ZALICZENIE ĆW świnie, weterynaria uwm II rok, chów i hodowla
Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.
//-->.pos {position:absolute; z-index: 0; left: 0px; top: 0px;}Rozród jako podstawowe zagadnienie ekonomiczne chowu trzody chlewnejRodzaje dojrzałości:- płciowa – zdolność do rozmnażania się (loszka nie jest jednak przygotowana do tego aby rodzić)- wiek loszki 4-5 miesięcy- rozpłodowa – zdolność do wydania potomstwa bez uszczerbku na zdrowiu loszki; wymagania:- wiek loszki – 7-8miesięcy- waga – ok. 130kg- podściółka tłuszczowa (grubość słoniny grzbietowej wynosząca 14-18mm)- somatyczna – zakończenie procesu wzrostu i rozwoju; ze względu na czas dojrzewania wyróżniamy:- świnie wczesno dojrzewające (ok. 2 lat)- świnie późno dojrzewające (3-3,5 roku)Najczęściej hodowane w Polsce świnieto świnie białe: Polska Biała Zwisłoucha (PBZ, 47%) orazWielka Polska Biała (WPB, 33%). Razem daje to 80% pogłowia świń.Mięsność hodowlana świń hodowanych w Polce wynosi 59%. Mięsność rzeźna świń waha się wgranicach 53-55%. Świnie mięsne charakteryzują się szybkim wzrostem i późnym dojrzewaniem.CYKL PŁCIOWY– okres między zakończeniem rui a wystąpieniem następnej.Cykl płciowy lochy trwa 21 dni.Ruja trwa ok. 2-3 dób i składa się z 3 faz:1)okres przedrujowy– świnia zaczyna uwidaczniać objawy rui: niepokój, mały apetyt, wydawaniedźwięków, zaczerwienienie okolic sromu, wyciek śluzu, skakanie na inne lochy2)okres rui właściwej– locha wykazuje odruch tolerancji (nie ucieka podczas uciskania grzbietu), nieskacze na inne lochy, rozstawia nogi. Najlepszym momentem krycia jest okres 12-36h trwania rui.Locha podczas owulacji uwalnia dużo komórek jajowych. Są one wydzielane stopniowo, dlategonajskuteczniejsze jest krycie podwójne (odstęp pomiędzy unasienianiem maksymalnie 12h)3)okres porujowy– obumarcie komórek jajowych, zanik objawów rui, zanik odruchu tolerancjiCYKL ROZPŁODOWY– okres między wydawaniem miotów. Zależy on od długości okresu jałowienia,karmienia oraz długości ciążyCykl rozpłodowyCiążaKarmienieZasuszanie (jałowienie)Długość cyklu (dni)Częstotliwośćoproszeń(ilość miotów w roku)114 dni56do 121822,0011442121682,1711428121542,37Ciąża u loch trwa 3 miesiące, 3 tygodnie i 3 dni (ok. 114 dni). Na 2 tygodnie przed porodem locha jesttransportowana na porodówkę. W ciągu tych 14 dni klimatyzuje się, robi gniazdo i wytwarzaprzeciwciała przeznaczone dla prosiąt.Po porodzie następujeokres laktacji(karmienie), które może trwać 28-56dni. Podczas tego okresu naporodówce muszą być spełnione następujące wymagania:- temperatura chlewni ok. 20˚C- temperatura dla prosiąt ok. 32˚C, otrzymywana pod specjalnymi lampami podczerwonymi- czysta ściółka- redukcja dużej wilgotności powietrzaPo okresie karmienia locha przechodziokres zasuszania(jałowienia), który zazwyczaj trwa do 12 dni.W tym okresie locha odpoczywa. Odsadzone prosięta przebywają w kojcu jeszcze do 14 dni.Następna ruja po zasuszeniu u loch wieloródek występuje po ok. 4-5 dniach. Jest to najlepszy czas nakrycie lochy, ponieważ zwłoka będzie kosztować właściciela hodowli kolejne 30 dni utrzymywaniatakiej lochy za darmo.PŁODNOŚĆ– liczba prosiąt żywych urodzonych w miociePLENNOŚĆ– liczba prosiąt odsadzonych (maksymalne straty ok. 10 %)obliczanie plenności = (liczba prosiąt – straty) · liczba miotów w rokuPotencjalne możliwości loch:owulacja – z jednego jajnika w jednej rui uwalnianych jest 18 komórek jajowychstraty w przeżywalności komórek –20%straty zarodków –20%straty płodów –20%RAZEM:z 36 uwolnionych komórek rodzi się 18,4 prosiąt (żywych i martwych). Odchowane jest 16,4prosięcia.długość okresu rozpłodowegoociąża – 117 dniolaktacja – 28dniojałowienie – 7 dniRAZEM:2,5 miotu w roku; ok. 41,3 prosiąt na rokCechy charakterystyczne użytkowości rozrodu świń są niskoodziedziczalne:h2= 0,1 - 0,2;w mniej więcej 10-20% cechy zależą od rasy a także od rodzaju krzyżowania, reszta to warunkiśrodowiskoweSkładniki produkcyjności loch:roczna produktywność lochprosięta odsadzone na lochę i rok (plenność)długość okresumiędzyrujowegodługośćtrwanialaktacjibezpłodnośćprzerwa międzyodsadzeniem a rująwpływ czasu od odsadzeniado efektywnego krycialiczebność miotuprzy odsadzaniuliczebność żywourodzonych prosiątupadki prosiątod odsadzaniawskaźnik poczęćwsk. oproszeńwskaźnik owulacjistraty zarodkówwsk. zapłodnieniastraty płodówWybrane aspekty żywienia świńPotrzeby pokarmowe świń oraz wartość pokarmowa pasz podlegają ciągłym zmianom wynikającym zpostępu hodowlanego (hodowla nowych ras zwierząt i odmian roślin), zmieniających się wymagańkonsumenta (wzrost zapotrzebowania na chude mięso) oraz konieczności ochrony środowiska(ograniczenie wydalania fosforu, selenu, miedzi oraz produktów przemiany azotowej: amoniaku isiarkowodoru)Świnie są zwierzętami monogastrycznymi (posiadają jednokomorowy żołądek). Ze względu na rodzajpobieranego pokarmu zalicza się je do zwierząt wszystkożernych.Pasze dla świń powinny być bogate w białko strawne, aminokwasy egzogenne (lizyna, metionina,cysteina) oraz w składniki mineralne (wapń, fosfor, sód, witaminy).Zmiany intensywności żywienia loch w poszczególnych okresach (zapotrzebowanie wyrażone w MJ energiimetabolicznej (EM) i kg mieszanki pełnopaszowej na sztukę dziennie)Lochy ciężarne powinny dostawać więcej paszy niż lochy nieciężarne. W okresie okołoporodowymnależy zmniejszyć ilość zadawanej paszy, aby wyeliminować zaparcia i możliwe przez to zapaleniamacicy, wymienia prowadzące do bezmleczności. Locha karmiąca powinna dostawać prawie 2 razywięcej paszy niż w okresie ciąży. Możliwe ubytki po porodzie to maksymalnie 10-15% masy ciała. Wokresie okołoodsadzeniowym (ok. 3 dni przed odsadzeniem) drastycznie zmniejsza się ilośćzadawanej paszy. W dniu odsadzenia stosuje się głodówkę, aby zahamować laktację.Rodzaje paszpasze pełnodawkowe (granulowane, sypkie suche, wilgotne),energetyczneozboża: jęczmień, pszenżyto, żyto, owies, kukurydza;oprodukty uboczne (np. tłuszcze paszowe)oburaki cukrowe, marchew i inne okopowebiałkowe i wysokobiałkoweośruty poekstrakcyjne (sojowa, arachidowa, rzepakowa, lniana),onasiona roślin strączkowych (łubin, bobik, groch, peluszka),omączki rybne,oinne produkty uboczne, np. mleko odtłuszczone, maślankaPrzygotowanie pasz dla świńPasze dla świń muszą być wolne od różnych składników antyodżywczych, które naturalnie występująw danym rodzaju paszy. Największą ilość tych związków mają rośliny strączkowe:taniny – nadają gorzki smak (łupina sorgo)czynnik antytrypsynowy – blokuje trawienie białka (nasiona soi)lektyny (bobik)α-galaktozydazy – wywołują trudności w funkcjonowaniu p. pokarmowego; wzdęcia (groch)alkaloidy (łubin)mykotoksynylaktoza – w dużych ilościach powoduje rozwolnienie (serwatka)zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl kachorra.htw.pl