wybrane zagadnienia historii gospodarczej (40 str), Ekonomia

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

HISTORIA GOSPODARCZA

 

1.PRZEDMIOT HISTORII GOSPODARCEJ I JEJ ZNACZENIE DLA EKONOMISTÓW

Historia gospodarcza zajmuje się procesami tworzenia i podziału dochodu społecznego w danym okresie historycznym, na danym terytorium. Jest w zakresie badań nauk historycznych i ekonomicznych. (Z historii czerpie sposób dochodzenia do prawdy; Z ekonomi przejmuje badania nad gospodarką i jej funkcjonowaniem). Przedmiotem badań są dzieje poszczególnych działów gospodarki i rolnictwa, rzemiosła, przemysłu, handlu wewnętrznego i zagranicznego a także instytucji gospodarczych przedsiębiorstw produkcyjnych, zakładów ubezpieczeniowych, banków giełdy. Badania dotyczą także warstw i klas społecznych oraz stosunków zachodzących między nimi. Historia gospodarcza nie uczy konkretnych zawodowych umiejętności, należy do przedmiotów podstawowych, ogólnokształcących w nauczaniu ekonomistów. Dobry ekonomista powinien posiadać pewne minimum wiedzy historyczno-gospodarczej, która wyjaśnia wiele spraw świata dzisiejszego wydarzeniami z przeszłości (np. podział świata na strefy rozwinięte i zacofane). Odniesienie do przeszłości pozwala przewidywać zachowania społeczne w pewnych warunkach ekonomicznych. Znajomości dziejów gospodarczych chroni przed powtarzaniem błędów. Dostarcza ona materiałów źródłowych przy formułowaniu ogólnych prawidłowości funkcjonowania gospodarki, czyli praw ekonomicznych.

2.POCZĄTKI DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ CZŁOWIEKA, ISTOTA I ZNACZENIE ROLNICZEJ REWOLUCJI NEOLITYCZNEJ

Za kolebkę ludzkości uważa się wschodnią i południowo wschodnią Afrykę. Jeszcze u schyłku paleolitu gatunek ludzki był nieliczny, koczował w kilkudziesięcioosobowych hordach zajmujących się zbieractwem płodów dziko rosnących roślin oraz łowiectwem. Podstawowym narzędziem przez setki tysięcy lat był stopniowo ulepszany kamień. Przełomem było opanowanie przez człowieka ognia. Stał się on źródłem ciepła, ochroną przed napaścią dzikich zwierząt oraz środkiem do przygotowywania strawy. Decydujące znaczenie w dziejach gatunku ludzkiego miało opanowanie sztuki rolnictwa. Na terenach Bliskiego Wschodu występowały dziko rosnące odmiany zbóż. Tamtejsze kobiety pozostawione w obozowiskach, gdy mężczyźni polowali w pobliskich górach, zbierały nasiona tych zbóż i w końcu zaczęły je uprawiać. Posiadły umiejętności produkowania żywności w postaci białka roślinnego (zbóż). Pierwszymi udomowionymi zwierzętami (nie licząc psów) były kozy i owce, czego prawdopodobnie dokonały ówczesne kobiety. Proces ten dokonujący się w długim okresie czasu nazywamy neolityczną rewolucją rolniczą. Przejście do modelu rolniczego uwarunkowane było zmianą klimatu i wyginięciem w związku z tym niektórych gatunków zwierząt, powolnym ale stałym wzrostem liczby ludności oraz coraz większą niewydolnością modelu zbieracko-łowieckiego. Od tego czasu ludzie byli w stanie zakładać względnie stałe osady. Ludność zaczęła gromadzić się na terenach urodzajnych (głównie doliny rzek). Z tym wiąże się społeczny podział pracy na rolników i hodowców. Z biegiem czasu człowiek zaczął wykorzystywać siłę pociągową zwierząt. W 6000 lecie przed naszą erą nauczono się poddawać zboże fermentacji. Mniej więcej w tym samym czasie zaczęto produkować wyroby garncarskie. Podział pracy i rozwój nowych rzemiosł wymagały powstania pewnych form wymiany. Możliwe, że handlem trudnili się wędrujący myśliwi ale są to tylko domysły. Jedną z głównych konsekwencji powstania rolnictwa było to, że ludność w coraz większym stopniu była w stanie sama się wyżywić. Jednak osiadły tryb życia i większa gęstość zaludnienia powodowały, że ludzie łatwiej ulegali epidemiom chorób zakaźnych. Przeciętna długość życia prawdopodobnie nie przekraczała 25 lat.

3.GOSPODARCZE PODSTAWY IMPERIÓW STAROŻYTNYCH

Imperia starożytne miały bardzo zhierarchizowaną społeczność. Ludność wiejska i niewykwalifikowani robotnicy (ok. 90 %) żyli w poddaństwie o ile nie całkowicie w niewolnictwie. Nie mieli żadnych praw w tym prawa własności. Ziemia należała do świątyń lub stanowiła własność bóstw, a zarządzali nią kapłani. Władzę umocniła klasa wojowników, na czele której stali królowie lub wodzowie. Stosunki własnościowe różniły się znacznie w zależności od obszaru lub epoki. W IV tysiącleciu nastąpiło przejście od epoki kamiennej do epoki brązu. Spowodowało to zmianę w produkcji narzędzi i broni, doprowadziło do wyodrębnienia się rzemieślników i kupców. W rolnictwie zaczęto stosować siłę pociągową zwierząt, co podniosło wydajność pracy. W dolinach rzek wytworzyły się ustroje państwowe o charakterze monarchii despotycznych, które zabezpieczały działanie gospodarki poprzez sprawne działanie systemów nawadniających. Inne stosowały tak zwane suche uprawy. Między tymi państwami powstawało mnóstwo konfliktów głównie o dostęp do morza ale także i z bardziej przyziemnych powodów takich jak np. umiłowanie do przepychu. Prowadzone były liczne wojny, które doprowadzały kolejno do upadków wielkich mocarstw. Zatem w znacznej części gospodarka starożytnych imperiów opierała się na łupach wojennych, daninach i podatkach, które zdobywcy wymuszali od podbitych ludów. Podbijana ludność często brana była w niewolę, co zaowocowało wzrostem gospodarczym w państwach “matkach”. Na nowych żyznych terenach rolniczych utworzono wiele nowych miast, które za zadanie miały zaopatrywanie krajów macierzystych w potrzebne produkty. Były one także rynkiem zbytu dla towarów wytwarzanych w ojczyźnie. Znaczny wpływ na rozwój gospodarczy miał też handel (głównie morski). Pod względem organizacyjnym najlepsi w tym fachu okazali się Fenicjanie i praktycznie zmonopolizowali oni rynek. Byli niejako pośrednikami między państwami nie mającymi rozbudowanej floty a Egiptem.

4.GOSPODAROWANIE W STAROŻYTNYM RZYMIE

Rzymianie pierwotnie byli drobnymi posiadaczami ziemskimi i aż do czasów wielkich podbojów zajmowali się głównie rolnictwem. Jednak w trakcie wypraw coraz więcej uwagi zaczęli poświęcać administracji i wojsku. Opanowując morze rozwinęli bardzo handel a podbite tereny stały się niejako ich zapleczem gospodarczym. Imperium Rzymskie funkcjonowało więc na podstawie dobrze rozwiniętego handlu oraz efektywnego podziału pracy, dzięki czemu mogło więc zachować swój charakter miejski. Samo miasto Rzym w czasie rozkwitu liczyło ok. 1 mln. Mieszkańców. Wyżywienie takiego skupiska ludzi z własnych zasobów było wręcz niemożliwym, dlatego produkty żywnościowe sprowadzano z prowincji. Tak więc gospodarka rzymska opierała się na rolnictwie, handlu oraz ciągłej eksploatacji prowincji. Podbita ludność zmuszana była do świadczenia daniny zbożowej, i różnorakich podatków, utrzymywała namiestników prowincji oraz dwór. Nadwyżki uzyskane z produkcji rolnej nabierały znaczenia, gdy zbierano je i gromadzono w charakterze podatków. To one stanowiły źródło utrzymania armii, aparatu biurokratycznego i ludności miejskiej. Handlem zajmowała się głownie ludność z niższych klas społecznych, cudzoziemcy oraz niewolnicy. Aparat władzy aby zapewnić ciągłość żywności dostaw do miasta przyznawał specjalne przywileje pośrednikom handlującym zboże a niekiedy sam zajmował się dostawami.

W Italii w miejsce drobnych gospodarstw chłopskich powstały wielkie majątki ziemskie, które specjalizowały się w uprawach dochodowych (winnicach, sadach). Dlatego zapotrzebowanie na wykwalifikowaną siłę roboczą było ogromne. Podstawą stosunków społecznych stało się więc niewolnictwo, czemu sprzyjały lata podbojów. Powstawanie wielkich własności spowodowało ruinę drobnej własności chłopskiej. W miarę upływu czasu podatki stały się coraz cięższe a obciążenie nimi rosło w miarę jak malały świadczenia nadawane przez władzę. Wielkie własności patrycjuszy zwolnione były z opłat co równało się przeniesieniu cięższych podatków na tych, którzy nie mogli im sprostać. Tak więc chłopi zaczęli przenosić się do Rzymu i tam zasilali szeregi najuboższej ludności. Która nie posiadała żadnych źródeł dochodu i żyła z rozdawnictwa żywności lub oddawali się w opiekę patrycjuszy. Tak zaczął się powolny upadek cesarstwa.

5.GOSPODAROWANIE W CHINACH W STAROŻYTNOŚCI I W ŚREDNIOWIECZU

Cywilizacja chińska sięgająca ok. 2 tysiąclecia p.n.e. jest cywilizacją rozwijającą się w największej izolacji a za jej kolebkę uważa się dolinę Żółtej Rzeki. Zgodnie z konfukcjonizmem ( filozofią chińską) cesarze byli wszechwładni i niektórzy faktycznie korzystali z tego przywileju. Początkowo Chiny jak i inne państwa tamtego okresu zajmowały się głównie rolnictwem. Pierwszą podstawową rośliną uprawianą przez Chińczyków było proso, później zaczęto uprawiać sprowadzoną ze Środkowego Wschodu pszenicę i jęczmień. Rolnictwo chińskie zawsze bazowało na intensywnym wykorzystaniu siły roboczej i powszechnym systemie nawadniania. Opierając się na produktywnym rolnictwie zaczęło rozwijać się życie miejskie i powstały różne rzemiosła. Produkcja wyrobów z brązu osiągnęła tu bardzo wysoki poziom. Chiny specjalizowały się w produkcji porcelany i jedwabiu. Pierwsze manufaktury powstały właśnie tam. Chińczycy pierwsi wynaleźli i wykorzystali papier i druk. Posługiwali się papierowymi pieniędzmi kiedy w Europie zaczęto bić pierwsze monety. Chińczycy kilkakrotnie doświadczali inflacji i załamania się pieniądza. Wyroby rzemieślnicze przeznaczone były wyłącznie na użytek władzy, dworu carskiego oraz wąskiej grupy arystokracji posiadającej ziemię. Chłopstwo było zbyt ubogie aby tworzyć rynek na takie towary. Żelazo służyło do wyrabiania broni i sztuki zdobniczej a nie narzędzi. Ponadto kupcy mieli niski status społeczny a handel nie był ceniony. W XIII w. Po upadku panowania mongolskiego handel między krajami śródziemnomorskimi a Chinami rozkwitł w większym stopniu niż za czasów Imperium Rzymskiego. Panująca dynastia Ming przywróciła tradycje i obyczaje chińskie. Przeniosła również stolicę do Pekinu., stymulując w ten sposób handel północy z południem. Wprowadzono uprawę bawełny oraz produkcję tkanin bawełnianych. Chińczycy zajęli się handlem i ich statki zaczęły zawijać do obcych portów.

6.ISTOTA GOSPODARKI FEUDALNEJ

Stosunki feudalne tworzyły się wraz z upadkiem systemu niewolniczego. W gospodarce feudalnej dominowało rolnictwo. Połączona ona była z czynnikiem politycznym i występował wysoki stopień samowystarczalności. Podstawową formą systemu feudalnego był system lenny, który stworzył “drabinę feudalną”. Polegał on na nadawaniu przez właścicieli ziemskich posiadłości możnym osobom. Nadawca lenny nazywał się seniorem a przyjmujący je wasalem. Senior odbierał od swoich wasali hołd, czyli uroczystą przysięgę wierności i posłuszeństwa w zamian za opiekę. Wasal także mógł nadać ziemię i uzyskać w ten sposób swoich wasali. System ten przyczyniał się do osłabienia władzy centralnej i utrzymywania się rozdrobnienia feudalnego. Ziemia jako podstawowy środek produkcji i do feudała i do użytkującego ją chłopa. Istniała zatem podwójna własność ziemi charakterystyczna tylko dla feudalizmu. Wskutek braku pełnej wartości ziemi, chłopi musieli za jej użytkowanie świadczyć wiele powinności na rzecz feudała czyli tzw. Rentę feudalną. Dla feudała renta była podstawowym dochodem i źródłem utrzymania. Wyróżnia się trzy rodzaje renty:

·         naturalna – daniny w naturze

·         odrobkową – robocizna na rzecz gospodarstwa pańskiego

·         czynszową – opłaty pieniężne

Chłop był przynależny do pana na trzy sposoby:

·         gruntowo – dotyczyło wszystkich i wynikało ze zwierzchności pana nad własnością gruntów

·         osobiście – chłop był własnością pana, który mógł na stałe przywiązać go do ziemi

·         sądowo – pan miał prawo do sądzenia swoich poddanych, a było to wynikiem przejścia sądownictwa z rąk władcy do rąk feudałów

Feudalizm więc zmuszał chłopów do wykonywania pracy na rzecz pana i świadczenia mu powinności w postaci darowizn i robocizny. Był on drastycznym ograniczeniem wolności co pociągnęło za sobą powtarzające się w wielu krajach powstania chłopskie.

Za kolebkę feudalizmu uważa się państwo Franków i tylko tam występował on w klasycznej postaci. W innych państwach występowały inne jego formy.

7.PRZEMIANY W ROLNICTWIE ŚREDNIOWIECZNYM

Największym udoskonaleniem średniowiecznego rolnictwa było zastosowanie trójpolówki zamiast antycznej dwupolówki. W tym systemie ziemia podzielona była na trzy części, obsiewana w jednej części zbożem ozimym, w drugiej jarym a trzecia leżała odłogiem. Było to ściśle powiązane ze wprowadzeniem ciężkiego pługa na kołach i wykorzystaniu konia jako siły pociągowej. Pług ten był w stanie orać gliniastą ziemię charakterystyczną dla północno-zachodniej Europy. Konie mogły wykonać pracę za trzy, cztery woły, jednak ich utrzymanie kosztowało trzy czterokrotnie więcej od utrzymania woła. Dlatego wprowadzono je tylko tam, gdzie można było w pełni wykorzystać ich siłę. Oprócz tych najważniejszych innowacji w średniowiecznym rolnictwie zastosowano całe mnóstwo wynalazków o mniejszym znaczeniu. Dzięki ulepszonej obróbce metali żelazo stało się bardziej dostępne i tańsze. Znajdowało więc ono zastosowanie obok zbroi i broni rycerzy w produkcji narzędzi rolniczych. Wykonywano z nich ostrza do pługów, a także proste narzędzia jak motyki, widły czy siekiery. Ulepszono sierp i bronę oraz wynaleziono kosę. Więcej wysiłku wkładano w gromadzenie i przechowywani nawozu zwierzęcego w celu późniejszego użyźniania gleby. Takie techniki umożliwiły wprowadzenie na niektórych terenach czwórpolówki. W Europie w ciągu całego średniowiecza wprowadzono wiele nowych roślin uprawnych. Jedną z nich było żyto, które stało się podstawowym zbożem chlebowym. Również owies był bardziej dostępny i stał się głównym pożywieniem dla koni. Groch, fasola i soczewica stały się bardziej powszechne i urozmaicały pożywienie. Wiele jarzyn i owoców pochodzących z Afryki i Azji zaklimatyzowało się w Europie. Europejczycy nauczyli się uprawiać bawełnę, trzcinę cukrową, owoce cytrusowe oraz ryż. Rozwinął się przemysł włókienniczy a co za tym idzie zwiększył się popyt na niektóre barwniki naturalne, więc poszczególne regiony wyspecjalizowały się w tej dziedzinie.

8.ROZWÓJ HANDLU I MIAST W ŚREDNIOWIECZU

Miasta europejskie były głównie kontynuacją miast istniejących na terenie imperium rzymskiego. Inne powstawały w wyniku różnego rodzaju czynników miastotwórczych. Rozwój życia miejskiego rozpoczął się od miast portowych, ale niedługo potem wykroczył poza te granice. Część ludności wiejskiej, która nie mogła się utrzymać na wsi, przenosiła się do miast i tam tworzyła wielkie rynki zbytu dla produktów wiejskich. Miasta przeważnie zlokalizowane były na przecięciu dróg handlowych, nad zatokami morskimi lub rzekami, ponieważ mieszczanie zajmowali się głównie handlem i rzemiosłem. Początkowo miasta nie różniły się pod względem prawnym od osad wiejskich i także stanowiły własność feudałów. Wolność uzyskiwały poprzez krwawe powstania lub wykup od feudała przywileju nadającego prawa miejskie i samorząd. Samorząd oznaczał możliwość wybierania władzy, organizowania sądów, posiadania siły zbrojnej i prowadzenia własnej polityki finansowej i gospodarczej. Handel skupiał się przeważnie w miastach, nadal był handel obwoźny ale został on ograniczany przez np. prawo składu, które zmuszało kupca przybywającego do danego miasta do sprzedaży całości, przez pewien czas lub pozostawienia towaru w składzie. Zakazywano sprzedaży detalicznej, a handel odbywał się tylko na placu publicznym. Innym poważnym utrudnienie dla swobody handlu był przymus drogowy, nakazujący jeździć kupcom wyznaczonymi drogami.

Najważniejsze szlaki handlowe średniowiecza:

Morze Śródziemne – łączył Europę z Bliskim Wschodem. Kupcy europejscy zaopatrywali się tutaj w towary wschodnie (przyprawy, leki, owoce) a z Europu wywożono metale i wyroby metalowe. Handel na tym szlaku był głównie w rękach miast włoskich (Amalfi, Piza, Genua, Florencja i Wenecja)

Morze Północne i Bałtyk – łączył północną i wschodnią Europę z zachodem. Na zachód dostarczano towary masowe (zboże, drewno, wełna) a wschód chłonął ryby, sól, wino, metale. Handel w tym rejonie zmonopolizowały miasta niemieckie zlokalizowane nad morzem lub rzekami tj. Hamburg, Szczecin, Gdańsk, Magdeburg, Frankfurt.

9.GOSPODARKA FEUDALNA W ŚREDNIOWIECZNEJ POLSCE

W Polsce nie doszło do ukształtowania się hierarchii lennej. Władca przejął od wspólnot plemiennych zwierzchnią własność całej ziemi. Własność tę oraz powinności chłopskie przekazywali władcy kościołowi i możnym. Podobnie pełną własność ziemi ograniczoną jedynie obowiązkiem służby wojskowej osiągnęli rycerze. Stan szlachecki był szczególnie uprzywilejowany, w jego rękach pozostawała władza polityczna. Stan chłopski znajdował się w najgorszej sytuacji, a jego ludność była najbardziej zróżnicowana.

W XII w. Zaczęto nadawać immunitety np. zwalniające ludność zamieszkałą w majątkach feudałów od określonych danin i posług na rzecz panującego (immunitet skarbowy). Właściciel ziemski obdarzony przywilejem mógł zatrzymać dla siebie wszystkie daniny przysługujące do tej pory księciu. Był więc bardziej zainteresowany dobrze prosperującą gospodarką na swoich ziemiach, gdyż miał z niej wtedy większe dochody. Początkowo immunitety były też korzystne dla chłopa, bo pan dbał o podniesienie jakości gospodarki, jednak z czasem wolność własności chłopskiej zaczęła maleć i chłop stawał się poddanym feudała, który przejmował jego ziemie pozostawiając mu jedynie prawo do jej użytkowania. Chłop świadczył feudałowi pańszczyznę w postaci danin lub świadczył pracę w kilka określonych dni roku.

Pobór części plonów wyprodukowanych w drobnych gospodarstwach przestał z czasem zadowalać właścicieli ziemskich. Przystąpili oni do reorganizacji, która miała dwa kierunki:

·         specjalizację drobnych gospodarstw

·         tworzenie własnych folwarków

Rozwój sił wytwórczych oraz ich lepsze wykorzystanie spowodowały postęp w podziale pracy. Z ogółu ludności wiejskiej wyodrębnili się rzemieślnicy: garncarze, murarze, kucharze, piekarze, szewcy itp. Ogromną większość stanowili rzemieślnicy, którzy mieli na wsi gospodarstwa stanowiące podstawę własnego utrzymania. Świadczyli oni powinności na rzecz feudała, podobne do włościańskich, czyli oddawali część swojej produkcji.

10.OSADNICTWO NA PRAWIE NIEMIECKIM W POLSCE I KRAJACH EUROPY ŚRODKOWO WSCHODNIEJ

Kolebką osadnictwa na prawie niemieckim były tereny między Soławą a Odrą. Stamtąd zostało ono przeniesione na ziemie słowiańskie, węgierskie oraz inne. Do głównych zasad prawa niemieckiego zaliczano: wolność osobistą osadników, prawo do dziedziczenia posiadanego gruntu i rozporządzania nim przy zachowaniu zwierzchności pana gruntowego oraz autonomię sądową w postaci sądu ławniczego. Na bazie prawa niemieckiego wykształciło się prawo flamandzkie i frankońskie. Wyodrębniły się one ze względu na różnice w odmiennej technice osadniczej i odmiennych regulacjach prawnych, zwłaszcza w zakresie dziedziczenia. Kolonizacja na prawie flamandzkim objęła tereny głównie nad dolną Wezerą i środkową Łabą, a także niektóre tereny arcybiskupstwa magdeburskigo. Osadnictwo na prawie frankońskim koncentrowało się na pogórzu Rudaw i Sudetów.

Źródeł osadnictwa na prawie niemieckim należy szukać w rozwoju sił wytwórczych, prowadzących do szerszego włączenia wsi do gospodarki towarowej. Przeniesienie polskiej wsi na prawo niemieckie oznaczało wprowadzenie bardziej rozwiniętych form ustrojowo – prawnych. Istotą prawa niemieckiego było ustanowienie stałych czynszów. Podstawowym świadczeniem na rzecz właściciela stała się renta pieniężna. Ograniczeniu uległa natomiast renta naturalna i odrobkowa. Upowszechnienie gospodarki czynszowej wpłynęło korzystnie na wzrost wydajności pracy ponieważ chłop był zainteresowany bardziej rezultatami swojej pracy. Zmianie uległ status prawny ludności chłopskiej. Prawo niemieckie obejmowało zespół norm i zwyczajów zapewniających nowym osadnikom czy mieszkańcom osad przenoszonych różne korzyści i przywileje. Chłop osiadły na prawie niemieckim nie był przywiązany do ziemi. Osadnictwo na prawie niemieckim szło w parze ze zwiększaniem powierzchni ziemi uprawnej (dzięki m.in. likwidacji nieużytków, karczowaniu lasów). Istotnym elementem rozwoju kraju było powiększenie liczby ludności rolniczej w wyniku osadnictwa. Wprowadzenie wydajniejszego systemu produkcji było możliwe dzięki dalszemu usprawnianiu techniki rolnej. W okresie wprowadzenia gospodarki czynszowej zmniejszyło się znaczenie hodowli w majątkach feudalnych, wzrosła natomiast hodowla w majątkach chłopskich. W rezultacie, pomimo szybkiego przyrostu ludności, nastąpiło podniesienie poziomu życia wszystkich klas i środowisk, z jednoczesnym zwiększeniem się różnic między obowiązującymi w nich standardami.

11. EKONOMICZNE ZNACZENIE WIELKICH ODKRYĆ GEOGRAFICZNYCH

Podstawowymi przyczynami odkryć geograficznych była konieczność znalezienia drogi morskiej do Indii w celu sprowadzenia przypraw i kruszców szlachetnych oraz szerzenie chrześcijaństwa. Wyprawom sprzyjał postęp w dziedzinie nawigacji oraz powstanie w Hiszpanii grup rycerstwa bez zajęcia. Finansowania wypraw podjęli się Portugalczycy i Hiszpanie. Na wybrzeżach Afryki i Indii Portugalczycy zakładali miasta handlowe, niszcząc konkurencyjny miejscowy handel. Portugalskie kolonie przynosiły wielkie dochody z handlu korzennego, ale nie były gwarancją trwałości, ponieważ brakowało ludzi do systematycznego podporządkowywania sobie zdobytych terytoriów. Hiszpanie natomiast budowali swoje kolonie opierając się na brutalnej przemocy. Opanowali oni Kubę, Meksyk, Filipiny oraz część Ameryki Południowej. W swych zamorskich posiadłościach Hiszpanie wydobywali przede wszystkim metale szlachetne.

Ekspansja zewnętrzna Europejczyków spowodowała wielkie zmiany w handlu, które oznaczały:

·         zmiany zasię

gu geograficznego europejskiej wymiany handlowej,

·         zmiany asortymentu towaru będącego przedmiotem wymiany,

·         zmiany organizacji towarowej.

Handel średniowieczny ograniczał się do basenu Morza Śródziemnego i Bałtyku oraz dróg lądowych. Po wielkich odkryciach rozwinął się handel transoceaniczny. Podupadło w związku z tym znaczenie miast włoskich, a rozwinęły się nowe centra handlowe np. Lizbona, Sewilla. Na rynki weszły nowe towary kolonialne: herbata, kawa, kakao, tytoń. Wyjątkowego znaczenia nabrał handel czarnymi niewolnikami z Afryki. Nowymi instytucjami obrotu towarowego stały się giełdy towarowe, gdzie transakcji hurtowych dokonywano na podstawie próbek towarów. Upowszechnił się nowoczesny system księgowości kupieckiej i bilansowania stanu majątku. Na skutek napływu ogromnej ilości kruszców z kolonii hiszpańskich wzrosły ceny towarów i usług w Europie. Np. w Anglii ceny żywności wzrosły 5,5 – krotnie. Na inflacji tej korzystali dłużnicy zaciągający pożyczki oraz kraje o gospodarce rolniczej.

12.Gospodarka Hiszpanii w XVI wieku.

W XVI w. Hiszpania była przedmiotem zazdrości dla pozostałych krajów Europy. Wydawać się mogło, że to potężne pod względem politycznym imperium opierało się na solidnych podstawach gospodarczych. Mimo, że hiszpański zasoby rolnicze nie były najlepsze, kraj ten odziedziczył wypracowany przez Maurów system upraw ogrodowych w Walencji i Andaluzji. Niektóre gałęzie rzemiosła, zwłaszcza produkcja tkanin i wyrobów żelaznych, znajdowały się w stadium rozkwitu. Hiszpanie budowali swoje mocarstwa kolonialne szybko i środkami skrajnej przemocy. Opanowali olbrzymie terytoria: Wielkie i Małe Antyle, Kubę , Meksyk, Peru, Filipiny. Podbite tereny były systematycznie kolonizowane przez ludność napływającą z Europy. W swych posiadłościach Hiszpanie zachłannie eksploatowali przede wszystkim metale szlachetne. Do Hiszpanii płynęły słynne “srebrne floty”. Po wielkich odkryciach geograficznych rozwija się handel transoceaniczny. Rozwijają się nowe centra handlowe nad Atlantykiem. Pomimo tych sprzyjających okoliczności w gospodarce hiszpańskiej nie osiągnięto postępu, lud hiszpański zapłacił za to wysoką cenę w postaci obniżonej stopy życiowej, zwiększyły się klęski głodu i epidemie. Mimo innych czynników, główną odpowiedzialność za upadek Hiszpanii ponoszą jej monarchowie ze względu na nadmierne ambicje oraz krótkowzroczną i nietrafną politykę gospodarczą. Nie było roku by Hiszpania nie była uwikłana w działania wojenne w którejś części Europy. Ponadto monarchowie hiszpańscy przejawiali tendencje do nadmiernej konsumpcji. Źródłem finansowania takiego postępowania początkowa były podatki. Dużym źródłem dochodów było złoto i srebro sprowadzone z kolonii. Jednak wydatki rządu rosły, co zmusiło monarchów do pożyczania pieniędzy w innych krajach. Jednak pożyczki te nie były spłacane co w ostateczności doprowadziło do kilkakrotnego ogłoszenia niewypłacalności. Brak systematycznej polityki gospodarczej odzwierciedla historia takich dziedzin działalności gospodarczej jak produkcja zbóż i tkanin. Poprzez złą politykę Hiszpania od eksportera zboża i tkanin stała się ich importerem. Nie stwarzano również zachęty do rozwoju handlu między koloniami. A gdy przemysł hiszpański zaczął chylić się ku upadkowi, ożywiło to tylko popyt na produkty europejskich rywali Hiszpanii

13. Istota merkantylizmu i kameralizmu.

Merkantylizm jest odpowiedzią na nowe przemiany (odkrycia) geograficzne. Podstawowym założeniem merkantylistów było przekonanie, że o bogactwie kraju decydują zgromadzane zasoby kruszców (srebra i złota). Jest to potęga trwała w przeciwieństwie do dóbr żywnościowych, które są nietrwałe. Najwcześniejszy sposób gromadzenia kruszców praktykowany przez Hiszpanię, nie sprawdził się, gdyż kruszce nie “umacniały” gospodarki, lecz “wyciekały” z kraju na zakup dóbr konsumpcyjnych. Dlatego uznano, że celem państwa powinno być uzyskiwanie dodatniego bilansu w handlu zagranicznym, aby pieniądz kruszcowy ściągać do kraju. Chciano to uzyskać np. poprzez popieranie rozwoju produkcji krajowej (zwolnienia podatkowe), popieranie wzrostu liczby ludności, aktywne kształtowanie gustów i przyzwyczajeń ludności. W nowoczesnych państwach koniecznością stało się zniesienie wewnętrznych komór celnych, ujednolicenie miar i wag, ujednolicenie systemu podatkowego. W celu prowadzenia handlu budowano drogi, kanału żeglugowe, organizowano łączność i komunikację pocztową. Merkantyliści uważali, że państwo powinno być samowystarczalne. Możemy wyróżnić np. merkantylizm handlowy występujący w Anglii, merkantylizm przemysłowy we Francji.

W XVII w. w krajach Europy środkowowschodniej realizowano odmianę polityki merkantylistycznej zwaną kameralizmem. Kameralizm skupił się jednak na sprawach fiskalnych. Za główny cel uważano powiększenie dochodów panującego, gdyż pomyślność władcy miała być równoznaczna z pomyślnością kraju (Prusy). W Austrii kameralizm opierał się również na wykorzystaniu wydajnej pracy poddanych, rola monarchy miała polegać na stworzeniu im odpowiednich warunków do pracy. Stosowano całkowity zakaz sprowadzania obcych towarów co miało ożywić przemysł krajowy.

14. Dualizm agrarny w Europie

Dualizm agrarny to dwutorowy rozwój rolnictwa europejskiego od połowy XV w. Granica dwóch systemów rolnictwa ustaliła się na rzece Łabie. Zmiany rolnictwa na zachodzie szły wyraźnie w kierunku gospodarki kapitalistycznej (indywidualne władanie ziemią, system dzierżawy, powiązanie z produkcją przemysłową), natomiast wschód przyjął narzucony popyt na zboże i rozwijał jednostronną produkcję polową. Narastały dysproporcje w dziedzinie społecznej: na zachodzie wzrastała rola nowej szlachty oraz mieszczaństwa, a na wschodzie na trzy następne stulecia umocnił się system feudalny oparty na poddaństwie chłopów, słabości miast i dominacji politycznej warstwy szlacheckiej. Konsekwencją tego było postępujące zacofanie gospodarcze wschodu Europy.

15. Gospodarka folwarczno- pańszczyźniana w Polsce.

Do połowy XV w. procesy agrarne przebiegały w tej części Europy podobnie jak w zachodniej Europie. Od końca XV w. tendencje te zostały zahamowane i nastąpiło uzależnienie chłopów tzw. Wtórne poddaństwo oraz umocnienie renty odrobkowej (pańszczyzny) jako dominującej w ustroju społecznym wsi. Szlachta, która stała się wiodącą siłą polityczną w Polsce podporządkowała sobie chłopów. Proces ten nosi nazwę refeudalizacji a model gospodarki oparty na tych procesach – gospodarki folwarczno-pańszczyźnianej (jest ona odmianą feudalizmu). Tworzenie folwarków, czyli gospodarstw pańskich nastawionych na towarową produkcję zboża, w mniejszej mierze produktów hodowlanych , a pozostających pod osobistym zarządem właściciela , wiąże się z rosnącym popytem na zboże na zachodzie Europy po wielkich odkryciach geograficznych. Była to szansa wzbogacenia się dla szlachty. Folwarki powstawały na miejscu dawnych, własnych gospodarstw feudałów, zagospodarowano też pustki, skupowano sołectwa, przenoszono chłopów na inne gorsze lub bardziej oddalone grunty. Na ziemiach polskich dominował model folwarków związany z rynkiem zewnętrznym, przede wszystkim zachodnim, za pośrednictwem portów bałtyckich. Polska była zapleczem surowcowym Europy eksportując: zboże, bydło rzeźne, skóry, futra, towary pochodzenia leśnego, a sprowadzając z zagranicy produkty luksusowe i inne wyroby.

16. Gospodarka Francji w XVII w. Polityka Calberta J.B.

Przykładem stosowania nacjonalizmu gospodarczego była Francja za panowania Ludwika XIV. Ludwik XIV tworząc silne państwo, odpowiedzialność za decyzje polityczne oraz ich realizację przerzucił na barki swego ministra J.B.Calberta. Calbert próbował usystematyzować i usprawnić aparat kontroli państwa nad gospodarką, ale nigdy nie odniósł sukcesu. Głównym powodem jego niepowodzenia była niemożność osiągnięcia dostatecznych dochodów z gospodarki, by sfinansować wojny prowadzone przez Ludwika XIV i utrzymać jego liczny próżniaczy dwór. Kalbertyzm skupił uwagę przede wszystkim na polityce przemysłowej. Popierano własny przemysł narodowy i chroniono go cłami protekcyjnymi. Przyciągano do Francji rzemieślników-specjalistów, zakładano wiele spółek produkcyjnych z udziałem kapitału państwowego. Wiele uwagi poświęcono również rolnictwu np. hodowli koni rasowych, ponadto budowie dróg bitych i kanałów. Polityka ludnościowa Calberta popierała przyrost naturalny, zakazywała emigracji, przymuszała ludzi do pracy. Potrzeby finansowe francuskich władców powodowały wielkie zadłużenie zarówno za granicą, jak i u rodzimych bankierów. W 1716r. bank emisyjny w Paryżu wypuszczał pieniądz papierowy, który jednak tylko w części miał pokrycie w kruszcu zdeponowanym w banku, co doprowadziło do krachu w 1720r.

17. Gospodarka Holandii w XVII w.

...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl