Fizjologia zwierząt
Wykład 6
SYNTEZA BIAŁKA W ŻWACZU W ŚWIETLE FRANCUSKIEGO SYSTEMU OCENY POTRZEB BIAŁKOWYCH PRZEŻUWACZY
SYSTEM INRA – PDI
à System INRA (PDI)
Ø Twórcy:
· J. Jarrige
· M. Journet
· M. Verite
Ø Założenia systemu PDI opublikowano w 1978r., weryfikacja systemu w 1988 r.
à System koncentruje uwagę
à Założenia systemu
Ø koncentruje uwagę na procesach zachodzących dzięki drobnoustrojom
Ø PDIM – białko drobnoustrojów (podlega wahaniom), ulega zmianom w zależności np. od warunków w żwaczu
Ø PDIA – białko oporne (większa stałość), białko pobierane z pokarmu (alimentarne)
à System PDI
Ø umożliwia ocenę ilości aminokwasów (N-AA x 6,25) wchłanianych w jelicie cienkim, pochodzącym z frakcji:
· PDIM
· PDIA
· Białka endogenne
Ø w/w frakcje białka są trawione przez enzymy proteolityczne soku trzustkowego i jelitowego
à Czynniki zmieniające rozmiar syntezy białka mikroorganizmów w żwaczu
ü PDIME – energia fermentacji []
ü PDIMN – podaż W łatwo rozpuszczalnego w żwaczu []
ü PDIE – białko strawne w jelicie cienkim obrazujące przemiany energetyczne w żwaczu
ü PDIN – białko strawne w jelicie cienkim (N-AA x 6,25) pochodzące z N-paszy
à Frakcja białka PDIA
PDIA = CP (1 – dg) x ddp
ü CP = zawartość białka ogólnego
ü dg = stopień rozkładu białka w żwaczu
ü ddp = rzeczywista strawność w jelicie cienkim białka nie rozkładanego w żwaczu (0,60 – 0,90)
ü dg = 0,65S + 0,35
ü S – rozpuszczalność
à Frakcja białka PDIA w paszach
Rozkład białka [%]
55 – 75 65 - 85 75 - 95
(65) (75) (85)
susz z traw
kiszonka z kukurydzy
świeża trawa
śruta sojowa
makuch z nasion
kiszonka z traw słonecznika
śruta z nasion bawełny
śruta rzepakowa
siano
suszone wysłodki
preparowany gluten
zboże
buraczane
z kukurydzy
kukurydza (ziarno)
drożdże
à Frakcja białka PDIM
PDIME = 0,135 DOM x 0,80 x 0,70
ü 0,135 – energetyczna wydajność syntezy białka mikroorganizmów, w g/g strawnej masy organicznej
ü 0,80 – współczynnik odpowiadający zawartości AA w białku ogólnym drobnoustrojów
ü 0,70 – współczynnik odpowiadający rzeczywistej strawności AA pochodzących z drobnoustrojów
PDIMN = CP (0,65S + 0,35) x 0,80 x 0,70
CP
S oznaczają to co wcześniej
0,80
0,70
à Bilansowanie dawki w systemie PDI
ü w dawce zbilansowanej PDIN = PDIE, mały deficyt PDIN jest dopuszczalny (recyrkulacja N – endogennego)
ü przy deficycie PDIN (nadmiar PDIE w dawce) może być on pokryty przez N – niebiałkowy (np. mocznik)
ü NPN /g/ = PDIE – PDIN / PDIN dla NPN (PDIN dla 1 g mocznika = 1,61 g)
à Zapotrzebowanie na białko PDI
ü przy pokryciu potrzeb bytowych retencja N (NB) = bilansowi N, wynika z ilości N:
· zatrzymanego u owiec we włosach (0,035 g x W 0,75)
· wydalonego przez skórę u bydła (0,02 g x W 0,75)
ü odpowiednie równania (z badań bilansowych) stosowane do ustalenia zapotrzebowania bytowego na PDI:
· dla bydła PDI = 3,06 + 9,32 NB
· dla owiec PDI = 2,23 + 11,84 NB
ü Bytowe
· 3,25 g PDI x W 0,75 (bydło)
· 2,64 g PDI x W 0,75 (owce)
ü Produkcyjne
· 50 g PDI /kg mleka 4%
· 225 – 310 g PDI /kg przyrostu masy ciała
SOKI TRAWIENNE W JELICIE CIENKIM
Ø MOTORYKA JELITA
Ø FUNKCJE SOKÓW TRAWIENNYCH
Ø ENZYMY I ICH CHARAKTERYSTYKA
à Podział i unerwienie jelita cienkiego
Ø jelito cienkie:
· dwunastnica
· czcze
· biodrowe
Ø mięśnie gładkie jelita są unerwione włóknami współczulnymi i przywspółczulnymi zazwojowymi, potencjały czynnościowe są przenoszone przez noradrenalinę i acetylocholinę
Ø błony komórkowe mięśni gładkich są przepuszczalne dla jonów, pobudzenie z 1 włókna łatwo przenosi się na inne włókna powodując skurcz
à Automatyzm mięśni gładkich
Ø mięśnie gładkie mają swój automatyzm (przecięcie nerwów błędnych nie znosi perystaltyki, izolowane skrawki długo się kurczą)
Ø nerwy dochodzące do mięśni są regulatorem ich czynności spontanicznej
Ø pobudzenie elektryczne mięśni (MMC) jest zintegrowane ze skurczami mięśniówki gładkiej i przesuwaniem treści pokarmowej
à Aktywność skurczowa
Ø błona mięśniowa jelita cienkiego wykazuje:
· skurcze pojemnościowe (segmentowe) mięśniówki podłużnej, obecne w wielu miejscach w jelicie przebiegające równocześnie ze skurczami kosmków jelitowych
· Funkcje: mieszanie treści, ułatwienie trawienia i wchłaniania
· skurcze propulsywne – skurcze mięśniówki okrężnej:
§ perystaltyczne – przesuwanie treści w kierunku doogonowym
§ antyperystaltyczne – mogą wywołać wymioty (zwracanie treści żołądka przy udziale fali antyperystaltycznej w żołądku i przełyku)
à Charakterystyka komórek nabłonkowych
Ø komórki gruczołowe wydzielają sok jelitowy (zewn. wydzielnicze) (trawienie)
· dwunastnicze – Bannera ( w ścianie jelita)
· jelitowe krypty Liberkuhna ( u podstawy kosmków)
Ø komórki absorpcyjne (wchłanianie)
Ø komórki gruczołowe wewn. wydzielnicze (produkują: gastrynę, sekretynę, CCK, VIP, GIP)
à Anatomia wątroby
à Soki trawienne w jelicie cienkim
1) Sok trzustkowy
Ø sok wydzielany jest przez komórki zewn. wydzielnicze trzustki, przewodem trzustkowym lub wspólnym odprowadzany do dwunastnicy
Ø komórki pęcherzykowe wydzielają enzymy (hydrolazy), trawiące składniki pokarmu
Ø komórki śródpęcherzykowe wydzielają elektrolity, wpływające na odczyn soku (pH alkaliczne)
2) Sok jelitowy
Ø wydzielany jest przez gruczoły dwunastnicze i jelitowe (zawiera cytoplazmę złuszczanych nabłonków oraz przesącz krwi)
Ø odczyn – alkaliczny, zabezpiecza dwunastnicę przed kwaśną treścią żołądka
Ø komórki nabłonkowe (enterocyty) są źródłem enzymów, udział w trawieniu i aktywacji proenzymów (np. enterokinaza)
3) Żółć
Ø wytwarzana prze komórki wątrobowe (hepatocyty), magazynowana w pęcherzyku żółciowym (prócz konia, szczura), do dwunastnicy wpływa (okresowo po karmieniu lub ciągle) przewodem żółciowym lub wspólnym żółciowo – trzustkowym
Ø żółć nie zawiera enzymów, rola w trawieniu tłuszczu i wchłanianiu produktów jego rozkładu
à Ilość i skład soków trawiennych znajdujących się w jelicie cienkim świni - tabela
4