Zboza - opracowane zagadnienia (1), SGGW - Technologia żywnosci, V semestr, 5 SEMESTR, semestr V, zboże, zboze

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

SWIATOWE SPICHLERZE ZBOZOWE:

są to regiony świata, gzie istnieje nadwyżka produkcji nad lokalnymi potrzebami

*wsch- europ (europejska cześć ZSRR)

*polnoc- ameryk (USA, Kanada)

*polud- ameryk (Argentyna, Meksyk)

*indyjski (Birma, Indochiny)

*australijski

*zach- europ (Francja)

 

CZYNNIKI PIERWOTNE WPLYWAJACE NA WIELKOSC ZBIOROW:

-odmiany

-gatunki

-gleby

-nawożenie

-warunki

-po czym siejemy

 

UDZIAL POSZCZEGOLNYCH ZBOZ W PROD SWIATA:

-kukurydza 25%

-ryz 26%

-pszenica 28%

-żyto 2%

-owies 3%

-proso 6%

-jęczmień 10%

 

WYKORZYSTANIE ZBOZ W GALEZIACH PRZEM SPOZYW:

-młynarstwo- pszenica, pszenżyto, żyto, jęczmień

-kaszarstwo- pszenica, jęczmień

-piekarstwo- pszenżyto, żyto, jęczmień

-platkarstwo- pszenżyto, jęczmień

-ciastkarstwo- pszenica, pszenżyto, żyto

-cukiernictwo - pszenica, pszenżyto

-makaroniarstwo- pszenica, jęczmień

-piwowarstwo- pszenica, pszenżyto, jęczmień

-gorzelnictwo- pszenżyto, żyto

-koncentraty spoz- pszenica, pszenżyto, żyto, jęczmień

-olejarstwo- kukurydza

-pasze- pszenica, pszenżyto, żyto, jęczmień

 

ZBIORY W POLSCE:

-20- 25 mln ton/ rok

-20% tzn. 4,5 mln ton ziarna trafia do obrotu towarowego z przeznaczeniem głownie do wykorzystania na cele konsumpcji

-dominująca role w obrocie towarowym odgrywa ziarno pszenicy, której roczne zbiory wynoszą 7-9 mln ton, z czego ok 3 mln zluzowane sa na cele konsumpcji

 

 

 

 

SYSTEM ODBIORU ZIARNA OD PRODUCENTA I WPROWADZENIE ZIARNA DO OBROTU TOWAROW , POWINNY MIEC NA CELU:

 

-gromadzenie odpowiedniej ilości ziarna o jakości określonej wymaganiami  sprecyzowanymi przez końcowego użytkownika ziarna (mlynarz, producent makaronu lub kaszy)

-obecny system nie spełnia swojej roli: wymagania dla poszczególnych gatunków zbóż, określone w odpowiednich normach przedmiotowych, będących podstawa ustalenia cennika skupowego, są ustalane na b. niskim poziomie, który nie zapewnia uzyskania surowca o odpowiedniej jakości 

-w chwili obecnej każda jednostka prowadząca skup  ziarna (jednostka państwowa, spółdzielcze, osoba prywatna) ma prawo ustalić własne zasady skupowania ziarna, w tym również określające sposób powiązania ceny ziarna z jego jakością

 

DOKUMENTY OKRESLAJACE WYMAGANIA JAKOSCIOWE DLA SUROWCOW ZBOZOWYCH:

-normy przedmiotowe

-standardy giełdowe

-kontrakty handlowe (kupno- sprzedaż)

-cenniki jednostek skupujących ziarno zbóż

-wymagania ofertowe przetwórcy

-zarządzenia jednostek prowadzacych skup  interwencyjny

 

DOBOR WYROZNIKOW JAKOSCIOWYCH UWZGL PRZY OKRESLANIU WYMAGAN JAKOSCIOWYCH W POSZCZEGOLNYCH DOKUMENT ORAZ POZIOM TYCH WYMAGAN SA W DUZEJ MIERZEUZALEZNIONE OD:

-cel, jakiemu dany dokument ma służyć

-możliwości ustalenia w praktyce danego wyróżnika

-czasochłonność metody jago oznaczania

 

WYMAGANIA:

-ogólne jakościowe

*ziarno pszenicy konsumpcyjnej i makaronowej musi być:

*zdrowe (nie porażone na polu)

*dojrzale (niedojrzale ma dużo wody)

*dobrze wykształcone (większe, mniej okrywy zew)

*czyste

*wolne od szkodników

*bez obcego zapachu

*nie zaprawiane do siewu

*a pozostałości pestycydów nie mogą przekraczać tolerancji dla ziarna zbóż do przetwórstwa

*ziarno pszenicy paszowej również powinno odpowiadać tym wymaganiom, przy czym dopuszcza się zwiększony udział ziaren pośrednich oraz zanieczyszczeń organicznych nieszkodliwych dla zdrowia

-jakościowe podstawowe i minimalne

*powyższe cechy określane są na podstawie następujących wyróżników:

*zapach

*wilgotność

*zawartość zanieczyszczeń

*wyrównanie ziarna

*poziom wymagań minimalnych w odniesieniu do tych wyróżników jest zróżnicowany dla ziarna w skupie, obrocie i przetwórstwie

*norma przyjmuje , jako wymaganie podstawowe wilgotność ziarna nie większa niż 15% dopuszcza do skupu ziarno o wilg nie większej niż 22%, a do obrotu nie większej niż 18%

*wymagania min w przetwórstwie są określane na poziomie 15- 16% w zależności od rodzaju ziarna i jego przeznaczenia

*ziarno musi charakteryzować swoisty zapach

*dopuszcza się zapach magazynowy , a w przypadku ziarna paszowego również zapach fermentacyjny, nietrwały

 

TOWAROZNAWCZA OCENA ZIARNA ZBOZ OBEJMUJE:

-pozwala to określić wartość przemysłowa, technologiczna i handlowa zbóż

-ocenę organoleptyczna

*jest najprostszą metoda określenia jakości ziarna, która nie wymaga skomplikowanej aparatury ani nie pochłania nadmiernej ilości czasu

*ocena organoleptyczna obejmuje ocenę:

*smaku (powinien być charakt, dla danego gat, bez posmaków obcych. Smaki obce świadczą o zepsuciu ziarna lub nieodpowiedniemu przechowywaniu. Zapach ziarna zależy od warunków przechowywania i czystości ziarna, stopnia poradzenia przez szkodniki i drobnoustroje)

>ziarno stare , zleżałe-  smak lekko kwaśny

>ziarno zepsute- smak gorzki, wyraźnie kwaśny

*zapachu (Zapach ziarna zależy od warunków przechowywania i czystości ziarna, stopnia porażenia przez szkodniki i drobnoustroje)

>ziarno zdrowe i świeże-  zapach typowy, charakter

>ziarno nadmiernie wilgotne, niedostatecznie przewietrzane- zapach  spichrzowy, stęchły

>ziarno nieprawidłowo suszone- zapach świeżo piłowanego drewna

>działanie enzymów- zapach fermentacji, zjełczały, silnie kwaśny, octowy

>zapoczątkowane procesy życiowe- zapach słodowy

>rozwój szkodników- zapach miodowy

>ziarno przechowywane w pobliżu mat, takich jak oleje, benzyna, rozpuszczalniki organiczne może przejąć charakterystyczny zapach, co jest trudne do usunięcia i praktycznie dyskwalifikuje ziarno jako surowiec technol czy paszowy

*wygląd zewn

>barwa

+ziarna zdrowe, prawidłowo suszone i przechowywane- barwa naturalna, połysk

+ziarno niedojrzałe- barwa jaśniejsza

+ziarna stare, zbierane podczas deszczu- b ciemne

+ziarno porażone przez pleśnie , szkodniki- b niejednolita- plamista

>jednolitość

>stopień porażenia przez szkodniki i drobnoustroje

>ilość i jakość zanieczyszczeń (zanieczyszczenia masy zbożowej, ich klasyfikacja:)

+zanieczyszczenia użyteczne (ziarna pośrednie, chude, niedorozwinięte, przesiewające się przez sito o wymiarach oczka 1,6- 25mm; z. porośnięte z oznakami skiełkowania dostrzegalnymi nie uzbrojonym okiem; z. uszkodzone mechanicznie i przez szkodniki, mające odsłoniętą cześć bielma mącznego np. połamane, zgniecione, nadgryzione, przez szkodniki, z utraconym zarodkiem, z wyraźnie popękaną okrywa; ziarna zielone, niedojrzałe; z. z zarodkiem uszkodzonym  przez mikroflorę, których okrywa  zarodka ma zabarwienie od brązu do brunatnej; z. innych zbóż kłosowych jak jęczmień, żyto, pszenżyta, oraz owsa, cale i uszkodzone mechanicznie; nasiona roślin uprawnych nielosowych, nieszkodliwych dla zdrowia z wyjątkiem nasion roślin oleistych)

+zanieczyszczenia nieużyteczne (tzw mineralne; piasek, kamienie, szkło, części metali zatrzymujące się na sicie o wymiarach  oczka 1 mm; szkodliwe dla zdrowia; nasiona chwastów szkodliwych dla zdrowia: sporysz, ekskrementy gryzoni; martwe szkodniki: zbożowo- mączne oraz ich pozostałości; zniszczone ziarna pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa jak i ziarna z oznakami pleśni dostrzegalna nieuzbrojonym okiem oraz ziarna zbutwiałe i spalone; zanieczyszczenia organiczne: słoma, plewy, łuska, cześć klosc, nasion chwastów nieszkodliwych dla zdrowia oraz nasiona roślin oleistych; pozostałe skl przesiewające się przez sito o wymiarach oczka 1mm)

>badając dotykiem możemy określić przybliżona wilgotność i temp

-ocenę cech fizycznych

*ocena laboratoryjna masy zbożowej (badanie cech fizycznych i chem, które są b skomplikowane od oceny organoleptycznej)

*fizyczne:

>gęstość ziarna w stanie usypowym

>masa 1000 ziaren

>celność i wyrównanie

>szklistość i mączystość

>wilgotność ziarna

>masa właściwa

>zawartość okrywy owocowo- nasiennej (łuski)

 

 

SYSTEM KLASYFIKACJI JAKOSCIOWEJ PSZENICY W POLSCE:

-seria pełna:

*liczba opadania

*zawartość białka w ziarnie- kjejdahl

*test sedymentacyjny SDS

*gęstość ziarna w stanie zsypowym - waga holenderska

*szklistość ziarna

*próbny materiał laboratoryjny- młyn  Buhlera MLU-200

*barwa maki- kolorymetr

*analiza farinograficzna mąki

*analiza ekstenograficzna mąki

*próbny wypiek laboratoryjny

*analiza glutenu (ilość i jego rozpływalność)

-do badań powinno być pobrane ziarno o liczbie opadania  co najmniej 150 s, pochodzące z 10 miejscowości w kraju

 

KLASY ZIARNA:

-od 1 (zlej) do 9 (b dobra)

-6-9 chlebowe

ODMIANY:

-ozime (Begra 7,0)

-jare (Sigma 8,0; Jgna 7,0; Banti 7,0)

 

GRUPY JAKOSCIOWE PSZENICY:

-E- elitarna (wysoka odporność na porastania, b dobre właściwości przemiałowe, poprawiacz odmian słabszych)

-A- jakościowa (odporna na porastanie, b dobre cechy przemiałowe i wypiekowe)

-B- chlebowa (dobre cechy przemiałowe oraz wypiekowe, nie posiada zbyt niski liczby opadania)

-K- na ciastka (cechy preferowane  przez cukiernictwo, niższa zaw bialek, niska aktywność enzymatyczna proteolityczne i amylolityczne, małe rozmiękczenie, niska energia ciasta)

-C- pozostała w tym paszowa

 

CECHY FIZYCZNE ZIARNA:

-kształt

-wielkość

-masa właściwa

-twardość

-odgrywają b ważna role w przechowalnictwie i przetwórstwie, wiąże się to z:

*transp wewn (mech i pneumatyczny)

*przygotowaniem ziarna do przemiału (czyszczenie, kondycjonowanie)

*przemiałem (efektywność, powierzchnia mieląca)

-dla osiągnięcia optymalnego efektu musi się znać i uwazl  cechy fizyczne ziarna takie jak:

*kształt i wielkość ziaren

*masę 1000 ziaren

*masę właściwą ziarna

*strukturę bielma, związanie bielma z okrywa

*właściwości aerodynamiczne ziarna

 

KSZTALT ZIARNA ZBOZ:

-kształt ziarna wykorzystywany jest w procesie czyszczenia takich urządzeniach jak: wialnia, tryjer, żmijka

-kształt wzdłużny, obły (zboża chlebowe, pszenica, pszenżyto, żyto, jęczmień, owies)

-kształt zaokrąglony (proso, sorgo, kukurydza- niektóre odmiany)

-koński ząb (kukurydza, kształt ściętego klina)

-kształt trójgraniasty (gryka)

-zaokrąglony (groch, soja)

-nerkowy, spłaszczony (fasola)

-kształt dysku (soczewica)

 

WIELKOSC ZIARNA:

-w procesie czyszczenia na urządzeniach: sita, wialnia, tryjer wykorzystywana jest wielkość ziarna, która wyraża się: długością. grubością, szerokością

-wielkość ziarna ma wpływ na sposób i warunki przerobu (elementy robocze, niektórych maszyn młynarskich i kaszarskich, musza być dostosowane do wielkości przerabianego ziarna )

-wielkość ziarna zależy od:

*gatunek zboża

*odmiany zboża

*warunki wzrostu roślinny (klimat, gleby, nawożenia)

-ziarno rosnące w klimacie kontynentalnym jest mniejsze od rosnącego w klim umiarkowanym lub morskim

-wielkość określa się za pomocą mikrometru, a w praktyce cechy te jak grubość, szer i dlug, określa jego dorodnością w tzw. analizie sitowej (celność i wyrównanie)

 

OBJETOSC ZIARNA:

-znaczenie w czasie transp pneumatycznego

-różnice w obrębie ziarna tej samej odmiany są znaczne i zależą od miejsca w kłosie, dl i okresu kwitnienia, zawiązywania nasion

 

MASA 1000 ZIAREN (MTZ):

-wielkość ziarna wyrażona jako masa

-masa 1 ziarna zbyt mała

-MTZ wyraża wypełnienie ziarna poszczególnymi skl i ich wzajemne stosunki

-im wyższa jest MTZ tym duża ilość sub pokarm i lepszy wzrost zarodka, większa odporność na wpływ środowiska, silniejsza rosl, większe plony

-małe znaczenie technol, ale lepsze wypełnienie ziarna, większa i wyższa wydajność maki lub ekstraktu

 

MASA WLASCIWA:

-nie jest wielkości stała i waha się w szerokim zakresie

-charakteryzuje w pewnym stopniu  jakość ziarna tj. jego skl. chem

-im więcej skrobi to wyższa masa wl. ziarna

-więcej białka tym niższa masa wl

-masa wl jest zależna od dojrzałości

 

SZKLISTOSC:

-ziarno szkliste tzn wysokobiałkowe, ma strukturę bardziej zwarta i tym samym większa wytrzymałość na działanie mechaniczne niż ziarno mączyste

-szklistość i mączystość zależą od warunków dojrzewania, temp i wilg

-ze szklistością wiąże się trwałość ziarna

*ziarno szkliste- bielmo twarde

*ziarno mączyste - bielmo miękkie

 

WYTRZYMALOSC ZIARNA NA KRUSZENIE:

-zmienia się w zależności od jego wilg i temp

-wzrost wilg powoduje:

*wzrost zwięzłości i sprężystości

*wzrost wytrzymałości na kruszenie

*wzrost zużycia energii

-niska wilgotność powoduje:

*sucha okrywę, która b łatwo się kruszy

-dla przemiału korzystna jest różnica wilgotności okrywy do bielma rzędu 0,3- 1,0%

-wzrost temp powoduje:

*obniżenie wytrzymałości na działanie mechaniczne

*wzrost twardości bielma i okrywy, ale są b kruche

 

STRUKTURA BIELMA I ZWIAZANIE Z OKRYWA:

-znaczenie w młynarstwie i kaszarstwie

-ma wpływ na zachowanie się ziarna, pod wpływem mechanicznego oddziaływania na nie

-od tego zależą procesy takie jak:

*obłuskiwanie ziarna

*rozdrabnianie ziarna (przy śrutowaniu)

*rozmielenie kaszek

*granulacja prod

*zużycie energii

-ziarno jest wypełnione sub silnie odwodnionymi, ma strukturę porowa to- kapilarna

-w ziarnie przeważa skrobia a strukturze krystalicznej, jakby wtopiona w podłoże utworzone z bezpostaciowych struktur białkowych

-okrywa to głownie błonnik inkrustowany ligniną i solami mineralnymi (struktura zwarta, błoniasta)

 

WYTRZYMALOSC ZIARNA ZALEZY OD:

-zwięzłości bielma (jest tym  lepsza im więcej w nim sub bialkowych)

-elastyczności okrywy

 

WLASCIWOSCI AERODYNAMICZNE ZIARNA:

-ziarno w strumieniu powietrza zachowuje się rożnie, w zależności od wielkości, skl chem, struktury okrywy, kształtu

-wykorzystuje się to przy czyszczeniu, transporcie ziarna

-konstrukcja maszyn i urządzeń opiera się na działaniu strumienia powietrza na ziarno

-ustalono prędkość strumienia powietrza niezbędnego do transp masy zbożowej oraz rozdzielania jej skl

-właściwości te charakteryzuje się „żaglownością” czyli zdolność stawiania oporu strumieniowi powietrza

-żaglowność wyrażana jest stosunkiem pow największego przekroju cząstki do jej masy

-K= F/Q [cm3/g]

 

MASA ZIARNA ZBOZ:

SKLADNIKI MASY ZBOZOWEJ:

-dane zboże (cześć podstawowa- dany gatunek i odmiana)

*różnią się tym: wielkością ziarna

*stopniem dojrzałości

*stopniem wyrównania

*składem chem

-zanieczyszczenia (plewy, części klopsów, kawałki słomy, strąki, liście, łodygi, piasek, kamienia, grudki ziemi, pyl)

*zanieczyszczenia użyteczne (mogą być wykorzystane do pasz)

>poślad (ziarna danego gat, źle wyrośnięte lub zeschłe)

>ziarna porośnięte

>spleśniałe

>uszkodzone mechanicznie

>ziarna innych zbóż

*zanieczyszczenia nieużyteczne

>mineralne (piasek, kamienie, szkło)

>organiczne (nasiona chwastów, plewy, słoma, kał ptaków, gryzoni)

-nasiona chwastów

*użyteczne (dziki owies)

*nieużyteczne (szkodliwe dla zdrowia, kąkol, życica odurzająca)

*chwasty jako zanieczyszczenia występują w rożnych ilościach, są to najczęściej zanieczyszczenia regionalne

-szkodniki (owady i pajęczaki, bakterie, pleśnie, pasożytnicze grzyby)

-odchody szkodników, ptaków, gryzoni

-powietrze i gazy zaw miedzy ziarnami

-masa jest b niejednorodna, dotyczy to poszczególnych skl jak i danego zboża

 

SZKODLIWOSC WYSTEPOWANIA CHWASTOW W MASIE ZBOZOWEJ:...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl