Zboża - opracowane zagadnienia, SGGW - Technologia żywnosci, V semestr, 5 SEMESTR, semestr V, zboże, zboze

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

ŚWIATOWE SPICHLERZE ZBOŻOWE:

są to regiony świata, gzie istnieje nadwyżka produkcji nad lokalnymi potrzebami

-    wschodnio- europejski (europejska cześć ZSRR)

-    zachodnio-europejski (Francja)

-    północno-amerykański (USA, Kanada)

-    południowo-amerykański (Argentyna, Meksyk)

-    indyjski (Birma, Indochiny)

-    australijski

 

CZYNNIKI PIERWOTNE WPLYWAJĄCE NA WIELKOŚĆ ZBIORÓW:

-    odmiany

-    gatunki

-    gleby

-    nawożenie

-    warunki

-    po czym siejemy

 

UDZIAŁ POSZCZEGÓLNYCH ZBÓŻ W PRODKCJI SWIATOWEJ:

-    kukurydza 25%

-    ryż 26%

-    pszenica 28%

-    żyto 2%

-    owies 3%

-    proso 6%

-    jęczmień 10%

 

WYKORZYSTANIE ZBÓŻ W GAŁĘZIACH PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO:

-    młynarstwo - pszenica, pszenżyto, żyto, jęczmień

-    kaszarstwo - pszenica, jęczmień

-    piekarstwo - pszenżyto, żyto, jęczmień

-    platkarstwo - pszenżyto, jęczmień

-    ciastkarstwo - pszenica, pszenżyto, żyto

-    cukiernictwo - pszenica, pszenżyto

-    makaroniarstwo - pszenica, jęczmień

-    piwowarstwo - pszenica, pszenżyto, jęczmień

-    gorzelnictwo - pszenżyto, żyto

-    koncentraty spożywcze - pszenica, pszenżyto, żyto, jęczmień

-    olejarstwo - kukurydza

-    pasze - pszenica, pszenżyto, żyto, jęczmień

 

ZBIORY W POLSCE:

-    20-25 mln ton/ rok

-    20% tzn. 4,5 mln ton ziarna trafia do obrotu towarowego z przeznaczeniem głownie do wykorzystania na cele konsumpcji

-    dominująca role w obrocie towarowym odgrywa ziarno pszenicy, której roczne zbiory wynoszą 7-9 mln ton, z czego ok 3 mln zluzowane są na cele konsumpcji

 

 

 

 

SYSTEM ODBIORU ZIARNA OD PRODUCENTA I WPROWADZENIE ZIARNA DO OBROTU TOWARÓW, POWINNY MIEĆ NA CELU:

-    gromadzenie odpowiedniej ilości ziarna o jakości określonej wymaganiami sprecyzowanymi przez końcowego użytkownika ziarna (młynarz, producent makaronu lub kaszy)

-    obecny system nie spełnia swojej roli: wymagania dla poszczególnych gatunków zbóż, określone w odpowiednich normach przedmiotowych, będących podstawa ustalenia cennika skupowego, są ustalane na b. niskim poziomie, który nie zapewnia uzyskania surowca o odpowiedniej jakości 

-    w chwili obecnej każda jednostka prowadząca skup  ziarna (jednostka państwowa, spółdzielcze, osoba prywatna) ma prawo ustalić własne zasady skupowania ziarna, w tym również określające sposób powiązania ceny ziarna z jego jakością

 

DOKUMENTY OKREŚLAJĄCE WYMAGANIA JAKOŚCIOWE DLA SUROWCÓW ZBOŻOWYCH:

-    normy przedmiotowe

-    standardy giełdowe

-    kontrakty handlowe (kupno- sprzedaż)

-    cenniki jednostek skupujących ziarno zbóż

-    wymagania ofertowe przetwórcy

-    zarządzenia jednostek prowadzących skup interwencyjny

 

DOBÓR WYRÓŻNIKÓW JAKOŚCIOWYCH UWZGLĘDNIANY PRZY OKREŚLANIU WYMAGAŃ JAKOŚCIOWYCH W POSZCZEGÓLNYCH DOKUMENTACH ORAZ POZIOM TYCH WYMAGAŃ SĄ W DUŻEJ MIERZE UZALEŻNIONE OD:

-    cel, jakiemu dany dokument ma służyć

-    możliwości ustalenia w praktyce danego wyróżnika

-    czasochłonność metody jago oznaczania

 

WYMAGANIA:

-    ogólne jakościowe

§           ziarno pszenicy konsumpcyjnej i makaronowej musi być:

§           zdrowe (nie porażone na polu)

§           dojrzale (niedojrzale ma dużo wody)

§           dobrze wykształcone (większe, mniej okrywy zew)

§           czyste

§           wolne od szkodników

§           bez obcego zapachu

§           nie zaprawiane do siewu

§           a pozostałości pestycydów nie mogą przekraczać tolerancji dla ziarna zbóż do przetwórstwa

§           ziarno pszenicy paszowej również powinno odpowiadać tym wymaganiom, przy czym dopuszcza się zwiększony udział ziaren pośrednich oraz zanieczyszczeń organicznych nieszkodliwych dla zdrowia

-    Jakościowe podstawowe i minimalne

§           powyższe cechy określane są na podstawie następujących wyróżników:

§           zapach

§           wilgotność

§           zawartość zanieczyszczeń

§           wyrównanie ziarna

§           poziom wymagań minimalnych w odniesieniu do tych wyróżników jest zróżnicowany dla ziarna w skupie, obrocie i przetwórstwie

§           norma przyjmuje, jako wymaganie podstawowe wilgotność ziarna nie większa niż 15% dopuszcza do skupu ziarno o wilg nie większej niż 22%, a do obrotu nie większej niż 18%

§           wymagania min w przetwórstwie są określane na poziomie 15- 16% w zależności od rodzaju ziarna i jego przeznaczenia

§           ziarno musi charakteryzować swoisty zapach

§           dopuszcza się zapach magazynowy, a w przypadku ziarna paszowego również zapach fermentacyjny, nietrwały

 

TOWAROZNAWCZA OCENA ZIARNA ZBOZ OBEJMUJE:

§        pozwala to określić wartość przemysłowa, technologiczna i handlowa zbóż

§        ocenę organoleptyczna - jest najprostszą metoda określenia jakości ziarna, która nie wymaga skomplikowanej aparatury ani nie pochłania nadmiernej ilości czasu

 

Ocena organoleptyczna obejmuje ocenę:

1. Smaku (powinien być charakt, dla danego gat, bez posmaków obcych. Smaki obce świadczą o zepsuciu ziarna lub nieodpowiedniemu przechowywaniu. Zapach ziarna zależy od warunków przechowywania i czystości ziarna, stopnia poradzenia przez szkodniki i drobnoustroje)

§        ziarno stare, zleżałe - smak lekko kwaśny

§        ziarno zepsute - smak gorzki, wyraźnie kwaśny

2. Zapachu (Zapach ziarna zależy od warunków przechowywania i czystości ziarna, stopnia porażenia przez szkodniki i drobnoustroje)

§        ziarno zdrowe i świeże - zapach typowy, charakter

§        ziarno nadmiernie wilgotne, niedostatecznie przewietrzane - zapach spichrzowy, stęchły

§        ziarno nieprawidłowo suszone- zapach świeżo piłowanego drewna

§        działanie enzymów- zapach fermentacji, zjełczały, silnie kwaśny, octowy

§        zapoczątkowane procesy życiowe- zapach słodowy

§        rozwój szkodników - zapach miodowy

§        ziarno przechowywane w pobliżu mat, takich jak oleje, benzyna, rozpuszczalniki organiczne może przejąć charakterystyczny zapach, co jest trudne do usunięcia i praktycznie dyskwalifikuje ziarno jako surowiec technol czy paszowy

3. Wyglądu zewnętrznego

§                  barwa

-        ziarna zdrowe, prawidłowo suszone i przechowywane - barwa naturalna, połysk

-        ziarno niedojrzałe - barwa jaśniejsza

-        ziarna stare, zbierane podczas deszczu - b ciemne

-        ziarno porażone przez pleśnie , szkodniki - b niejednolita - plamista

§      jednolitość

§      stopień porażenia przez szkodniki i drobnoustroje

§      ilość i jakość zanieczyszczeń (zanieczyszczenia masy zbożowej, ich klasyfikacja:)

o          zanieczyszczenia użyteczne (ziarna pośrednie, chude, niedorozwinięte, przesiewające się przez sito o wymiarach oczka 1,6- 25mm; z. porośnięte z oznakami skiełkowania dostrzegalnymi nie uzbrojonym okiem; z. uszkodzone mechanicznie i przez szkodniki, mające odsłoniętą cześć bielma mącznego np. połamane, zgniecione, nadgryzione, przez szkodniki, z utraconym zarodkiem, z wyraźnie popękaną okrywa; ziarna zielone, niedojrzałe; z. z zarodkiem uszkodzonym  przez mikroflorę, których okrywa  zarodka ma zabarwienie od brązu do brunatnej; z. innych zbóż kłosowych jak jęczmień, żyto, pszenżyta, oraz owsa, cale i uszkodzone mechanicznie; nasiona roślin uprawnych nielosowych, nieszkodliwych dla zdrowia z wyjątkiem nasion roślin oleistych)

o          zanieczyszczenia nieużyteczne (tzw mineralne; piasek, kamienie, szkło, części metali zatrzymujące się na sicie o wymiarach  oczka 1 mm; szkodliwe dla zdrowia; nasiona chwastów szkodliwych dla zdrowia: sporysz, ekskrementy gryzoni; martwe szkodniki: zbożowo- mączne oraz ich pozostałości; zniszczone ziarna pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa jak i ziarna z oznakami pleśni dostrzegalna nieuzbrojonym okiem oraz ziarna zbutwiałe i spalone; zanieczyszczenia organiczne: słoma, plewy, łuska, cześć klosc, nasion chwastów nieszkodliwych dla zdrowia oraz nasiona roślin oleistych; pozostałe skl przesiewające się przez sito o wymiarach oczka 1mm)

>badając dotykiem możemy określić przybliżona wilgotność i temp

 

Ocena laboratoryjna masy zbożowej (badanie cech fizycznych i chem, które są b skomplikowane od oceny organoleptycznej)

*cechy fizyczne:

-        gęstość ziarna w stanie usypowym

-        masa 1000 ziaren

-        celność i wyrównanie

-        szklistość i mączystość

-        wilgotność ziarna

-        masa właściwa

-        zawartość okrywy owocowo- nasiennej (łuski)

 

 

SYSTEM KLASYFIKACJI JAKOŚCIOWEJ PSZENICY W POLSCE:

- seria pełna:

§        liczba opadania

§...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl