Wyklad 19.05.2012 r, WSTiH w Gdańsku- notatki, 1rok 2semestr, żywienie człowieka

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

19.05.2012 r.

 

Wątroba – 27 % przemiany materii

Mózg – 19 % przemiany materii

Serce – 7 % przemiany materii

Nerki – 10 % przemiany materii

Mięśnie szkieletowe – 18 % przemiany materii

Pozostałe organy – 19 % przemiany materii

 

WYKORZYSTANIE TABEL I PRZELICZEŃ:

Średni poziom aktywności fizycznej:

®    PAL określa poziom aktywności fizycznej danej osoby wykonywanej w ciągu danego dnia.

®    Wyznaczenie PPM oraz zakwalifikowanie do grupy osób o niskiej i średniej lub wysokiej aktywności fizycznej umożliwia określenie dziennego wydatku energetycznego – WE wyrażonego jako wielokrotność PPM:

 

WE = PPM * PAL

 

®    Osoby o małej aktywności fizycznej (głownie tryb siedzący) PPM = 1,4

®    Osoby o umiarkowanej aktywności (regularne szybkie chodzenie) = 1,7

®    Osoby o wysokiej aktywności fizycznej (regularne ćwiczenie) = 2,0

 

®    Zakwalifikowanie się do poszczególnych grup o zróżnicowanym poziomie aktywności fizycznej umożliwiają kwestionariusze wywiadu uwzględniające pytania dotyczące rodzaju, czasu trwania oraz intensywności wykonywanej pracy lub aktywności fizycznej

®    Praca lekka - tryb siedzący 75 % spędzonego czasu, praca głownie siedząca; PAL = 1,4 – 1,5

®    Praca umiarkowana – tryb siedzący 25 % spędzanego czasu, praca fizyczna czy umiarkowana aktywność fizyczna minimum 1 godzinę dziennie; PAL = 1,7

®    Praca ciężka – tryb siedzący 25 % spędzonego czasu, ciężka praca fizyczna, wysoka aktywność fizyczna minimum 1 – 2 godzin dziennie

 

®    Oceny poziomu aktywności fizycznej można również dokonać przy użyciu krokomierzy. Ilość kroków zrobionych w ciągu dnia umożliwia zakwalifikowanie do poszczególnych grup:

o       O małej aktywności fizycznej, praca lekka < 5000 kroków na dobę

o       O umiarkowanej aktywności fizycznej, praca umiarkowana 5000 – 10000 kroków na dobę

o       O wysokiej aktywności fizycznej, praca ciężka > 10000 kroków na dobę

 

BEZPOŚREDNIA KALORYMETRIA ® Opiera się na pomiarach wydatkowanego ciepła

KALORYMETRIA ODDECHOWA ® Opiera się na pomiarze wymiany O2/CO2 gdyż 1 kcal= 207 ml O2

 

WYDATEK ENERGETYCZNY:

®    Pomiar HR – częstości skurczów serca

®    Wzrost HR – wykazuje liniową zależność pomiędzy wzrostem częstości skurczów serca i poboru tlenu, więc zużycia energii

®    Akcelerometria – pomiar akceleracji (ruchów ciała) oparte o pomiar ruchów ciała w jednej, dwóch lub trzech płaszczyznach, co umożliwia po uprzedniej kalibracji w warunkach laboratoryjnych przeliczenie na zużycie energetyczne.

 

NORMY ŻYWIENIA DZIENNE NORMY NA ENERGIE I SKŁADNIKI ODŻYWCZE:

®    Dzienna racja pokarmowa powinna być tak zestawiana, aby dostarczyła wszystkich składników w ilościach pokrywających potrzeby organizmu człowieka.

®    Zapotrzebowanie człowieka na składniki odżywcze ustalono na podstawie wyników badań obejmujących:

o       Badania nad stanem odżywania ludności

o       Badania nad sposobem żywienia się ludności

 

®    28 g soku cytrynowego dziennie – w celu ochrony przed szkorbutem

®    Pierwszym etapem do ustalenia norm żywieniowych jest określenie średniego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze w grupach ludności wyodrębnionych wg wieku, płci itp., wykorzystując badania naukowe

 

®    Normy na białko, składniki mineralne i witaminy zostały opracowane na poziomie tzw. Bezpiecznego spożycia – RDI oraz na poziomie zalecanego spożycia lub RDA – zalecane dzienne spożycie, są wyższe od poziomów bezpiecznych (dotyczy indywidualnej jednostki)

®    AI – Odpowiednie spożycie

®    UL – górny tolerowany poziom spożycia

®    EAR – średnie zapotrzebowanie dzienne spożycie składników odżywczych na grupę

 

10 ZASAD PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA:

1.      Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.

2.      Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywny ruchowo.

3.      Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii.

4.      Spożywaj dziennie co najmniej 2 szklanki chudego mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem.

5.      Mięso spożywaj z umiarem.

6.      Spożywaj dziennie dużo warzyw i owoców.

7.     

Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol.

8.      Zachowaj umiar w spożywaniu cukru i słodyczy.

9.      Ograniczaj spożycie soli.

10.  Unikaj alkoholu.

 

1 porcja = 1 pięść

1 – 2 porcji = nabiał, mięso, ryby (odnowa)

3 – 5 porcji = warzywa i owoce (ochrona)

6 – 11 porcji = produkty pełnoziarniste i tłuszcze roślinne (energia)

 

 

 

 

ZALECANE MODELE PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA:

®    Dzieci i młodzież powinny spożywać 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia z częstotliwością co 4 godziny.

®    Dorośli powinni spożywać minimalne 3 posiłki w ciągu dnia.-

 

PROCENTOWY PODZIAŁ CAŁODZIENNEJ NORMY NA ENERGIĘ NA POSZCZEGÓLNE POSIŁKI:

 

Posiłki w ciągu dnia

Trzy

Cztery

Pięć

I śniadanie

30 - 35

25 – 30

25 – 30

II śniadanie

-

5 – 10

5 – 10

Obiad

35 – 40

35 – 40

30 – 35

Podwieczorek

-

-

5 – 10

Kolacja

25 – 30

25 - 30

15 - 20

 

PODZIAŁ PRODUKTÓWSPOŻYWCZYCH NA PODSTAWOWE GRUPY I ICH CHARAKTERYSTYKA:

 

1.      Produkty zbożowe:

®    Produkty zbożowe stanowią podstawę żywienia człowieka.

®    Do tej grupy zalicza się mąki i kasze, a także produkowane z nich wyroby, jak pieczywo, makarony, płatki kluski. Ich wartość odżywcza zależy nie tylko od rodzaju użytego ziarna, lecz także od zastosowanej obróbki termicznej i różnego rodzaju dodatków.

®    Produkty zbożowe bogate w:

o       Węglowodany złożone (skrobię)

o       Białko (niska wartość odżywcza)

o       Składniki mineralne (P, Zn, Mg, Fe, Mn, S)

o       Witaminy z grupy B (zwłaszcza Tiamina B1)

o       Błonnik pokarmowy

®    Produkty zbożowe stanowią podstawę pożywienia, powinny być podawane w każdym posiłku. Wykazują właściwości kwasotwórcze.

 

2.      Mleko i przetwory mleczne:

®    Mleko i jego przetwory należą do najbardziej wartościowych produktów spożywczych.

®    Zawierają niemal wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

®    Produkty mleczne e względu na zawarte w nich składniki budulcowe i regulujące spełniają ważną rolę w żywieniu człowieka.

®    Są źródłem:

o       Wysokowartościowego białka

o       Łatwo przyswajalnego wapnia

o       Tłuszczu

o       Laktozy (cukier mlekowy)

o       Witaminy (A, D, grupy B, zwłaszcza B2)

o       Niewielkie ilości żelaza

®    Produkty tej grupy wskazują właściwości alkalizujące.

 

Sery:

®    Podział ze względu na zawartość tłuszczu w suchej masie na:

o       Wysoko tłuste (< 60 %)

o       Pełnotłuste (45 – 60 %)

o       Średnio tłuste (25 – 45 %)

o       Częściowo odtłuszczone (10 – 25 %)

o       Chude, odtłuszczone (< 10 %)

®    Podział ze względu na zawartość wody w masie beztłuszczowej:

o       Bardzo twardy (< 51 %)

o       Twardy (49 – 56 %)

o       Półtwardy (63 – 54 %)

o       Półmiękki (61 – 69 %)

o       Miękki (> 67 %)

Podział serów:

®    Z porostem pleśniowym:

o       Camambert, Brie – podczas produkcji dodaje się również hodowle białej pleśn, dojrzewają 2 – 5 tygodni, po 14 dniach zaciąga się formę aluminiową, formuje cylindry 10 cm (camambert) lub 25 – 40 cm (brie)

®    Z przerostem pleśniowym:

®    Maziowe

®    Pomazankowe – bryndza- wyrabiane z mleka owczego.

®    Solankowe – wyrabiane głównie z mleka owczego, feta itp.

®    Wędzone – ser gryficki.

®    Typu szwajcarsko-holenderskiego (tylżycki, mazurski, warmiński, podlaski)

®    Typu holenderskiego (edamski, gouda, podlaski, liliput, puławski, zamojski)

®    Typu szwajcarskiego

 

3.      Jaja:

®    Do spożycia przeznaczone są jaja kurze i przepiórcze hodowlane.

®    Białko jaja kurzego jest uważane za białko o najwyżej wartości biologicznej, w 100 % przyswajalne przez człowieka.

®    Żółtko jaja obok białek zawiera witaminy A i D, żelazo i substancje tłuszczowe (cholesterol ok. 250 mg w 1 żółtku).

®    Jaja mają właściwości zagęszczające, spulchniające i emulgujące.

®...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl