Wykład 6 fizjo. 5fantastic.pl , Wykłady

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

Fizjologia zwierząt

 

Wykład 6

SYNTEZA BIAŁKA W ŻWACZU W ŚWIETLE FRANCUSKIEGO SYSTEMU OCENY POTRZEB BIAŁKOWYCH PRZEŻUWACZY

SYSTEM INRA – PDI

à System INRA (PDI)

Ø      Twórcy:

·         J. Jarrige

·         M. Journet

·         M. Verite

Ø      Założenia systemu PDI opublikowano w 1978r., weryfikacja systemu w 1988 r.

à System koncentruje uwagę

à Założenia systemu

Ø      koncentruje uwagę na procesach zachodzących dzięki drobnoustrojom

Ø      PDIM – białko drobnoustrojów (podlega wahaniom), ulega zmianom w zależności np. od warunków w żwaczu

Ø      PDIA – białko oporne (większa stałość), białko pobierane z pokarmu (alimentarne)

à System PDI

Ø      umożliwia ocenę ilości aminokwasów (N-AA x 6,25) wchłanianych w jelicie cienkim, pochodzącym z frakcji:

·         PDIM

·         PDIA

·         Białka endogenne

Ø      w/w frakcje białka są trawione przez enzymy proteolityczne soku trzustkowego i jelitowego

à Czynniki zmieniające rozmiar syntezy białka mikroorganizmów w żwaczu

ü      PDIME – energia fermentacji []

ü      PDIMN – podaż W łatwo rozpuszczalnego w żwaczu []

ü      PDIE – białko strawne w jelicie cienkim obrazujące przemiany energetyczne w żwaczu

ü      PDIN – białko strawne w jelicie cienkim (N-AA x 6,25) pochodzące z N-paszy

à Frakcja białka PDIA

PDIA = CP (1 – dg) x ddp

ü      CP = zawartość białka ogólnego

ü      dg = stopień rozkładu białka w żwaczu

ü      ddp = rzeczywista strawność w jelicie cienkim białka nie rozkładanego w żwaczu (0,60 – 0,90)

ü      dg = 0,65S + 0,35

ü      S – rozpuszczalność

à Frakcja białka PDIA w paszach

Rozkład białka [%]

55 – 75              65 - 85              75 - 95

(65)              (75)              (85)

susz z traw

kiszonka z kukurydzy

świeża trawa

śruta sojowa

makuch z nasion

kiszonka z traw słonecznika

śruta z nasion bawełny

śruta rzepakowa

siano

suszone wysłodki

preparowany gluten

zboże

buraczane

z kukurydzy

 

kukurydza (ziarno)

drożdże

 

 

à Frakcja białka PDIM

PDIME = 0,135 DOM x 0,80 x 0,70

ü      0,135 – energetyczna wydajność syntezy białka mikroorganizmów, w g/g strawnej masy organicznej

ü      0,80 – współczynnik odpowiadający zawartości AA w białku ogólnym drobnoustrojów

ü      0,70 – współczynnik odpowiadający rzeczywistej strawności AA pochodzących z drobnoustrojów



PDIMN = CP (0,65S + 0,35) x 0,80 x 0,70

CP

S              oznaczają to co wcześniej

0,80

0,70

à Bilansowanie dawki w systemie PDI

ü      w dawce zbilansowanej PDIN = PDIE, mały deficyt PDIN jest dopuszczalny (recyrkulacja N – endogennego)

ü      przy deficycie PDIN (nadmiar PDIE w dawce) może być on pokryty przez N – niebiałkowy (np. mocznik)

ü      NPN /g/ = PDIE – PDIN / PDIN dla NPN (PDIN dla 1 g mocznika = 1,61 g)

à Zapotrzebowanie na białko PDI

ü      przy pokryciu potrzeb bytowych retencja N (NB) = bilansowi N, wynika z ilości N:

·         zatrzymanego u owiec we włosach (0,035 g x W 0,75)

·         wydalonego przez skórę u bydła (0,02 g x W 0,75)

ü      odpowiednie równania (z badań bilansowych) stosowane do ustalenia zapotrzebowania bytowego na PDI:

