ZAGOSPODAROWANIE TURYSTYCZNE
1. Wymień 2 podstawowe dziedziny zagospodarowania turystycznego:
- baza noclegowo żywieniowa
- komunikacja
- baza usługowa
2. Walory wypoczynkowe dzielą się na:
- wypoczynkowe (woda)
- krajoznawcze (budowle)
- specjalistyczne (turystyka kwalifikowana)
3. Miejscowość turystyczna to:
- jednostka osadnicza, która ze względu na waloru turystyczne, zagospodarowanie i dostępność stanowi punkt docelowy lub etapowy migracji turystycznych
4. Pojemność turystyczna to:
- maksymalna zdolność obszaru zagospodarowanego do przyjęcia obciążeń ruchem turystów, odpowiadające sposobowi zagospodarowania i wielkości powierzchni w warunkach pełnego zaspokojenia komfortu psychofizycznego wypoczynku płynącego z właściwego wykorzystywania fragmentu środowiska geograficznego
5. Sezonowość turystyczna to:
- okresy w ciągu roku, kiedy występuje wzrost aktywności turystycznej
6. Wymień 4 podstawowe dziedziny walorów krajoznawczych:
- charakterystyczne zespoły krajobrazów i osobowości przyrody w środowisku naturalnym
- walory tradycyjnej kultury narodowej
- walory dóbr kultury
- walory współczesnych osiągnięć człowieka
7. Podaj definicje następujących zakładów , ilość kategorii i sposób oznaczenia:
a) motele: 5 kategorii oznaczonych gwiazdką, obiekty dysponujące co najmniej 10 pokojami
b) Domy wycieczkowe: 3 kategorie oznaczone liczbami rzymskimi; obiekty posiadające min. 30 miejsc noclegowych, podstawowy zakres usług hotelarskich, gł. dla turystyki młodzieżowej
c) Schroniska młodzieżowe: 3 kategorie oznaczone liczbami rzymskimi; dostosowane do samoobsługi gości, gł dla turystyki młodzieżowej
d) Kampingi: 4 kategorie oznaczone gwiazdkami; obiekty strzeżone, nocleg w namiotach i przyczepach
8. Podaj przykłady różnych zakładów gastronomicznych:
- zakłady gastronomiczne typu podstawowego (restauracje)
- punkty gastronomiczne (lodziarnie)
- zakłady uzupełniające (herbaciarnie)
9. Wymień elementy zagospodarowania kom. Obszarów górskich i podaj przykład:
- wyciągi turystyczne (kolej na Gubałówkę)
- wyciągi narciarskie
- szlaki kołowe
10. Podstawowa baza żywieniowo-noclegowa na szlakach górskich:
- Domy turysty
- Domy wycieczkowe
- Schroniska
- Bacówki
- Stacje turystyczne
- Chatki studenckie
- Schron
- Szałas
11. Wymień w punktach jakie znaczenie odgrywa agroturystyka w rozwoju regionu:
- ochrona przyrody i kultury
- atrakcyjny wypoczynek dla turystów
- aktywizacja gospodarcza wsi
- dochód dla rolników
- wykorzystanie starych budowli
- przyciągnięcie turystów na tereny mniej znane
12. Podstawowe zasady planowania turystycznego:
- wyczerpującej analizy potrzeb i możliwości rozwojowych turystyki na obszarze
- kompleksowego zagospodarowania
- wiodącego gestora planu
- koncentracji środków
13. Podział szlaków ze względu na sposób poruszania się turystów:
- narciarskie
- wodne
- piesze
- rowerowe
14. Na czym polega zagospodarowanie turystyczne terenów zielonych: dla potrzeb turystyki i wypoczynku:
- przygotowanie terenów dla użytkowania przez odwiedzających (budowa ławek i stolików, itp.)
15. Strefa penetracji to:
- strefa relaksu wokół osadnictwa, np. nad rzeką; wokół niej jest strefa ochronna
16. Czynniki wpływające na atrakcyjność turystyczna danego obszaru:
- walory turystyczne
- dostępność komunikacyjna
- infrastruktura towarzysząca
17. Podział miejsc turystycznych ze względu na walory turystyczne i stan zagospodarowania
18. Uzdrowisko to:
- miejscowość bogata w naturalne zasoby lecznicze, wody mineralne itd.
19. Chłonność danej przestrzeni to:
- zdolność środowiska turystycznego do przyjęcia określonej wielkości obciążenia ruchem turystycznym, którego wielkość maksymalna wyrażona jest tzw. wskaźnikiem chłonności; to takie obciążenie, które zapewni optymalne warunki do wypoczynku a z drugiej strony górny pułap dopuszczalnego obciążenia środowiska po granice dewastacji
20. Okres aktywności danego regionu to:
- okres w którym region jest zdolny do percepcji turystycznej
21. Wymień 4 podstawowe dziedziny walorów krajoznawczych i podaj 2 przykłady do każdej:
22. Podaj definicje następujących zakładów , ilość kategorii i sposób oznaczenia:]
a) hotel: 5 kategorii oznaczonych gwiazdką; obiekty budownictwa trwałego zlokalizowane w miastach i ich pobliżu, wyposażone w niezbędne sanitariaty, minimum 10 pokoi
b) pensjonat: 5 kategorii oznaczonych gwiazdką; obiekty noclegowe, co najmniej 7 pokoi, świadczące dla swoich klientów całodobowe wyżywienie
c) schronisko: 3 kategorie oznaczone liczbami rzymskimi; znajdujące się na szlakach turystycznych
d) pole biwakowe: brak kategoryzacji; niestrzeżone, umożliwiające nocleg w namiotach
23.Podaj przykłady urządzeń bazy towarzyszącej:
- rozrywkowe
- usługowe
- kulturalno rozrywkowe
24. Wytłumacz na czym polega zagospodarowanie turystyczne dla potrzeb turystyki żeglarskiej i konnej:
25. Podstawowa baza żywieniowa i noclegowa na szlakach górskich:
26. Wymień elementy zagospodarowania turystycznego uzdrowisk:
- pijalnie wód
- baseny zdrojowe
- ściekli zdrowia
- punkty widokowe parków
27. Wskaż różnice między planami kompleksowymi a specjalnymi w planach przestrzennych zagospodarowania:
- specjalne plany odnoszą się tylko do terenów lokalnych
- kompleksowe obszary obejmują duże obszary
- kompleksowe plany obejmują problematykę potrzeb wszystkich rodzajów ruchu turystycznego
28. Wymień rodzaje szlaków turystycznych i ich oznaczenia:
- górskie (czerwony, czarny, niebieski, zielony, żółty)
- historyczne (czerwono białe)
- narciarskie
- nizinne
- ścieżki spacerowo biegowe
29. Wymień, na czym polega zagospodarowanie turystyczne dla osób niepełnosprawnych:
...