wykłady- zjazd 1, Rolnictwo niestacjonarne, semestr IV, Żywienie zwierząt i paszoznawstwo

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo

Kierownik przedmiotu: prof. Dr hab. Andrzej Frankiewicz.

 

Zwierzęta- organizmy cudzożywne- niezdolne do wytwarzania związków organicznych z materii nieorganicznej. Odżywiają się gotową materią organiczną (żywą lub martwą) w postaci roślin lub innych zwierząt.

 

Wpływ różnych czynników na wyniki produkcyjne zwierząt gospodarskich:

A)Genetyczne- 25% (materiał zwierzęcy);

B) Zoohigieniczne- 10%;

C) Żywieniowe- 65%;

 

Rola żywienia w hodowli i produkcji zwierzęcej:

A) Związki żywienia z dziedzicznością- prawidłowe żywienie pozwala na ujawnienie się cech dziedzicznych, możliwość prowadzenia selekcji na wysoką produkcyjność.

B) Zależność tempa wzrostu i budowy ciała zwierząt od żywienia- złe żywienie hamuje wzrosy, zmienia pokrój zwierzęcia, zwiększa otłuszczenie, zmniejsza umięśnienie.

C) Wpływ na rozrodczość- przy prawidłowym żywieniu następuje wzrost liczby płodów, masy ciała noworodków, prawidłowe występowanie rui u samic itp.

D) Żywienie a produktywność zwierząt- prawidłowe żywienie zwiększa tempo wzrostu, zmniejsza zużycie paszy, wzrost wydajności mleka, wełny, produkcji jaj, lepsza jakość skóry zw. futerkowych.

E) Żywienie a zdrowotność- mniejsza podatność na choroby.

 

Skład chemiczny pasz (%):

Rodzaj paszy

Woda

Białko

Tłuszcz

ZBW

Włókno

Związki

Mineralne

Zielonki

77

4

1

10

6

2

Siano

14

10

3

40

28

5

Śruta sojowa

12

45

1

30

8

4

 

Skład chemiczny ciał zwierząt (%):

Rodzaj zwierzęta

Woda

Białko

Tłuszcz

ZBW

Włókno

Związki mineralne

Bydło

56

15

23

1

0

5

Świnia (tucznik)

56

16

24

1

0

3

Drób (brojlery)

56

21

19

1

0

3

Człowwiek

60

18

17

1

0

4

 

 

 

 

ROLA WODY W ORGANIŹMIE:

A) Bierze udział w procesie wchłaniania z jelit i odżywiania komórek organizmu.

B) Tworzy środowisko dla wszystkich reakcji chemicznych związanych z przemianą materii.

C)Bierze udział w regulacji ciepłoty ciała.

D) Jest rozpuszczalnikiem wszystkich substancji dostających się do organizmu. (przenoszenie przez osocz krwi substancji odżywczych i gazów oraz wydalanie produktów rozpadu jest możliwe dzięki zawartości około 92% wody).

E) Bierze udział w reakcjach biochemicznych, w wytwarzaniu enzymów, zwilża błony śluzowe i gałki oczne itp.

 

Zapotrzebowanie na wode u poszczególnych gat. Zwierząt gospod. (l/kg s.m.):

A)Świnie 7-8;

B) Krowy mleczne 1-6;

C) Konie 2-3;

D)Owce 2-3;

E) Drób 1-2;

 

Sucha masa (SM)- suszenie próby w temp. 105 C.

Popiół surowy (PS)- Spalanie próby w temp. 550 C.

 

%TS= b-c/ a-c * 100. „a”- masa tygla z naważką (g); b-masa tygla z suchą masą; c-masa tygla.

 

Zawartość w paszy

 

POPIÓŁ SUROWY:

A)Makroelementy (7)- Ca, P, Na, K, Cl, S, Mg, >250mg/kg mc.

B) Mikroelementy (7)- Fe, Cu, Mn, Zn, Co, I, Se.

C) Pierwiastki śladowe- Mo, Cr, F, As, Pb, Li, Si, V, Sn, Al.

D) Wchodzą w skład tkanek i płynów ustrojowych.

E) Funkcje budulcowe.

F) Aktywują enzymy i witaminy.

G) Składniki hormonów.

 

BIAŁKO OGÓLNE (BO)= N ogólny * 6,25.

 

Oznaczanie białko ogólnego- Metoda Kjeldahla.

%BO= Vk* nk* 1,4* 6,25/ a.

 

Zawartość w paszy:

...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl