Wykład 3.03.2012 r, WSTiH, Żywienie

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

3.03.2012 r.

 

BŁONNIK POKARMOWY:

ð     Włókno pokarmowe roślinne wielocukry, oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego.

ð     Reguluje procesy zachodzące w przewodzie pokarmowym, stymuluje ruchy perystaltyczne, ogranicza czas pasażu treści pokarmowej, ułatwia usuwanie niestrawionych resztek.

 

B – broni przed miażdżycą.

Ł – łagodzi zaburzenia trawienne.

O – obniża poziom lipidów.

N – normalizuje florę bakteryjną.

N – nieprzyjaciel zatruć.

I – i inaktywuje toksyny.

K – kontroluje poziom cukru oraz spadek masy ciała.

 

ZAPOTRZEBOWANIE ORGANIZMU:

ð     Normy żywieniowe na błonnik nie są precyzyjnie określone, zaleca się spożycie 30 – 40 g błonnika na osobę / dobę według Ś. Ziemlańskiego.

ð     W celu utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi, węglowodany powinny stanowić stały składnik codziennego pożywienia człowieka.

ð     W przypadku niedostatecznego spożycia węglowodanów, ulegają nasileniu procesy glikogenolizy w wątrobie wyniku których wytwarzają się odpowiednie ilości glukozy przechodzącej do krwi. Ponieważ zasoby glikogenu w wątrobie są niewielkie, muszą być one stale odnawianie węglowodanami pochodzenia pokarmowego.

Glikogen pochodzenia mięśniowego:

→ jest bezpośrednio wykorzystywany do pracy mięśni,

Glikogen wątrobowy:

→ jest substratem glukozy przechodzącej do krwi,

Dzienna racja pokarmowa:

→ powinna zawierać 50 – 60 % ogólnej wartości energetycznej pochodzącej od węglowodanów lub też 3 – 5 g węglowodanów na kilogram masy ciała.

 

WĘGLOWODANY O NISKIM I WYSOKIM INDEKSIE GLIKOGEMICZNYM:

ð     Węglowodany dzieli się w zależności od zmian w glikemii po posiłkowej.

ð     Na podstawie badań naukowych stwierdzono, że ta sama ilość węglowodanów, spożyta w postaci różnych produktów może wywołać różny wzrost glukozy we krwi.

ð     Współczesna dietetyka optuje za tym, by spożywać przede wszystkim produkty o niskim indeksie glikemicznym.

ð     Pokarm o wysokim indeksie powoduje bardzo szybki wzrost poziomy glukozy, co powoduje gwałtowny wzrost insuliny do krwi.

 

INDEKS GLIKEMICZNY:

ð     Żywiąc się dłuższy czas takim pokarmem można doprowadzić do insuloodporności, co prowadzi do wtórnej cukrzycy, dlatego zaleca się spożywanie pokarmów o indeksie glikemicznym niższym od 75 (czysta glukoza charakteryzuje się IG równym 100).

ð     Paradoksalnie w żywieniu sportowców w wielu sytuacjach wskazane jest spożywanie pokarmu o wysokim IG.

ð     Glukoza jest głównym substratem energetycznym naszych mięśni, magazynowanym w postaci glikogenu.

ð     Spożywanie posiłków o wysokim IG umożliwia szybką resyntezę tych zapasów, które w wyniku wysiłku fizycznego zostają uszczuplone.

 

ð     Określa proporcję wzrostu poziomu glukozy we krwi, 2 godziny po spożyciu znanej ilości testowanego produktu, do analogicznego poziomu wzrostu glukozy we krwi, 2 godziny po spożyciu tej samej ilości czystej glukozy lub białego chleba.

ð     Ładunek glikemiczny (GL) jest jednostką praktycznie stosowaną – określa szybkość uwalniania glukozy z węglowodanów, jak i ilość węglowodanów zawartą w określonej ilości produktu żywnościowego.

ð     W praktyce jednostka GL odpowiada 1 g węglowodanów białego chleba.

 

100 g GL = 5 g BIAŁEGO PIECZYWA

 

ŹRÓDŁA WĘGLOWODANÓW:

ð     Rola węglowodanów jest ściśle związana z ich bio-przyswajalnością, tzn. podatnością wielocukrów na hydrolizę enzymów, podczas której powstają m.in. jedno-(mono-), dwu-(Bi-) lub trój cukry (trichasarydy), które w dalszym ciągu ulegają rozkładowi do jednocukrów, czyli monosacharydów. Jedynie cząsteczki tych cukrów prostych są wchłaniane z przewodu pokarmowego do krwi, skąd ulegają przetransportowaniu do różnych tkanek i narządów np. wątroby.

ð     Przy spożywaniu nadmiernych ilości węglowodanów w diecie, obserwuję się przemianę w organizmie do tłuszczów które ulegają odkładaniu w tkankach.

ð     Głównym źródłem węglowodanów są produkty roślinne. Podstawowymi surowcami skrobiowymi są, w zależności od regionalizacji geograficznej, takie jak: pszenica, ryż, ziemniaki, kukurydza.

 

ROLA WĘGLOWODANÓW:

ð     Są głównym, tanim i najłatwiej dostępnym źródłem energii (energia ta wykorzystywana jest przez organizm do utrzymania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wysiłku fizycznego).

ð     Węglowodany pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami (najpierw wykorzystywana jest energia z węglowodanów, jeśli ona się skończy to organizm wykorzystuje energię zmagazynowaną w tkance tłuszczowej, a jeśli i ta ulegnie wyczerpaniu, to organizm spala białka).

ð     Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i mięśni.

ð     Węglowodany stanowią materiał budulcowy dla wytwarzania elementów strukturalnych komórek lub substancji biologicznie czynnych.

ð     Biorą udział w budowie błon komórkowych.

 

ZNACZENIE WĘGLOWODANÓW:

ð     Gospodarka węglowodanowa ustroju człowieka podlega skomplikowanej regulacji hormonowo-nerwowej, przede wszystkim działaniu insuliny i glukagonu (wyt. przez trzustkę oraz adrenaliny).

ð     spożywanie zbyt dużej ilości cukrów prostych i dwu-cukrowców może zachwiać równowagę hormonów trzustki.

 

BIOPIERWIASTKI I WITAMINY W DIECIE CZŁOWIEKA:

 

SOLE MINERALNE:

ð     makroelementy:

→ to sole mineralne, których zapotrzebowanie dzienne wynosi powyżej 100 mg na osobę na dzień, zawartość w organizmie wynosi powyżej 0,01 % całkowitej masy ciała.

ð     mikroelementy:

→ to sole mineralne, których zapotrzebowanie dzienne wynosi poniżej 100 mg na osobę na dzień, zawartość w organizmie wynosi powyżej 0,01 % całkowitej masy ciała.

 

SÓD:

ð     Głównym źródłem sodu dla organizmu jest sól występująca w:

→ pieczywie,

→ przetworach mięsnych,

→ zupach,

→ ziemniakach,

→ kaszach,

→ makaronach.

ð     duże ilości sodu zawiera:

→ żywność przetworzona,

→ żywność w puszkach,

→ żywność typu „fast food”.

ð     w organizmie sód jest głównym składnikiem płynu zewnątrzkomórkowego (130 – 155 mmoli/l)

ð     sód występuje również wpłynie wewnątrzkomórkowym (10 mmoli/l) oraz jest gromadzony w kościach (40 % całej puli soli w organizmie).

SÓD – METABOLIZM:

ð     Zawartość sodu w organizmie wynosi ok. 65 g.

ð     wchłanianie sodu odbywa się na drodze ko transportu z glukozą (SN 344), dyfuzja prosta.

ð     wydalanie następuje:

→ z moczem ok. 170 mmoli/l (2500 – 5000 mg/l, a maksymalne stężenie wynosi 400mmoli/l),

→ z potem 40 – 80 mmoli/l (460 – 1840 mg/l)

ð     reabsorbcja sodu następuje w kanalikach nerkowych bliższych oraz dalszych (do 70 %) i nasila się przez wydzielanie hormonów RAA oraz ADH.

 

ROLA W ORGANIŹMIE:

ð     główny składnik płynu zewnątrzkomórkowego,

ð     antagonista potasu,

ð     utrzymuje wodę w organizmie,

ð     odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową,

ð     jest niezbędny do działania pompy sodowo-potasowej,

ð     współdziała przy wchłanianiu glukozy,

ð     jest składnikiem na-ATP’azy transportującej AA i CHO,

ð     wpływa na czynność komórek nerwowych i mięśniowych,

ð     aktywuje wiele enzymów,

ð     współdziała w wytwarzania soków trawiennych,

 

HIPERNATERMIA:

ð     występuje przy zbyt wysokiej podaży sody przy niedostatecznej podaży wody,

ð     skutki hipernatermii:

→ akumulacja wody w organizmie,

→ obrzęki,

→ pierwotne nadciśnienie tętnicze,

→ upośledzona funkcja nerek,

→ nerwowość,

→ przyśpieszone oddychanie,

→ gorączka i konwulsje;

 

HIPONATERMIA:

ð     występuję przy zbyt niskiej podaży sodu wraz z dietą lub poprzez duże straty z potem (klimat, aktywność fizyczna), biegunkę i wymioty, stosowanie leków moczopędnych,

ð     skutki hiponatremii:

→ osłabienie psychiczne i fizyczne,

→ utrata łaknienia,

→ mdłości, wymioty,

→ skurcze mięśni,

→ śpiączka;

 

ZAPOTRZEBOWANIE – SÓD:

ð     średnie dzienne spożycie soli wynosi 5 – 15 g na osobę,

ð     dzienne zapotrzebowanie na sód dla osób dorosłych to 625 mg na osobę,

ð     maksymalne dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 2350 mg co odpowiada 6 g soli na osobę,

ð     minimalna ilość sodu potrzebna do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej wynosi 90 – 100 mmoli/l,

ð     dzienne straty sodu w zależności od warunków klimatycznych oraz poziomu aktywności fizycznej mogą dochodzić nawet do 12 – 16 g soli.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl