ZYWIENIE A WYSILEK SPORTOWY I WYDOLNOSC, żywienie w sporcie

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

ŻYWIENIE  A WYSIŁEK     SPORTOWY I      WYDOLNOŚĆ

 

ZNAJOMOŚĆ ZASAD WŁAŚCIWEGO ŻYWIENIA W FIZJOLOGII  WYSIŁKU  POTRZEBNA  DO:

1. PLANOWANIA ŻYWIENIA ZGODNIE Z WYSIŁKIEM TRENINGOWYM.

2. STEROWANIE ŻYWIENIEM CELEM OSIĄGNIĘCIA WŁAŚCIWYCH PROPORCJI ( LBM, TKANKI TŁUSZCZOWEJ,  MASY CIAŁA)

3. WLAŚCIWE ODŻYWIANIE W OKRESIE WYPOCZYNKU ( NP. UZUPELNIANIE WEGLOWODANÓW)

4. ROLA SUPLEMENTOW ŻYWIENIOWYCH POWODUJĄCYCH WZROST WYDOLNOŚCI

5. W REHABILITACJI WŁAŚCIWE ZYWIENIE ZGODNIE Z PRGRAMEM LECZENIA I RODZAJEM CHOROBY.

 

ŻYWIENIE w     WYSIŁKU –

1.ZAPOTRZEBOWANIE METABOLICZNE i  ENERGETYCZNE,

2.ZAPEWNIENIE ODPOWIEDNIEJ ILOŚCI WĘGLOWODANÓW CHD 3.ZAPOBIEGANIE,HIPERTERMII i  ODWODNIENIU,

4.MIKROELEMENTY,

5.ZAPOBIEGANIE ZABURZENIOM FUNKCJI UKŁADU POKARMOWEGO.

 

SKłADOWE  WYDATKU ENERGII;

1.     RMR(BMR) –60-75% WYDATKU ENERGII(genetyka, LBM )

2.     TERMOREGULACJA – 10 %

3.     WZROST, CIĄŻA, ŻYWIENIE NEMOWLĄT

4.     AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA- 15-30 % ZALEŻNA OD RODZAJU WYSIłKU, ZAKRESU ZAANGAŻOWANIA LBM ( DZIENNY WYDATEK ENERGII

5.     (2500-3000)-- Kcal-10500-12500 Kj-mężczyźni ORAZ 2000-2500 Kcal – kobiety)

 

ZAPOTRZEBOWANIE   ŻYWIENIOWE

 

WĘGLOWODANY                  (CHO)-  50-55 %  POŻYWIENIA, W WYSIŁKU NAWET 65-70% ZALEŻNIE OD RODZAJU TRENINGU  (ODBUDOWA GLIKOGENU ), MNIEJ TLENU, KONIECZNE DO SPALANIA TŁUSZCZY, UKŁAD NERWOWY.

BIAŁKA-TRENING SIŁOWY 1,2-1,8g/kg dziennie

 

 

 

      SUPERKOMPENSACJA   METABOLICZNA

 

BERGSROM i HULTMAN- WYKONALI W1967R BIOPSJĘ MIĘŚNIOWĄ ( OBCIĄŻENIE PRACĄ JEDNEJ KOŃCZYNY I ODPOWIEDNIA DIETA WĘGLOWODANOWA)

ŻYWIENIE –

1. 1.4- 2 g GLUKOZY/ Kg MASY CIAŁA/2 GODZ                                    150 g glukozy co 2 GODZ

2. 3 DNI BEZ C.H.O.( 5%)- ZUŻYCIE ZAPASÓW MIĘŚNIOWEGO    GLIKOGENU

3. ORAZ  3 DNI C.H.O.(95 %) DIETY ODBUDOWA GLOKOGEN.

TRENING- 75% VO2 MAX –2-KROTNY WZROST GLIKOGENU MIEŚNIOWEGO

 

WYSIŁEK WYCZERPUJĄCY- 3 DNI DIETA C.H.O.(220 Mm)

60% glukozy przechodzi do mięśni, reszta do wątroby(żyła wrotna)

SPOCZYNEK- 20% DO MIĘSNI.

CZAS WYKONYWANEGO WYSIŁKU ZALEŻY OD DIETY

 

ISTNIEJE SCISŁA ZALEŻNOŚĆ POMIĘDZY ZASOBAMI GLIKOGENU  A  WYTWARZANIEM  KWASU  MLEKOWEGO.

(OBNIŻENIE GLIKOGENU DO 40 Mm jed. Glukozy/Kg MOKREJ TKANKI UPOŚLEDZA WYTWARZANIE KWASU Mlekowego.

 

POWSTAWANIE SUPERKOMPENSACJI GLIKOGENOWEJ ZALEŻNE OD SYNTETAZY GLIKOGENOWEJ  I JEJ RALACJI   Z  INSULINĄ

( FORMA AKTYWNA ENZYMU)

NORMA SPOŻYCIA C.H.O. –500-600 g( DZIENNIE)- OKOŁO 70 % DIETY, DALSZE ZWIĘKSZANIE NIA MA WPŁYWU NA SUPERKOMPENSACJE  METABOLICZNĄ.

                               GLIKOGEN MIĘŚNI

            glukogeneza              I               glikoliza

                 /                                  I                                  >

GLUKOZA           DIETA(C.H.O.)              LA W      MIĘŚNIU                                                         

KRWI                                                                           

               glukogenoliza                              glukoneogeneza

                                                                         

                         GLIKOGEN WĄTROBY

 

 

TLENOWA CO2+H20

36 ( moli) ATP

GLIKOGEN=èGLIKOLIZA èP.AèLA

 

BEZTLENOWA L.A

2moleATP

 

12 GODZ. PO WYSILKU ODBUDOWA 90% MIĘŚNIOWEGO GLIKOGENU; 48 GODZ. PO PRACY 2-KROTNY WZROST ZAWARTOŚCI  PRZEDWYSILKOWEGO GLIKOGENU

MECHANIZM  SUPERKOMPENASACJI WSPOMAGANY POPRZEZ: GLUKONEOGENEZĘ, INSULINĘ KWAS MLEKOWY, ALANINĘ- SPOŻYWAMY SKROBIĘ.

 

ROLA   MIKROELEMENTÓW  W   WYSIŁKU

 

VIT C – ANTYOKSYDANT, WYMIATA WOLNE RODNIKI

WYSTEPUJE: TKANKA ŁACZNA, KOLAGEN NACZYŃ

LECZENIE PO URAZACH 10 x DŁUZSZE( ŚCIĘGNA)

BRAK POWODUJE KRWAWE WYLEWY

BRAKI Mg I K

--ZABURZENIA  KONTROLI     RUCHU

--BÓLE SERCOWE, ARYTMIE,ZABURZENIA KRĄŻENIA

--SPADEK     ODPORNOŚCI

--ZABURZONY METABOLIZM C.H.O.  (KATECHOLAMINY)

--KURCZE MIĘŚNIOWE

--UPOŚLEDZONA NEUROTRANSMISJA

--ZAPOBIEGAJA HIPERLIPIDEMII

 

 

KONIECZNA ZMIANA ZWYCZAJÓW ŻYWIENIOWYCH W SPORCIE:   OGRANICZENIA BIAŁKA-KWAS MOCZOWY

 

PRZEMIANY  WEGLOWODANÓW

(POZYTYWY)

1.        WIĘKSZOŚĆ PRODUKTOW ULEGA PRZEMIANIE W CHO

2.        GLUKOZA OGRANICZA ZUŻYCIE AMINOKWASÓW OSZCZĘDZAJĄC JE DLA MIĘŚNI

3.        WSPÓŁDZIAŁA Z INSULNĄ PRZENOSZĄC AMINOKWASY DO MIĘŚNI

4.        DOSTARCZA ENERGII DO BUDOWY BIAŁEK MIĘŚNIOWYCH

5.        OGRANICZA ROZPAD BIAŁEK MIĘŚNIOWYCH WYKORZYSTYWANYCH JAKO ENERGIA

6.        POWIĘKSZA MIĘŚNIE WYPEŁNIAJĄC JE GLIKOGENEM I  WODĄ

7.        STANOWI PODSTAWOWY MATERIAL ENERGETYCNY DO PRACY UKŁADU NERWOWEGO

8.        OSZCZĘDZA TLEN BO ŁATWIEJ WCHODZI W CYKLE ENERGETYCZNE

9.        POTRZEBNA DO METABOLIZMU BIAŁEK BOWIEM ZAPOCZĄTKOWUJE ICH PRZEMIANY

10. Łatwo dostępna w wielu produktach pokarmowych.

 

(NEGATYWY)

1.DZIAŁA TOKSYCZNIE W NADMIARZE DLA ELEMENTÓW KOMÓRKOWYCH (OSMOTYCZNOŚĆ)

2. NASILA WYDZIELANIE INSULINY

3.KIERUJE NADMIAR DO TKANKI TŁUSZCZOWEJ

4.AKUMULOWANA W TKANCE TŁUSZCZOWEJ NIE JEST DOSTARCZANA DO TKANKI NERWOWEJ

5.MIĘŚNIE TRACĄ WRAŻLIWOŚĆ NA DZIALANIE INSULINY  INSULINOODPORNOŚĆ)

6.OBNIŻA SIĘ TOLERANCJA GLUKOZY

7.HAMUJE AKTYWNOŚĆ NEUROPPRZEKAŹNIKÓW     (SEROTONINY, I HISTAMINY)

8.OPÓŹNIA POJAWIANIE SIĘ UCZUCIA SYTOŚĆI CO POWODUJE POWIĘKSZANIE SIĘ ILOŚCI TKANKI TŁUSZCZOWEJ

 

 

 

 

 

 

 

...
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl