieważ mieszanek nie kupujemy, gdyż zawierają glutaminian sodu. Przyprawa (pikantna) w składzie ma: kardamon, imbrir, sól, paprykę, cebulę, czosnek, kozieradkę, kolendrę, gałkę muszkatałową, pieprz zwykły i cayenne, ziele angielskie, goździki i cynamon. Przepyszna, smaki orientalne, z kuchni prawdziwie indyjskiej.
KOTLETY SOJOWE
Składniki
· 1 szklanka kaszy jaglanej
· 2 szklanki namoczonej soji
· cebula, czosnek,
· mąka kukurydziana do obtaczania
· przyprawy
· co dusza zapragnie (pieczarki, papryka, marchewka, pietruszka itd.)
Kaszę gotujemy, soję (po nocnym moczeniu w wodzie) również. Gorące przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy janginizowane pozostałe warzywa, przyprawy, można dodać też jajka, wyrabiamy masę. Formując kotleciki pomagamy sobie mąką kukurydzianą, ponieważ są dość lepkie, i lekko obsmażamy. Takie kotleciki z powodzeniem można zamrażać. I jeszcze jedna uwaga: nie należy wyrabiać masy kilka godzin przed smażeniem, jeśli ciasto zbyt długo poleży kotlety będą się rozpadać podczas smażenia.