ZYWIENIE(1), Prywatne, FIZJOLOGIA od LILI, Żywienie i moczowy

Poza tym na świecie jest niewiele istot groźniejszych od kobiety.

ŻYWIENIE

 

1.      Prawidłowe żywienie – zabezpiecza organizm pod względem kalorycznym i pod względem jakości i ilości składników odżywczych.

2.      Składniki odżywcze:

-          budulcowe (białka, składniki mineralne, woda, niektóre lipidy)

-          energetyczne – energia do utrzymania stałej temperatury i do wykonywania pracy (węglowodany, tłuszcze, niekiedy białka)

-          regulujące przemianę materii (witaminy, niektóre składniki mineralne, błonnik pokarmowy)

3.      Organizm pobiera energię chemiczną z pożywieniem, która następnie przekształcana jest w energię cieplną, mechaniczną. ( zgodnie z I zasada zachowania energii)

4.      Wartość energetyczna pożywienia à podawana w jednostkach ciepła:

 

1 kcal = 4,2 kJ

 

Wartość energetyczna może zostać zmierzona metodą kalorymetryczną:

-          bezpośrednia – pomiar ilości ciepła jaka powstaje przy spalaniu 1 g białka, węglowodanów, tłuszczu w bombie kalorymetrycznej

-          pośrednia – pomiar ilości tlenu potrzebnego do spalenia 1 g białka, węglowodanów, tłuszczu i przeliczeniu tej ilości na kalorie; uzyskuje się równoważniki energetyczne fizyczne, które wynoszą:

1g białka = 5,6 kcal

1g tłuszczu = 9,4 kcal

1g węglowodanów = 4,1 kcal

 

Dla organizmu stosuje się równoważniki energetyczne fizjologiczne (biologiczne), jest to ilość energii jaką organizm wyzwala w czasie spalania 1g białek, tłuszczy, węglowodanów i wynoszą one z uwzględnieniem współczynników sprawności:

1g białka = 4 kcal

1g tłuszczu = 9 kcal

1g węglowodanów = 4 kcal

 

5.      PPM (podstawowa przemiana materii, czyli koszt życia) – najmniejsze nasilenie przemian biochemicznych w organizmie, dostarczające tylko tyle energii, aby utrzymać go przy życiu.

Warunki pomiaru PPM:

-          temperatura otoczenia 250C

-          pozycja leżąca

-          bezpośrednio po spoczynku nocnym

-          na czczo (12h bez jedzenia)

Powszechnie stosowana do pomiaru jest metoda kalorymetrii pośredniej à pomiar pobranego tlenu i wydychanego dwutlenku węgla, używa się współczynników oddechowych spożywanych pokarmów.

Wielkość PPM podaje się w odniesieniu do ciężaru ciała:

1 kcal/1 kg/1h,

lub w odniesieniu do powierzchni ciała:

?? 1 kcal/1 m2/1h

 

 

 

Wielkość PPM zależy od:

-          wzrostu i ciężaru ciała (lub powierzchni ciała) à jest wprost proporcjonalna do powierzchni

-          wieku (0-2 r.ż. maksymalna, później obniża się, żeby znów wzrosnąć w okresie dojrzewania, po 21 r.ż. spada o 2% na każde 10 lat życia)

-          płci (kobiety – nieco niższa, bo mają więcej tk. Tłuszczowej, która kest mniej aktywna metabolicznie)

-          stanu fizjologicznego (wzrasta u kobiet w czasie miesiączki, w II trymestrze ciąży i podczas karmienia piersią)

-          strefy klimatycznej (niższa w ciepłym klimacie)

-          aktywności narządów (głównie mózgu i wątroby)

-          układu nerwowego (stany napięcia – wzrost, sen – spadek, bo przeważa układ cholinergiczny)

-          hormonów (hormony tarczycy – wzrost)

-          temp. ciała (podwyższenie temp. o 1˚C powoduje wzrost PPM o 12%)

-          wszelkie stany chorobowe związane z proliferacją komórek podwyższają PPM

 

6.      CPM (całkowita przemiana materii) – dobowe zapotrzebowanie energetyczne (taki poziom przemian biochemicznych jaki występuje w warunkach codziennego życia)

 

CPM = PPM + PPPM

PPPM (ponad podstawowa przemiana materii) czyli przyrost czynnościowy

 PPPM = praca (aktywność fizyczna) + SDDP

 

SDDP (swoiście dynamiczne działanie pożywienia) – obrazuje koszt przemian spożytego pożywienia, jest to koszt asymilacji tego pożywienia. SDDP wynosi odp.:

Białka = 12% (z każdych 100kcal pochodzących z białka, 12 kcal jest przeznaczane na jego przemiany)

Tłuszcze = 2%

Węglowodany = 6%

 

Średnio dla diety SDDP = 10%

 

7.      Dla naszej strefy klimatycznej zdrowa, przeciętna osoba powinna dostarczać

2400 kcal/dobę (tyle wynosi jej CPM).

Niemowlęta – 120 kcal/kg masy ciała

Dziewczynki w okresie dojrzewania – 2600 kcal/dobę

Chłopcy w okresie dojrzewania – 3000 kcal/dobę

Kobiety w ciąży – 2800 kcal/dobę

Kobiety karmiące piersią – 3400 kcal/dobę

 

Energia pobierana powinna byś równoważona energią wydatkowaną à utrzymanie stałej masy ciała.

Wskaźnik BMI (waga(kg)/wzrost(m2)) – norma à 18,5 – 24,9

 

 

 

 

8.      BIAŁKA

Zapotrzebowanie:

-          dorosły – 1g/kg/dobę

-          niemowlę – 2-3g/kg/dobę

Funkcja:

-          budowa i odbudowa tkanek

-          synteza enzymów, hormonów

-          utrzymanie ciśnienia onkotycznego krwi

-          równowaga kwasowo – zasadowa

-          utrzymanie odporności

-          mogą być też materiałem energetycznym (gdy za mało węglowodanów/tłuszczy, lub gdy białko jest spożywane w nadmiarze

 

Białka pokarmowe różnią się wartością odżywczą, czyli stopniem ich wykorzystania dla celów budulcowych. Decyduje o tym skład aminokwasowy białka.

Laktoalbuminy mleka kobiecego i białko jaja kurzego à najlepiej przyswajalne dla człowieka.

 

Wartość białek szacuje się porównując jego skład aminokwasowy ze składem białka wzorcowego, czyli jaja kurzego i w ten sposób uzyskuje się wartość aminokwasu ograniczającego lub chemiczny miernik jakości białka (CS):

 

CS = (Ao/Aow)*100%

 

Ao- stężenie aminokwasu ograniczającego w białku badanym

Aow – stężenie tego aminokwasu w białku wzorcowym

 

Aminokwas ograniczający – egzogenny, w danym białku w najmniejszym stężeniu, ogranicza wykorzystanie białka w takim stopniu w jakim stanowi on procent zawartości w białku wzorcowym.

Na wartość odżywczą białka wpływa też dowóz energii ze źródeł pozabiałkowych (wytworzenie 1g białka à 24kcal)

 

Podział białek pokarmowych:

a)      pełnowartościowe – wszystkie aminokwasy egzogenne w proporcjach zapewniających maksymalne wykorzystanie, warunkujące prawidłowy rozwój i wzrost młodych organizmów oraz równowagę kwasowo-zasadową dorosłych. Źródło: białka zwierzęce, soja, rośliny strączkowe

b)     niepełnowartościowe – nie są obecne wszystkie aminokwasy egzogenne lub występują w nieodpowiednich proporcjach

Źródło: białka roślinne

 

W związku z różną wartością białek zaleca się, aby w żywieniu dzieci białka zwierzęce stanowiły 50-75% białek spożywczych, młodzieży - 30-50%,

dorosłych - 30%.

Przy niedoborze białek w diecie ustrój wykorzystuje własne białka strukturalne.

 

 

 

 

9.      WĘGLOWODANY

Zapotrzebowanie:

-          co najmniej 55% dziennego zapotrzebowania energetycznego

-          u ciężko pracujących do 80%

Funkcja:

-          główny materiał energetyczny (łatwo ulegają spalaniu)

-          niezbędne do prawidłowego spalania tłuszczy (brak -> ciała ketonowe)

-          są źródłem szkieletu węglowego do syntezy aminokwasów

-          funkcja budulcowa - wchodzą w skład struktur komórkowych

-          laktuloza – zapewnia wchłanianie wapnia i utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelita

-          produkty węglowodanowe – źródło witamin z grupy B i C

-          w pokarmie – czynnik oszczędzający białko, bo gdy jest za mało węglowodanów – mobilizacja glikogenu a później synteza glukozy z aminokwasów

-          dieta bez węglowodanów – utrata sodu i wody

 

Minimalna ilość węglowodanów jaką należy spożyć w ciągu doby aby: ©uniknąć nadmiernego rozpadu białek, ©zatrzymać sód i wodę, ©utrzymać wchłanianie wapnia i © zabezpieczyć organizm przed ketozą – 100g/dobę

Podział:

a)      dostępne (trawione, wchłaniane, metabolizowane –cukry proste, dwucukry, skrobia, glikogen...)

b)     niedostępne (nie metabolizowane, nie wchłaniane, niektóre mogą ulegać częściowej fermentacji – włókna roślinne)

 

W diecie powinny przeważać cukry złożone (proste do 10%), powinien być obecny błonnik (30-40g/dobę – nie więcej, bo utrudnia wchłanianie witamin i składników mineralnych.

Błonnik – nierozpuszczalne w wodzie (celulozy, ligniny) i rozpuszczalne (pektyny, gumy, śluzy).

Należy spożywać błonnik, bo:

-          reguluje pracę przewodu pokarmowego

-          pobudza funkcje żucia i wydzielania śliny

-          wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku

-          wiąże wodę – zwiększa ilość treści pokarmowej – uczucie sytości + drażnienie jelit i pobudzanie perystaltyki

-          błonnik rozpuszczalny – ulega pęcznieniu à rozluźnia masy kałowe, ułatwia wypróżnienie, zapobiega zaparciom, żylakom odbytu, chorobom nowotworowym

-          wiąże toksyny i jony metali ciężkich (wydalane na zewnątrz)

-          obniża poziom cholesterolu we krwi (wiąże kwasy żółciowe à uniemożliwia ich wchłanianie zwrotne)

-          obniża poposiłkową glikemię

-          pokarmy zawierające błonnik są dłużej w żołądku, enzymy trawienne są wydzielane wolniej, wolniejsze wchłanianie

Nadmiar cukrów prostych:

-          próchnica (powstają kwasy niszczące szkliwo)

-          nadwaga/otyłość

 

10.  TŁUSZCZE

 

Zapotrzebowanie:

-          30% dziennego zapotrzebowania energetycznego

Funkcja:

-          źródło witamin A,D,E,K

-          źródło NNKT

...

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kachorra.htw.pl