·         dla bydła PDI = 3,06 + 9,32 NB

·         dla owiec PDI = 2,23 + 11,84 NB

ü      Bytowe

·         3,25 g PDI x W 0,75 (bydło)

·         2,64 g PDI x W 0,75 (owce)

ü      Produkcyjne

·         50 g PDI /kg mleka 4%

·         225 – 310 g PDI /kg przyrostu masy ciała

SOKI TRAWIENNE W JELICIE CIENKIM

Ø      MOTORYKA JELITA

Ø      FUNKCJE SOKÓW TRAWIENNYCH

Ø      ENZYMY I ICH CHARAKTERYSTYKA

à Podział i unerwienie jelita cienkiego

Ø      jelito cienkie:

·         dwunastnica

·         czcze

·         biodrowe

Ø      mięśnie gładkie jelita są unerwione włóknami współczulnymi i przywspółczulnymi zazwojowymi, potencjały czynnościowe są przenoszone przez noradrenalinę i acetylocholinę

Ø      błony komórkowe mięśni gładkich są przepuszczalne dla jonów, pobudzenie z 1 włókna łatwo przenosi się na inne włókna powodując skurcz

à Automatyzm mięśni gładkich

Ø      mięśnie gładkie mają swój automatyzm (przecięcie nerwów błędnych nie znosi perystaltyki, izolowane skrawki długo się kurczą)

Ø      nerwy dochodzące do mięśni są regulatorem ich czynności spontanicznej

Ø      pobudzenie elektryczne mięśni (MMC) jest zintegrowane ze skurczami mięśniówki gładkiej i przesuwaniem treści pokarmowej

à Aktywność skurczowa

Ø      błona mięśniowa jelita cienkiego wykazuje:

·         skurcze pojemnościowe (segmentowe) mięśniówki podłużnej, obecne w wielu miejscach w jelicie przebiegające równocześnie ze skurczami kosmków jelitowych

·         Funkcje: mieszanie treści, ułatwienie trawienia i wchłaniania

·         skurcze propulsywne – skurcze mięśniówki okrężnej:

§         perystaltyczne – przesuwanie treści w kierunku doogonowym

§         antyperystaltyczne – mogą wywołać wymioty (zwracanie treści żołądka przy udziale fali antyperystaltycznej w żołądku i przełyku)

à Charakterystyka komórek nabłonkowych

Ø      komórki gruczołowe wydzielają sok jelitowy (zewn. wydzielnicze) (trawienie)

·         dwunastnicze – Bannera ( w ścianie jelita)

·         jelitowe krypty Liberkuhna ( u podstawy kosmków)

Ø      komórki absorpcyjne (wchłanianie)

Ø      komórki gruczołowe wewn. wydzielnicze (produkują: gastrynę, sekretynę, CCK, VIP, GIP)

à Anatomia wątroby

à Soki trawienne w jelicie cienkim

1) Sok trzustkowy

Ø      sok wydzielany jest przez komórki zewn. wydzielnicze trzustki, przewodem trzustkowym lub wspólnym odprowadzany do dwunastnicy

Ø      komórki pęcherzykowe wydzielają enzymy (hydrolazy), trawiące składniki pokarmu

Ø      komórki śródpęcherzykowe wydzielają elektrolity, wpływające na odczyn soku (pH alkaliczne)

2) Sok jelitowy

Ø      wydzielany jest przez gruczoły dwunastnicze i jelitowe (zawiera cytoplazmę złuszczanych nabłonków oraz przesącz krwi)

Ø      odczyn – alkaliczny, zabezpiecza dwunastnicę przed kwaśną treścią żołądka

Ø      komórki nabłonkowe (enterocyty) są źródłem enzymów, udział w trawieniu i aktywacji proenzymów (np. enterokinaza)

3) Żółć

Ø      wytwarzana prze komórki wątrobowe (hepatocyty), magazynowana w pęcherzyku żółciowym (prócz konia, szczura), do dwunastnicy wpływa (okresowo po karmieniu lub ciągle) przewodem żółciowym lub wspólnym żółciowo – trzustkowym

Ø      żółć nie zawiera enzymów, rola w trawieniu tłuszczu i wchłanianiu produktów jego rozkładu

à Ilość i skład soków trawiennych znajdujących się w jelicie cienkim świni - tabela

 

 

 

 

4

 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl