Zęby, Technika Dentystyczna, UCZELNIA, ANATOMIA

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

Zęby:

 

1. Ogólne cechy uzębienia:

~zęby mleczne (dentes lactales) 20

~zęby stałe (dentes permanentes) 32

 

2. Difiodoncja – dwupokoleniowość zębów

 

3. Heteroontyczność – różnokształtność zębów

 

4. Tekodoncja – zęby umieszczone są w kości za pomocą ozębnej

 

5. Cechy Mühlreiter’a:

 

·         Cecha wypukłości korony – licowa część zęba jest bardziej wypukła od strony mezjalna

·         Cecha kąta – kąty przy stronie mezjalnej są ostrzejsze

·         Cecha korzenia – korzenie odchylają się ku dystalnej

·         Girlandowatość linii szyjki

·         Wypukłości na stronie licowej są bliżej linii szyjki

 

6. Systemy oznaczania zębów:

 

 

*Zsigmondy’ego:

                                                         Stałe ->                                                               mleczne ->

 

 

*Haderup’a: 

 

                                                        Stałe ->                                                                           mleczne ->

 

 

(*Poprawka Allerhand’a:

 

                                                        Stałe ->                                                              mleczne ->

 

 

*Viohl’a:

 

                                                        Stałe ->                                                                           mleczne ->

 

 

*Amerykański:

 

                                                        Stałe ->                                                                           mleczne ->

7.  Podział zębów:

 

 

Zęby stałe

Zęby mleczne

 

Siekacze

-Dłutowate

-Bezguzkowe

-1 korzeń

-Trójkątne łopatki

-Bezguzkowe

-Jeden korzeń

 

 

Kły

-Krawędź sieczna

-Guzek sieczny

-Wypukłości od strony wargowej i podniebiennej

-1 korzeń

-Krawędź sieczna

-Guzek sieczny

-Wypukłości od strony wargowej i podniebiennej

-1 korzeń

 

Przedtrzonowce

-Powierzchnia żująca

-Dwuguzkowe

-2 korzenie

 

--------------

 

Trzonowce

-Powierzchnia żująca

-Wieloguzkowe

-Górne: 3 korzenie

Dolne: 2 korzenie

-Powierzchnia żująca

-Wieloguzkowe

              -bierze udział w metabolizmie szkliwa i cementu

 

*Budowa:

-drobne kryształy apatytu

              -substancje nieorganiczne 70%

              -substancje organiczne (włókna kolagenowe- Ebnera, woda) 20%

              -woda 10%

 

-Cement korzeniowy (cementum, substancia ossea dentis):

             

              -bardziej miękki od zębiny

              -stosunkowo cienki (w zależności od wysokości, przy szczycie nawet do 0,5mm)

              -występuje w formie cementu bezkomórkowego i komórkowego

              -funkcje:

                            -ochrona zębiny korzeniowo

                            -utrzymanie zęba w zębodole przez włókna kolagenowe sharpey’a

                            -utrzymanie prawidłowej szpary ozębnej

 

*Budowa:

              -substancje nieorganiczne 60%

              -substancje organiczne 27%

              -woda 13%

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl