Wyznaczanie ciepła topnienia lodu, Materiały PWR elektryczny, semestr 3, FIZYKA 2, sprawka, sprawka stare od kogos

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

Û¥-1@-€lE‡Ú„j„jj„j„j„j„j„x„.¦„¦„¦„¦„²„΄¦„ê„t^…<š†°†°†°†°†°†°†°†²†²†²†²†²†²†Ð†4‡AІj„ІІº¾POLITECHNIKA WROC£AWSKAINSTYTUT FIZYKISprawozdanie z æwiczenia nr 24TOMASZ ZALEWADARIUSZ DULINIECTEMAT: Wyznaczanie ciep³a topnienia lodu.Wydzia³: PPT Rok: 2DATA: 12.10.1994 OCENA:Cel æwiczenia:Zapoznanie siê z technik¹ pomiarów kalometrycznych oraz ocena dok³adnoœci tych pomiarów.Czêœæ teoretyczna ( opis zjawiska fizycznego ).Mierzeniem iloœci ciep³a zajmuje siê dzia³ nauki o cieple, zwany kalorymetri¹. Kalorymetria opiera siê na kilku zasadach, które mo¿na wyraziæ nastêpuj¹co:- iloœæ ciep³a OSAD Equation oddana przez cia³o badane jest równa iloœci ciep³a OSAD Equation pobranej przez cia³a otaczaj¹ce;- iloœæ ciep³a pobrana przez cia³o podczas ogrzewania jest równa iloœci ciep³a oddanej podczas ostygania w tym samym zakresie temperatur jeœli cia³o przechodzi w odwrotnym porz¹dku przez te same stany poœrednie;- iloœæ ciep³a SYMBOL 68 \f "Symbol"Q oddana b¹dŸ pobrana przez cia³o jednorodne jest proporcjonalna do jego masy, a przy niewielkich zmianach temperatury - do przyrostu temperatury SYMBOL 222 \f "Symbol" OSAD Equation .Ciep³em topnienia nazywamy iloœæ ciep³a potrzebn¹ do zamiany 1 kg cia³a sta³egoo temperaturze topnienia na ciecz o tej samej temperaturze.Iloœæ ciep³a Q potrzebna do stopienia masy m cia³a o temperaturze topnienia wyra¿a siê wzorem OSAD Equation , gdzie OSAD Equation - ciep³o topnienia.Temperatura topnienia T zale¿y od ciœnienia, przy ktorym zachodzi przemiana cia³a sta³egow ciecz.Czêœæ doœwiadczalna (pomiary dokonano 2x):Kalorymetr wodny:OSAD PBrush \s \* mergeformat- Po zwa¿eniu na wadze laboratoryjnej pustego suchego naczynia kalorymetrycznego wrazz mieszad³em, nape³niono 2/3 obj. wod¹ destylowan¹ i ponownie zwa¿ono.- Po wstawieniu naczynia do kalorymetru i zanurzeniu termometru, przez ok. 5min odczytywano temperaturê.TABELA 1 (pomiar1)czas[min]temp.[SYMBOL 176 \f "Symbol"C]121.1220.95320.9420.8520.8- Po otworzeniu kalorymetru, wsypaniu drobno pot³uczonego lodu (1/4 obj.), mieszaj¹c wodê odczytywano temperaturê co 10SYMBOL 184 \f "Symbol"15s.TABELA 2 (pomiar1)czas[s]temp.[SYMBOL 176 \f "Symbol"C]10182013308606.51206.518062405.53004.33604- Zwa¿ono naczynie kalorymetryczne.TABELA 3 (pomiar1)masa naczynia82.4gmasa naczynia z woda358.1gmasa wody275.7gmasa naczynia z woda+lod423masa lodu64.9gSporzadzenie wykresu T=f(t):OSAD Excel.Sheet.5 \s \* mergeformatCzêœæ obliczeniowa :Dziêki wa¿eniu naczynia w poszczególnych fazach doœwiadczenia uzyskano nastêpuj¹ce masy:Wnioski :Wa¿enie za pomoc¹ wagi laboratoryjnej pozwala osi¹gn¹æ dok³adnoœæ OSAD Equation , zatem b³¹d pomiaru masy kalorymetru OSAD Equation mas OSAD Equation wynosi : OSAD Equation . B³¹d pomiaru masy wody OSAD Equation , wynosi : OSAD Equation , oraz masy lodu OSAD Equationwpisz tabelki ;;;;zajrzyj do ksi¹¿ki ;; wstaw odpowiednie b³êdy (termometr itp.)STRONA3v€‹‚.ŒÆA2Ú:ÁB,èè Æ ÿÿÿ.1à€&MathType@`û€þSymbol-!D`û€þÌTimes New Roman Cyr+-ð!QÀû ÿÌTimes New Roman Cyr´‰-ð!1û¼"System-ð¨K†üþPhšX)‡ ÿ6PtpÚ:äÆA¤,èè Æ ÿÿÿ.1à &MathType@`û€þSymbol-!D`û€þÌTimes New Roman Cyr-ð!QÀû ÿÌTimes New Roman Cyrol-ð!2û¼"System-ðÿÿÿÿÿóÿÿÿÿÿÿÿãÿÿÿÿÿÿZ:È í¶4Œèè ÿÿÿ.1Àà&MathType@@û€þSymbol-!D@D!D@û€þÌTimes New Roman Cyr-ð!Q@Ö!c@L!m@.!t@œû€þSymbol-ð!=@¬!×@¦!×û¼"System-ðÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ::VFP˜,èè ê ÿÿÿ.1àÀ&MathType@`üÿû€þÌTimes New Roman Cyr-!Q`²!c`x!mÀ@û ÿÌTimes New Roman Cyr-ð!t`„û€þSymbol-ð!=`ä!×û¼"System-ðÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿš:=P´,èè ¢ ÿÿÿ.1à &MathType@`û€þÌTimes New Roman Cyrü5-!cÀ¢û ÿÌTimes New Roman Cyrs-ð!tû¼"System-ðÿÿÿÿÿüÿÿÿÿÿÿÿüÿÿÿÿÿÿÿüÿÿÿÿÿÿºG:p/H!fæßèè ´#m#BËm#A ÌBËBË(ËB¿¿¿¿¿¿¿¿¿ÀÀÀÀÜÀðȤðûÿ¤  €€€ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ‰ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ...
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl