W celu usunięcia z wody naturalnej rozpuszczonych w niej soli wapnia i magnezu, stanowiących o jej twardości (Tab1.), poddaje się je zmiękczaniu. Wody, tzw. twarde, zawierające znaczne ilości tych soli podczas ich odparowywania powodują powstawanie na ścianach kotłów silnie przywierającego, zbitego osadu, składającego się głównie z węglanów Ca i Mg, tzw. kamienia kotłowego.
Tabela 1.
Rozpuszczalność składników powodujących twardość wody.
Skład chemiczny
substancji
Temperatura
oC
Rozpuszczalność
g/dm3
mval/dm3
on
CaCO3
20
0,031
0,62
1,7
100
0,037
0,74
2,1
Ca(HCO2)3
15
1,89
23,4
65,5
CaO
20
1,29
46,0
129
50
0,96
34,3
96
95
0,58
20,7
58
CaSO4
18
2,02
29,7
82,8
100
0,65
9,5
26,7
CaCl2
20
427
7690
21400
100
614
11070
30800
MgCO3
20
0,084
2,0
5,6
100
0,060
1,43
4,0
Mg(OH)2
18
0,009
0,31
0,9
MgSO4
20
262
4357
12200
100
406
6744
19000
MgCl2
20
353
7395
20700
100
421
8844
24800
Tabela 2.
Współczynniki przeliczeniowe jednostek twardości wody.
Jednostka
twardości
mval/dm3
...