Dobrostan zwierząt
Wykład IX
à Indeks austriacki (Bartusska)
Ø ANI 35 podzielony jest na 5 części oceniających następujące aspekty środowiska hodowlanego:
1. możliwość ruchu
2. kontakty socjalne
3. stan podłoża (podłóg), na którym zwierzęta leżą, stoją i po których chodzą
4. oświetlenie, wentylacja i hałas (głównie wewn. budynku inwentarskiego)
5. opieka nad zwierzętami
à Każda z odmian uwzględnia powierzchnię przypadającą na 1 zwierzę
Ø dla bydła określana jest ona w ; w tabeli oceny uwzględnia się zróżnicowane zapotrzebowanie na przestrzeń u poszczególnych typów bydła: krów mlecznych rogatych i bezrogich, krów-mamek z cielętami oraz młodego bydła mięsnego
Ø w tej części ANI za „dostępną dla bydła przestrzeń” uznaje się te obszary podłogi, gdzie zwierzęta mogą swobodnie stać czy obrócić się
Ø w przypadku bydła kolejnym parametrem związanym z możliwością przemieszczania się jest możliwość położenia się, leżenia i wstawania określana jako komfortowa, umiarkowana, ograniczona lub bardzo ograniczona
Ø przy ocenie należy uwzględnić 25% największych zwierząt, u których możliwości zmiany pozycji są najmniejsze
Ø utrzymanie na głębokiej ściółce i bez stanowisk zapewnia zwierzętom komfortowe warunki pod kątem omawianego kryterium; w przypadku stanowisk dla krów autor podał minimalne wymiary stanowiska dla zwierząt o masie 600 i 700kg, rasy Siemental, Brown Swiss i HF
Ø przy systemie uwięziowym uwzględnia się wielkość stanowiska uwięziowego, jego jakość (faworyzowane są przegrody wykonane z elastycznego materiału, a zastosowanie elektrycznego trenera drastycznie obniża komfort stanowiska) oraz zakres ruchu jaki umożliwia uwiąz
Ø dla trzody chlewnej dostępną powierzchnię podaje się w , przy czym do tej przestrzeni włącza się każdy obszar, do którego zwierzęta mają wolny dostęp – także stale otwarte wybiegi
Ø w ocenie ilości dostępnego miejsca uwzględnia się, że cięższe (a więc większe) osobniki potrzebują więcej przestrzeni
Ø przy określaniu dostępnej powierzchni dla kur podaje się dwie wartości: podłogi przypadające na nioskę i ilość niosek przypadającą na 1podłogi
Ø omawiana część ANI bierze pod uwagę urozmaicenie środowiska hodowlanego, które jest ważne dla kur nieśnych i trzody chlewnej. W przypadku drobiu jest to: dostępność wyściełanej podłogi (w procentach powierzchni podłogi), umożliwiającej kurom zaspokojenie instynktu grzebania oraz ilość grzęd (w metrach przypadających na 1 nioskę)
à Tab. 4. Kryteria oceny w części „Możliwość ruchu” w wersjach ANI dla poszczególnych gatunków (Bartussek, 1995; 2001; Bartussek i wsp., 2000)
Bydło
Drób
Trzoda chlewna
kryterium
punkty
kryterium
punkty
kryterium
punkty
dostępna przestrzeń
0 do 3
dostępna przestrzeń
-1 do 3
dostępna przestrzeń
-0,5 do 3
możliwość kładzenia się, leżenia i wstawania
0 do 3
powierzchnia zaścielonej podłogi
-0,5 do 1
dostępność i jakość ściółki
-0,5 do 2
jakość i ruchomość uwiązów
0 do 2
ilość grzęd
-0,5 do 1
przyrządy do drapania
0,5 do 1
dostępność pastwiska
0 do 4,5
dostępność i jakość wybiegów zewnętrznych
0,5 do 5,5
dostępność wybiegów zewnętrznych
0 do 3,5
łącznie: 0 do 10,5
łącznie: -2 do 9
łącznie: -1 do 9
Ø dla trzody chlewnej przewidziano ocenę dostępności ściółki, która daje zwierzętom motywację do ruchu; uwzględnia się:
· ilość ściółki
· jej rodzaj
· rozdrobnienie
· sposób podania zwierzętom
Ø najwyżej oceniane są:
· mało rozdrobnione siano
· słoma
· trawa lub kompost
Ø podawane codziennie w specjalnych stojakach
Ø ponadto oceniane są możliwości drapania się czy czochrania, jakie mają zwierzęta – czy mogą korzystać ze specjalnych szczotek czy też jedynie z kantów barierek i ogrodzeń
Ø ANI dla drobiu ocenia nie tylko zsumowany czas przebywania poza kurnikiem (dni/rok) ale też wielkość okólnika i osobno wielkość pastwiska w przeliczeniu na przypadające na nioskę
Ø zwraca się też uwagę na odległość między kurnikiem a ogrodzeniem pastwiska, jako że drób niechętnie oddala się od zabudowań inwentarskich
Ø dla trzody chlewnej ocenia się powierzchnię okólnika (), ilość dni w roku jaką świnie przebywają poza chlewnią oraz oddzielnie ilość czasu spędzaną na pastwisku (w % okresu wegetacyjnego)
Ø u bydła za istotną po raz kolejny uznano ilość zawsze dostępnej dla zwierząt przestrzeni (w ), z rozróżnieniem między krowami mlecznymi rogatymi i bezrogimi, ssącymi cielętami i młodymi opasami
Ø system uwięziowy oceniono w tej kategorii najniżej na 0,5 punktu z 3 możliwych do uzyskania
Ø podobnie jak w pierwszej części indeksu brana jest pod uwagę ilość dni w roku jaką krowy spędzają na okólniku czy także na pastwisku, przy czym wyżej cenione jest pastwisko
Ø ocenie poddana jest struktura stada;
Ø faworyzuje się stada rodzinne (składające się z krów – matek bądź mamek z cielętami obojga płci, jałówek, młodych byczków i buhaja), jako że takie grupy najbardziej przypominają stada naturalne
Ø pod uwagę brany jest system pozyskiwania i chowu młodzieży
Ø najwyżej cenione jest posiadanie cieląt z własnego przychówku i umożliwianie im stałego kontaktu wzrokowego ze stadem;
Ø najniżej – częste dokupywanie młodych osobników i utrzymywanie ich w osobnym budynku
Ø do oceny kontaktów socjalnych u kur nieśnych włącza się rozmiar poszczególnych, oddzielonych od siebie grup ptaków trzymanych w gospodarstwie; grupy liczące do 200 sztuk sklasyfikowanych najwyżej
Ø ponownie rozpatruje się ilość przestrzeni dostępnej dla zwierząt w podłogi przypadających na nioskę
Ø w ocenie okólników i trawiastych wybiegów pod kątem kontaktów socjalnych uwzględniana jest:
· szerokość wyjść prowadzących z kurnika na zewnątrz (cm/ptak)
· średni dystans, jaki ptaki muszę pokonać w kurniku, by znaleźć się przy wyjściu na wybieg
· oraz wyposażenie wybiegów:
o zadaszenia chroniące przed słońcem, wiatrem i deszczem
o dostępność wody pitnej i paszy
o miejsca do kąpieli piaskowych
Ø takie udogodnienia i urozmaicenia przestrzeni mają znaczenie dla interakcji społecznych wśród kur, jako że zachęcają ptaki do aktywności i korzystania z terenów poza kurnikiem
Ø ważny jest dostęp do gniazd, poideł i karmideł, a także grzęd wewnątrz budynku inwentarskiego
Ø na wyższą ocenę systemu chowu wpływ ma też obecność kogutów w stadzie
à Tab. 5. Kryteria oceny w części „Kontakty socjalne” w wersjach ANI dla poszczególnych gatunków (Bartussek, 1995; 2001; Bartussek i wsp., 2000)
Bydło
Drób
Trzoda chlewna
kryterium
punkty
kryterium
punkty
kryterium
punkty
dostępna przestrzeń
0 do 3
liczebność stada
0 do 1,5
...