Wykład 1 fizjo. 5fantastic.pl , Wykłady

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

Fizjologia zwierząt

 

Wykład 1

METODY BADANIA PROCESÓW TRAWIENNYCH

TECHNIKI BADAWCZE

à Określanie strawności (pozornej/rzeczywistej)

Ø      badanie spożycia i kolekcja kału/treści

Ø      woreczki porowate z próbkami paszy zawieszane lub mobilne

Ø      badania in vitro (np. treść żwacza)

à Metody badania procesów trawiennych, określanie strawności

Ø      Strawność pokarmu jest najważniejszą cechą wskazującą na jego przydatność w żywieniu zwierząt

Ø      Informacje niezbędne:

·         skład chemiczny paszy (zawartość składników surowych)

·         ilość składników strawnych, wyliczanych na podstawie współczynników strawności

·         współczynnik strawności (WS) jest liczbą wskazującą, w jakim stopniu pobrany składnik pokarmowy został strawiony w przewodzie pokarmowym

à Metody określania strawności

Ø      In vivo: badania sprawnościowe na zwierzętach nienaruszonych

Ø      metody in situ, oparte na inkubacji próbki paszy w określonym odcinku przewodu pokarmowego (na zwierzętach operowanych)

Ø      in vitro: współczynnik strawności oznacza się laboratoryjnie

Ø      metody in vivo:

·         bilansowa (klasyczna)

WS (%) = [ilość składnika  strawionego (pobranie – wydalenie w kale)] / [ilość składnika pobranego] x 100

·         wskaźnikowa

o        współczynnik strawności oblicza się na podstawie porównania stosunku zawartości w próbkach paszy i kału składnika pokarmowego do wskaźnika (pierwiastek lub związek chemiczny dodany do paszy – lub w niej obecny)

à Wskaźniki

Ø      Cr2O3

·         w formie sypkiej – do paszy

·         w opłatku – na język

·         w formie impregnatu w papierze Cr2O3-P wprowadzony do żwacza przez przetokę

Ø      Lignina obecna w paszy

Ø      wymienione metody in vivo służą do:

·         określania współczynnika strawności składników (suchej masy i składników organicznych, popiołu) w całym przewodzie pokarmowym

·         metoda wskaźnikowa także do badania strawności w różnych jego odcinkach (operacyjne założenie przetoki do żwacza lub kaniul do jelita)

à Strawność pozorna i rzeczywista

Ø      za pomocą w/w metod określa się strawność pozorną (po założeniu, że składniki zawarte w kale lub w treści przewodu pokarmowego są niestrawnymi składnikami pochodzącymi z paszy)

Ø      uwzględniając obecność w kale składników pochodzących z przemian metabolicznych organizmu (np. złuszczone nabłonki, komórki mikroorganizmów, soki trawienne, enzymy) określa się strawność rzeczywistą

à Metody woreczków nylonowych (in situ, in sacro)

Ø      wykorzystywane są do oznaczania wartości pokarmowej białka dla przeżuwaczy

Ø      polegają na trawieniu badanej paszy umieszczonej w woreczkach nylonowych i inkubowanych w określonym odcinku przewodu pokarmowego zwierzęcia

Ø      rozkład białka w żwaczu określa się na podstawie ubytku białka z próbki, wynikającego z działania bakterii

à Mechanizmy fizjologiczne

Ø      żywy organizm to wielkie zbiorowisko komórek, jego życie jest zależne od sprawnego funkcjonowania bardzo licznych mechanizmów fizjologicznych występujących między tkankami, narządami i układami

Ø      dotyczy to zwłaszcza takich układów, jak nerwowy, wydzielania wewn., czy krwionośny, a więc tych układów, które na żywym org. pełnią funkcję integracyjną

Ø      mechanizmy fizjologiczne funkcjonujące w poszczególnych narządach są różne, ale w żywym org. tworzą czynnościową całość

Ø      zadaniem fizjologii jest poznanie i zrozumienie tych praw, które kierują czynnościami żywego ustroju

à Adaptacja

Ø      fizjologia zajmuje się też poznawaniem praw rządzących przystosowaniem żywych organizmów do zmiennych warunków środowiska zarówno zewn. jak i wewn.

Ø      środowisko zewn. ulega ciągłym i dynamicznym zmianom, żywe org. posiadają niezwykle cenną umiejętność przystosowania się do tych zmian – czyli adaptacji

Ø      zdolność org. do adaptacji umożliwia zachowanie stałości środowiska wewn. czyli homeostazy

à Fizjologia a techniki badawcze

Ø      rozwój nauk fizjologicznych jest możliwy dzięki doskonaleniu różnych technik badawczych:

·         mikroskopii elektronowej

·         biochemii molekularnej

·         genomiki

Ø      techniki te pełnią kluczową rolę w poznawaniu struktury komórki

 

à Badania na zwierzętach

Ø      poznanie czynności żywego org. można uzyskać jedynie w doświadczeniach na zwierzętach

Ø      w zależności od rozwiązywanego problemu do doświadczeń używa się zwierząt laboratoryjnych: żab, myszy, szczurów, czasem królików oraz zwierząt użytkowych: owiec, kóz, świń

Ø      uwzględniając rodzaj przeprowadzanych doświadczeń można wyodrębnić doświadczenia:

·         ostre (w narkozie)

·         przewlekłe

à Badania przewlekłe

Ø      wymagają przygotowania operacyjnego zwierząt i rekonwalescencji

Ø      dzięki nim poznano funkcjonowanie np. przewodu pokarmowego

Ø      na ich podstawie opracowano szereg modeli badawczych, poznano mechanizmy czynnościowe organizmu powiązane ze środowiskiem zewn. i produkcją

 

 

3

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl