Złote Myśli - Przyprawy do każdej potrawy, ZDROWIE I MEDYCYNA, ZIOŁOLECZNICTWO, Zioła 2

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

Niniejszy
darmowy
ebook zawiera
fragment
pełnej wersji pod tytułem:

Aby przeczytać informacje o pełnej wersji,
Darmowa publikacja
, dostarczona przez
Niniejsza publikacja może być kopiowana oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody Wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z
© Copyright for Polish edition by
Data: 28.02.2006
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy (fragment utworu)
Autor: Anna Popis-Witkowska
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Grabka
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
..........................................................................................................4
.............................................................................................................................5
..................................................................................................................................6
..............................................................................................................9
..........................................................................................................11
............................................................................................................................12
.............................................................................................................................15
.........................................................................................................................17
.....................................................................................................................19
............................................................................................................................22
..........................................................................................................................23
.........................................................................................................................26
............................................................................................................................28
.....................................................................................................30
.........................................................................................................................32
.........................................................................................................................34
...............................................................................................................................37
..........................................................................................................................39
............................................................................................................................42
......................................................................................................................43
.................................................................................................................45
...........................................................................................................................48
........................................................................................................................50
..............................................................................................................................52
.....................................................................................................................54
........................................................................................................................55
...................................................................................................................57
..........................................................................................................................59
.......................................................................................................................61
.................................................................................................................................63
.............................................................................................................................64
..............................................................................................................................66
.........................................................................................................................68
..........................................................................................................................70
..............................................................................................................................73
.......................................................................................................................75
...........................................................................................................................78
............................................................................................................................79
............................................................................................................81
...........................................................................................................................83
.......................................................................................................................84
...........................................................................................................................86
..............................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
........................................90
......................................................................................93
....................................................................................................................................93
................................................................................................................95
.........................................................................................................97
..............................................................................................................98
.............................................................................................................99
..............................................................................................................100
....................................................................................100
...................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
Anna Popis-Witkowska
● str.
4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza o
nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd pochodzi
dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię i – co
chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego pasuje
dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki i doradzi,
co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był znakomity. Aby
ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone alfabetycznie według
nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo
& Anna Popis-Witkowska
  PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
Anna Popis-Witkowska
● str.
5
Alpinia
(Alpinia)
Opis
Bylina z rodziny imbirowatych, dorasta do wysokości 2,5 metra,
występuje w kilku odmianach. Nazywana też gałgantem.
Przyprawą jest świeży bądź suszony korzeń (suszony często jest
mielony na proszek).
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Przyprawa używana od dawien dawna w Malezji, Chinach
i Indiach. Jest także rośliną leczniczą.
Właściwości
Korzenny smak i zapach.
Zastosowanie
Dodaje się alpinii do potraw kuchni chińskiej, malajskiej
i hinduskiej. Pasuje do drobiu i ryb, a także do potraw z ryżu.
Copyright by Wydawnictwo
& Anna Popis-Witkowska
  
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl