Zęby:
1. Ogólne cechy uzębienia:
~zęby mleczne (dentes lactales) 20
~zęby stałe (dentes permanentes) 32
2. Difiodoncja – dwupokoleniowość zębów
3. Heteroontyczność – różnokształtność zębów
4. Tekodoncja – zęby umieszczone są w kości za pomocą ozębnej
5. Cechy Mühlreiter’a:
· Cecha wypukłości korony – licowa część zęba jest bardziej wypukła od strony mezjalna
· Cecha kąta – kąty przy stronie mezjalnej są ostrzejsze
· Cecha korzenia – korzenie odchylają się ku dystalnej
· Girlandowatość linii szyjki
· Wypukłości na stronie licowej są bliżej linii szyjki
6. Systemy oznaczania zębów:
*Zsigmondy’ego:
Stałe -> mleczne ->
*Haderup’a:
Stałe -> mleczne ->
(*Poprawka Allerhand’a:
Stałe -> mleczne ->
*Viohl’a:
Stałe -> mleczne ->
*Amerykański:
Stałe -> mleczne ->
7. Podział zębów:
Zęby stałe
Zęby mleczne
Siekacze
-Dłutowate
-Bezguzkowe
-1 korzeń
-Trójkątne łopatki
-Bezguzkowe
-Jeden korzeń
Kły
-Krawędź sieczna
-Guzek sieczny
-Wypukłości od strony wargowej i podniebiennej
-1 korzeń
-Krawędź sieczna
-Guzek sieczny
-Wypukłości od strony wargowej i podniebiennej
-1 korzeń
Przedtrzonowce
-Powierzchnia żująca
-Dwuguzkowe
-2 korzenie
--------------
Trzonowce
-Powierzchnia żująca
-Wieloguzkowe
-Górne: 3 korzenie
Dolne: 2 korzenie
-Powierzchnia żująca
-Wieloguzkowe
-bierze udział w metabolizmie szkliwa i cementu
*Budowa:
-drobne kryształy apatytu
-substancje nieorganiczne 70%
-substancje organiczne (włókna kolagenowe- Ebnera, woda) 20%
-woda 10%
-Cement korzeniowy (cementum, substancia ossea dentis):
-bardziej miękki od zębiny
-stosunkowo cienki (w zależności od wysokości, przy szczycie nawet do 0,5mm)
-występuje w formie cementu bezkomórkowego i komórkowego
-funkcje:
-ochrona zębiny korzeniowo
-utrzymanie zęba w zębodole przez włókna kolagenowe sharpey’a
-utrzymanie prawidłowej szpary ozębnej
*Budowa:
-substancje nieorganiczne 60%
-substancje organiczne 27%
-woda 13%