wyklad 5 hodowla konspekt, studia, ochrona środowiska UJ, ekologia rolnictwa, wykłady

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

Intensyfikacja rolnictwa - skutki ekosystemowe –
rolnictwo a ubożenie przyrody - redukcja bioróżnorodności
Obieg biogenów w
ekosystemach rolnych
Hodowla zwierząt
Produkcja pasz
Masowe wymierania
dewońskie
triasowe
permskie
kredowe
ordowickie
---
ść
biologiczna
biologiczna
•Różnorodność rolnicza - największe dziedzictwo
biologiczne i kulturowe świata.
•Rozmatość ras i odmian lokalnych populacji przez setki
lat gwarantowała produkcję pożywienia
.
• Rolnictwo tradycyjne gwarantuje zachowanie bogactwa
genetycznego.
• Dzikie lub dawne gatunki uprawne mają wiele cech
korzystnych:
odporność na choroby, susze lub zimno,
mogą wcześnie wydawać owoce lub dobrze się
przechowywać,
• Rodzime rasy zwierząt gospodarskich, są
przystosowane do lokalnych warunków klimatycznych i
paszowych, są bardziej odporne na choroby.
norodno
ść
Róż
norodno
Wp
ł
ł
yw rolnictwa na biosfer
yw rolnictwa na biosferę
• Rolnictwo konwencjonalne, dąży do ujednolicenia warunków
produkcji na dużych obszarach. Powoduje to utratę szeregu
nisz ekologicznych i upraszczanie się ekosystemów np.
skracanie łańcuchów troficznych.
•Zróżnicowane gatunkowo ekosystemy naturalne są
zastępowane przez mniej różnorodne ekosystemy sztuczne,
w skrajnych przypadkach monokultury.
• Współczesne pola uprawne to przykład skrajnie
uproszczonych ekosystemów rolniczych, stanowi
ą
cych
zaawansowane systemy produktywne
• Agroekosystemy s
ą
wyjątkowo wra
ż
liwe na czynniki
zewnętrzne (warunki pogodowe, paso
ż
yty ro
ś
linne i
zwierz
ę
ce).
Wp
Wp
ł
ł
yw rolnictwa na biosfer
yw rolnictwa na biosferę
• Zanik różnorodności środowiska w obszarach
rolniczych prowadzić może do zmniejszenia liczebności,
a nawet wymierania szeregu gatunków roślin i zwierząt.
• Współczesne rolnictwo dążąc do maksymalizacji
produkcji przyczynia się do wypierania starych odmian
roślin uprawnych i zwierząt hodowlanych przez odmiany
nowe, bardziej wydajne i łatwiejsze w produkcji, ale nie
koniecznie o lepszych walorach odżywczych czy
smakowych.
Wp
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl