Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Kierownik przedmiotu: prof. Dr hab. Andrzej Frankiewicz.
Zwierzęta- organizmy cudzożywne- niezdolne do wytwarzania związków organicznych z materii nieorganicznej. Odżywiają się gotową materią organiczną (żywą lub martwą) w postaci roślin lub innych zwierząt.
Wpływ różnych czynników na wyniki produkcyjne zwierząt gospodarskich:
A)Genetyczne- 25% (materiał zwierzęcy);
B) Zoohigieniczne- 10%;
C) Żywieniowe- 65%;
Rola żywienia w hodowli i produkcji zwierzęcej:
A) Związki żywienia z dziedzicznością- prawidłowe żywienie pozwala na ujawnienie się cech dziedzicznych, możliwość prowadzenia selekcji na wysoką produkcyjność.
B) Zależność tempa wzrostu i budowy ciała zwierząt od żywienia- złe żywienie hamuje wzrosy, zmienia pokrój zwierzęcia, zwiększa otłuszczenie, zmniejsza umięśnienie.
C) Wpływ na rozrodczość- przy prawidłowym żywieniu następuje wzrost liczby płodów, masy ciała noworodków, prawidłowe występowanie rui u samic itp.
D) Żywienie a produktywność zwierząt- prawidłowe żywienie zwiększa tempo wzrostu, zmniejsza zużycie paszy, wzrost wydajności mleka, wełny, produkcji jaj, lepsza jakość skóry zw. futerkowych.
E) Żywienie a zdrowotność- mniejsza podatność na choroby.
Skład chemiczny pasz (%):
Rodzaj paszy
Woda
Białko
Tłuszcz
ZBW
Włókno
Związki
Mineralne
Zielonki
77
4
1
10
6
2
Siano
14
10
3
40
28
5
Śruta sojowa
12
45
1
30
8
4
Skład chemiczny ciał zwierząt (%):
Rodzaj zwierzęta
Woda
Białko
Tłuszcz
ZBW
Włókno
Związki mineralne
Bydło
56
15
23
1
0
5
Świnia (tucznik)
56
16
24
1
0
3
Drób (brojlery)
56
21
19
1
0
3
Człowwiek
60
18
17
1
0
4
ROLA WODY W ORGANIŹMIE:
A) Bierze udział w procesie wchłaniania z jelit i odżywiania komórek organizmu.
B) Tworzy środowisko dla wszystkich reakcji chemicznych związanych z przemianą materii.
C)Bierze udział w regulacji ciepłoty ciała.
D) Jest rozpuszczalnikiem wszystkich substancji dostających się do organizmu. (przenoszenie przez osocz krwi substancji odżywczych i gazów oraz wydalanie produktów rozpadu jest możliwe dzięki zawartości około 92% wody).
E) Bierze udział w reakcjach biochemicznych, w wytwarzaniu enzymów, zwilża błony śluzowe i gałki oczne itp.
Zapotrzebowanie na wode u poszczególnych gat. Zwierząt gospod. (l/kg s.m.):
A)Świnie 7-8;
B) Krowy mleczne 1-6;
C) Konie 2-3;
D)Owce 2-3;
E) Drób 1-2;
Sucha masa (SM)- suszenie próby w temp. 105 C.
Popiół surowy (PS)- Spalanie próby w temp. 550 C.
%TS= b-c/ a-c * 100. „a”- masa tygla z naważką (g); b-masa tygla z suchą masą; c-masa tygla.
Zawartość w paszy
POPIÓŁ SUROWY:
A)Makroelementy (7)- Ca, P, Na, K, Cl, S, Mg, >250mg/kg mc.
B) Mikroelementy (7)- Fe, Cu, Mn, Zn, Co, I, Se.
C) Pierwiastki śladowe- Mo, Cr, F, As, Pb, Li, Si, V, Sn, Al.
D) Wchodzą w skład tkanek i płynów ustrojowych.
E) Funkcje budulcowe.
F) Aktywują enzymy i witaminy.
G) Składniki hormonów.
BIAŁKO OGÓLNE (BO)= N ogólny * 6,25.
Oznaczanie białko ogólnego- Metoda Kjeldahla.
%BO= Vk* nk* 1,4* 6,25/ a.
Zawartość w paszy:
...